Lager britisk dokumentar om Tromsø-musikk

Lokale krefter samarbeider med britiske filmskapere i musikkdokumentar om Tromsøs elektronika-miljø.
LAGER DOKUMENTAR: Disse tre ferdigstiller for øyeblikket dokumentarfilmen om norsk elektronika-musikk, som har sine røtter i Tromsø. Fra venstre: Pete Jenkinson (produsent), Terje Rafaelsen (sjeffotograf) og Ben Davies (regissør).  
        
            (Foto: 7 minus Media)

LAGER DOKUMENTAR: Disse tre ferdigstiller for øyeblikket dokumentarfilmen om norsk elektronika-musikk, som har sine røtter i Tromsø. Fra venstre: Pete Jenkinson (produsent), Terje Rafaelsen (sjeffotograf) og Ben Davies (regissør).   Foto: 7 minus Media

«Northern Disco Lights» er navnet på dokumentarfilmen, som har premiere under Bergen Internasjonale Filmfestival i september.

Tromsøværingen Terje Rafaelsen, til daglig sjef for 7 minus Media, er sjeffotograf for filmprosjektet. Filmspråket er engelsk, og produsentene fokuserer på det globale markedet.

Unikt norsk sound

– Initiativet kom fra regissøren Ben Davies, som har gitt ut norsk elektronisk musikk i tyve år via sitt plateselskap Paper Recordings. Jeg kom i kontakt med Ben gjennom Rune Lindbæk for tre år siden. Vi fant tonen, og det endte opp med at jeg fikk ansvaret for filmens fotografi, sier Rafaelsen.

Tromsø-guttene Rune Lindbæk, Bjørn Torske og Per Martinsen er tre av de mest sentrale skikkelsene i filmen som for tiden er til klipping i Manchester.

– Filmen skal oppsummere elektronikascenen i Tromsø og Bergen – som flere sentrale Tromsø-musikere flyttet til – på 90-tallet. Historien om det unike norske sounden blir fortalt fra et britisk ståsted, sier Rafaelsen, som selv vokste opp i Ishavsbyens elektronikamiljø.

LES OGSÅ: Internasjonal headliner klar for Rakettnatt

– Per er selve «stamfisken»

Per Martinsen har under en rekke navn – blant annet det Spellemannvinnende prosjektet Mental Overdrive – vært en markant figur innen internasjonal elektronisk musikk siden 80-tallet.

Å hyre inn Martinsen for å lage filmmusikken var et enkelt valg, mener Rafaelsen.

– Per er pioneren, selve «stamfisken», for dette miljøet. Han er opphavet til hele greia, og er en viktig brikke i selve filmen. Det er ekstra kult at han fortsatt har Tromsø som base for sin musikkproduksjon.

LES OGSÅ: Tromsøband til Roskilde-festivalen

Inspirert av Kraftwerk

Martinsen selv poengterer at filmen er fylt av veldig mye annen god musikk.

– Jeg har gjort en god del filmmusikk de siste årene, og anser jobben min i dette prosjektet som å fylle tomrommene med musikk, samt skape en stemning.

49-åringen startet faktisk med elektronisk musikk allerede på 70-tallet.

– De første byggbare datamaskinene kom på den tida, og jeg var opptatt av hobbyelektronikk. Som 11-åring bygde jeg min første tonegenerator, men det var først da jeg oppdaget Kraftwerk at tanken om å bruke denne til musikk slo meg, forklarer han.

Her kan du se filmens trailer!

Røtter i pønkbevegelsen

Som tenåring var Martinsen også innom det tradisjonelle bandformatet, som trommeslager i postpønk-scenen.

– Jeg mener det var i 82 at vi fikk tak i de første synthene og trommemaskinene. I 84 var det veldig mange band som brukte elektronisk instrumentering – og det var dette miljøet, sentrert rundt «Brygga» (Ungdommens hus) – som blant annet Bel Canto vokste ut av. Det var ingen regler for musikken, men en «gjør hva du vil»-holdning.

49-åringen sitter på et lass av informasjon om dannelsen av Tromsøs elektronikamiljø, og hvordan flere av artistene endte opp med stor internasjonal anerkjennelse.

– Jeg flyttet til London i 1987, og det var under feriene mine i Tromsø at jeg ble kjent med de noe yngre herrene Torske og Linbæk, som jeg begynte å samarbeide med. Så kom den «andre generasjonen», med folk som Kolbjørn (Lyslo–DOC L. Junior), samt Svein (Berge) og Torbjørn (Brundtland) – som endte opp som Röyksopp.

Søker mot filmfestivaler og TV

«Northern Disco Lights» tar også for seg dødsfallet til Tore «DJ Erot» Kroknes, som var en sentral skikkelse i et musikkmiljø bestående av mange nære venner.

– Dødsfallet hans var tungt for mange, men det slo meg også, da jeg nylig så traileren; dette er en morsom film, med mye humor, sier Martinsen.

Selv om filmen er under post-produksjon, er arbeidet langt fra ferdig, ifølge Rafaelsen.

– Vi har fortsatt flere intervjuer å gjøre, og vi håper at filmens crowdfunding-kampanje kommer i mål om ikke altfor lenge. Det neste målet blir å få solgt inn filmen hos filmfestivaler og TV-stasjoner.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.