Søndag er det duket for julekonserten over alle julekonserter

Tromsø Arbeiderforenings Mandskor synger julen inn i Domkirken for 68. gang søndag og for 40. gang er Sør Tromsøya skolekorps med på laget.
SYNGER JULA INN: Cathrine Figenschau i Sør Tromsøya skolekorps, solist Harald Bakkeby Moe, Jan Arvid Søreng og Yngve Berntsen i Tromsø Arbeiderforenings Mandskor gleder seg til å fylle Tromsø Domkirke med julesang førstkommende søndag. 
    
      (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

SYNGER JULA INN: Cathrine Figenschau i Sør Tromsøya skolekorps, solist Harald Bakkeby Moe, Jan Arvid Søreng og Yngve Berntsen i Tromsø Arbeiderforenings Mandskor gleder seg til å fylle Tromsø Domkirke med julesang førstkommende søndag.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Mandskoret er Nord-Norges eldste kor og fyller imponerende 145 år i februar. Like lang er ikke tradisjonen med å invitere til julekonsert i Domkirka, men det har de likvel gjort hvert år siden 1949.

– Den gang var det veldig uvanlig med julekonserter. Det var ikke lov å klappe i kirken og koret fikk ikke stå med alteret. Nå er det veldig mange julekonserter hele desember, men vår konsert har for veldig mange blitt tradisjon. Vi har gjester som har vært på hver eneste konsert og familier som har fast benkeplass i kirken, forteller korformann Yngve Berntsen.

– Min farmor var på alle konsertene fra starten av og min familie har fortsatt å gå hvert år. Vi har også fast sitteplass her, forteller solist Harald Bakkeby Moe.

Artikkelen fortsetter under bildet

MANNESTERK: Tromsø Arbeiderforrenings Mandskor har holdt på siden 1872 og sunget julen inn i Domkirken siden 1949. Her avbildet under konserten deres i 2013. 
    
      (Foto: Tom Benjaminsen)

MANNESTERK: Tromsø Arbeiderforrenings Mandskor har holdt på siden 1872 og sunget julen inn i Domkirken siden 1949. Her avbildet under konserten deres i 2013.  Foto: Tom Benjaminsen

 

40 år med samarbeid

Det er flere jubileer under årets konsert. Bakkeby Moe er med som solist for 25. gang og Sør Tromsøya skolekorps deltar på sin 40. konsert. Korpset legger ikke skjul på at dette er et av årets høydepunkt.

– Dette er vår årlige finale fram mot jul og noe vi alltid ser fram til, forteller Cathrine Figenschau som har vært med på julekonsertene mange ganger.

Ikke like mange som Bakkeby Moe, som har stått på scenen under julekonsertene siden han var 9 år.

– Jeg startet med å være med i det nå nedlagte guttekoret til Domkirka, og etter at det ble lagt ned hentet Mandskoret meg inn som solist. De laget meg en egen krakk slik at folk skulle se meg, og den er her enda.

Tradisjonsrik julemusikk

Det er som kjent et mylder av forskjellige julekonserter før jul. Mandskoret satser på at deres blanding av flere generasjoner fremst i kirken og de mest høytidelige og tradisjonelle julesangene, samt noen moderne klassikere er mer enn nok til å fylle kirka.

– Vi følger selvsagt med i tiden, men de som kommer på vår konsert vet hva de vil ha og med tanke på at det er så pass tradisjonsrik så skal man være veldig forsiktig med å endre på ting, bare for å endre på ting, sier Berntsen og legger til:

– Det er jo dette som er jul for oss. Det er alltid kø her når vi åpner dørene klokka 18.00, siden vi ikke har forhåndssalg på billettene så det lønner seg å komme tidlig.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.