Den nye NOSO-sjefen mener Nord-Norge og opera hører sammen

I mai overtar den tidligere operasangeren Espen Langvik stillingen som operasjef i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO). Mandag tok han turen til sin nye arbeidsplass, og er i gang med forberedelsene til den kommende stillingen.
TILGJENGELIG OPERA 1. mai tar Espen Langvik over som ny operasjef i NOSO. Han ønsker å produsere flere mindre forestillinger som kan reise rundt og være tilgjengelig.  
        
            (Foto: Ronald Johansen)

TILGJENGELIG OPERA 1. mai tar Espen Langvik over som ny operasjef i NOSO. Han ønsker å produsere flere mindre forestillinger som kan reise rundt og være tilgjengelig.   Foto: Ronald Johansen

– Det blir en del pendling fram til jeg flytter hit til høsten. Jeg er ivrig etter å komme i gang og ønsker å være klar til å starte rett i jobben 1. mai, sier Langvik.

LES OGSÅ: Denne festivalen har ikke hatt så få gjester siden 2014

Fra operasanger til operasjef

Langvik har tidligere vært ansatt i Den Norske Opera & Ballet. Overgangen fra operasanger til operasjef er Langvik spent på.

– Dette var en naturlig karrieregang for meg. Jeg har alltid vært interessert i å skape og produsere. Dette er jo en ny verden for meg, men jeg er lærevillig. Jeg trenger ikke å få til alt på en gang, det blir prøving og feiling som vi må lære av, sier Langvik.

LES OGSÅ: The band called Oh! og NOSO til kamp for framtida

– Nord-Norge og opera hører sammen

Langvik er godt kjent med Nord-Norge, og har reist mye rundt i landsdelen og opptrådt tidligere. Blant annet i «Don Giovanni» i Tromsø, og flere sommerturneer og på operapuber.

– Jeg har veldig mange gode minner herfra. Nord-Norge og opera hører sammen for meg, sier han.

Ønsker å gjøre opera mer tilgjengelig

Planen for NOSO fremover er ikke sikker enda, men Langvik ønsker å fokusere på de mindre forestillingene.

– Vi må komme dit folk er. Opera er en folkebevegelse i Norge og jeg vil gjøre opera mer tilgjengelig. Det handler om tilstedeværelse. Det er viktig med mindre forestillinger som vi kan sende rundt i Nord-Norge, sier han.

De mindre produksjonene vil være en pekepinn mot hva Langvik ønsker å gjøre fremover.

– Jeg har mange ideer. De mindre produksjonene vil bli teasere for de større produksjonene som kommer etter hvert. Når jeg lander min første store produksjon vil den bli toneangivende for hva jeg ønsker å gjøre fremover som operasjef. Når jeg starter i mai vil det være en del pågående prosjekter som jeg kommer til å føre videre, sier han.

LES OGSÅ: Et storslått oratorium

Flytter til Tromsø

Til høsten flytter Langvik til Tromsø, valget sto mellom her og Bodø.

– NOSO har kontor både i Bodø og Tromsø. Forloveden min er sykepleier og på grunn av sykehuset bestemte vi oss for at Tromsø var det beste valget for oss, sier han.

Vil bygge videre

Nåværende operasjef, Katharina Jakhelln Semb, var NOSOs første operasjef. Langvik sier hun har lagt et godt grunnlag.

– Dette ønsker jeg å følge opp og bygge videre på, sier han.

Semb fratrer stillingen 30. juni, og de to vil overlappe en periode.

LES OGSÅ: Strålende NOSO-åpning