Legenden Jan Garbarek klar for Tromsø Jazzfestival i august:

Avslutter på The Edge

Tromsø Jazzfestival har booka sin største artist noensinne. 13 august avslutter Jan Garbarek Group neste års festival.
GARBAREK: Jan Garbarek Group avslutter 2017-utgava av Tromsø Jazzklubb med en konsert på The Edge 13. august. med seg har han bassisten Yuri Daniel, Rainer Brüninghaus på tangenter og den indiske perkusjonisten Trilok Gurtu. Foto: Guri Dahl 

GARBAREK: Jan Garbarek Group avslutter 2017-utgava av Tromsø Jazzklubb med en konsert på The Edge 13. august. med seg har han bassisten Yuri Daniel, Rainer Brüninghaus på tangenter og den indiske perkusjonisten Trilok Gurtu. Foto: Guri Dahl 

– Vi er stolte over å kunne presentere Jan Garbarek på årets festival. Garbarek er en av vår tids største musikere. Det er Norges desiderte og kanskje Europas største jazzstjerne som tar turen til Tromsø i august, sier festivalsjef Camilla Frantsen og bookingsjef Ida Karoline Nordgård i Tromsø Jazzfestival.

Lang karriere

– Jan Garbarek har i en mannsalder spilt på de største scenene i verden og har latt sine lange toner sveipe ut over publikum. Gå ikke glipp av denne levende legenden når han i august tar med seg el-bassisten Yuri Daniel, Rainer Brüninghaus på tangenter og den indiske superperkusjonisten Trilok Gurtu til årets jazzfestival i Tromsø, fortsetter en fornøyd bookingsjef.

– Så langt jeg har klart å finne ut, så er det 15 år siden sist Garbarek hadde konsert i Tromsø, så det er utvilsomt en begivenhet at vi nå har klart å hente ham hit, fortsetter hun.

Enestående posisjon

Jan Garbarek har, siden han vant NM for jazzamatører i 1962 i en alder av 15 år, opparbeidd seg en enestående posisjon som en av våre virkelig store internasjonale stjerner. Han er en inspirasjonskilde for mange musikere verden over, og har ei imponerende merittliste som komponist og musiker.

Garbarek spilte på festivaler i Warszawa og Praha med Karin Krog allerede i 1966. Med sin egen kvartett med Terje Rypdal, Arild Andersen og Jon Christensen spilte han inn plater og turnerte på klubber og jazzfestivaler.

Fra 1970-tallet minnes mange kvartetten med Bobo Stensson, Palle Danielson og Jon Christensen samt kvartetten med Keith Jarrett.

Senere har andre musikalske prosjekt inkludert navn som Charlie Haden, Eberhard Weber og Marilyn Mazur. Etter hvert satte Garbarek mer og mer fokus på samarbeidet med The Hilliard Ensemble og sitt eget band, som han nå kommer til Tromsø med.

Ikke vanskelig

– Det var ikke så vanskelig å få Garbarek til Tromsø jazzfestival, men det koster litt, noe som også vil merkes på billettprisene som blir litt høyere enn vanlig på festivalen, sier festivalsjef Camilla Frantsen.