Ballespark i trynet på alle

En hver nordlending kjenner til uttrykket «Han Far», og hvilken ubestridt autoritet som er forbundet med uttrykket. Det er derfor spennende å se om Joddski klarer leve opp til navnet.
 

«Æ e ikke bitter, æ e bare littegran Hitler». Slik åpner Joddski på «Han Far», og det setter stemninga for resten av plata. Tittelsporet, og åpningslåta er produsert av Poppa Lars og er platas absolutt feteste låt.

Les musikkintervjuet med Joddski!

Det er også første gang siden Tungtvann gikk hver til sitt at Joddski rapper på en poppa-beat. Tungvann-fans kommer til å få gåsehud av å høre låta, som kun kan beskrives som verdens deiligste déjà vu.

Bodø-produsenten Sorte Beats står for de fleste produksjonene på plata, og mye av grunnen til at plata fungerer så godt er at Joddski og Sorte Beats-produksjonene går som hånd i hanske.

En av mine store forargelser når det kommer til norske rapskiver, er valget av gjesteartister. Ofte er det malplasserte gjester som virker plukket ut på grunnlag av kameratskap, og ikke på grunn av hva de kan bidra med på plata.

På «Han Far», derimot, fungerer alle Joddskis gjester svært godt. På låta «Gærnt med mæ» har han med seg Agy, og de to lager en effektivt effektiv og stilig låt med kul dynamikk seg i mellom.

Produksjonen på låta har forøvrig forkastet alle ideer om at «less is more». Joikinga på en tung beat er også kult.

Et annet høydepunkt er låta «Forskjellen» med Jaa9, som leverer et suverent gjestevers. I lys av all sutringa mot Karpe Diem som nylig brukte ordet jøde i sang, vil jeg si at det er gode sjanser for at enda flere sitter igjen fornærmet etter denne låta, med linjer som «æ fingra ho Kari Jaquesson sånn 10 gang bare i dag».

Hele Norges offentlighet får gjennomgå i låta, og Joddski er ikke redd for å fornærme noen. Det er vidunderlig vulgært.

Joddski har gått vekk fra det som må kunne beskrives som gauling-rap på «Bensin på bålet» og «Krig og kjærlighet», og som ikke fungerte særlig bra.

Mens han har eksperimentert med en del ulike sjangre og musikalske uttrykk, har han nå funnet et utrykk han mestrer bedre enn noen annen norsk rapper.

Nå har vi fått to korte og knallgode utgivelser av Joddski på kort tid. Formatet minner om Vaulars 666-skiver fra i fjor, bare uten dilldall. Tør vi håpe på en ny utgivelse i løpet av vinteren?

Det er mange måter å oppsummere denne utgivelsen, men som seg hør og bør så skal Han Far få siste ordet:

«Det her er rota som dokker har tatt det fra, rota dokker bort fra arven dokker sku ivareta. […] Æ, sur gammel mann? Ballespark i trynet på dem som sa at æ sku rammel av».