Bli med på innspillingen av «Den 12. mann»

Hopper i havet for å unngå kuleregnet fra tyskerne

Her rømmer de norske opprørerne fra en tysk båt utenfor Sommarøy. Det ender med et iskaldt møte med havet.
I SKUDDLINJEN: Her ser vi opprørerne som forsøker å rømme fra tyskerne som har åpnet ild. Flere skuespillere havner i det iskalde vannet under innspillingen av «Den 12. mann».Foto: Kent-Einar Myreng 

I SKUDDLINJEN: Her ser vi opprørerne som forsøker å rømme fra tyskerne som har åpnet ild. Flere skuespillere havner i det iskalde vannet under innspillingen av «Den 12. mann».Foto: Kent-Einar Myreng 

Eksplosjoner, kuleregn og tyskere. Det er det som møter rollefigurene på båten «Bratholm 1» ved Sommarøy på yttersiden av Tromsø.

Det er ikke tredje verdenskrig, men innspillingen av Jan Baalsruds eventyrlige flukt fra de tyske soldatene ved Rebbenesøy. Settet er riktignok flyttet seks mil sørover for å gjøre det enklest mulig for et stort filmteam.

I skuddlinjen

Varierende værforhold har forskjøvet innspillingsplanen ettersom det er meldt mer stabilt denne uken. Dermed var det klart for slaget om Toftefjorden hvor tyskerne oppdager «Bratholm 1». 11 norske opprørere mistet livet, og Jan Baalsrud kom seg unna.

På settet betyr det at en del skuespillere må flykte over ripa og ned i en liten jolle.

– Det er klart det er kaldt, men jeg filmet kona boren min og mine to barn som isbadet på søndag. Jeg viste det til skuespillerne mine for å inspirere og for at de ikke skal få muligheten til å klage, sier regissør Harald Zwart til iTromsø.

To skuespillere kastet seg nemlig i vannet i flukten fra kuleregnet.

Lånte ut båten

«Bratholm 1», eller «Hermes 2», som den egentlig heter, er dekorert om og skal brukes i innspillingen. Det synes eierne av båten bare er stas og ønsker at båten skal bli foreviget på film.

– Det er bare gøy å være med på dette. Båten er 100 år gammel i år, og jeg har på mange måter vokst opp på den, sier Jan Roger Lerbukt, som sammen med sin far eier båten.

Filmhistorie

Filmen har en litt annen vinkling enn klassikeren «Ni liv» fra 1957 med Jack Fjeldstad. Denne gangen ligger fokuset på hjelperne som risikerte livet for å få Baalsrud over grensen til Sverige. Likevel kommer nok publikum å kjenne igjen noen av scenene fra originalfilmen. Det var heller ikke aktuelt å spille inn filmen andre steder enn i Troms.

– Jeg senker alltid kameraet ned for å få med fjellene. Dette kunne vi ikke lagt på med effekter etterpå. Jeg minner hele tiden publikum om hvor vi er, sier Zwart, som husker originalfilmen fra 57 veldig godt.

– Den er friskt i minne fra da jeg var liten gutt. Da vi spilte inn at Thomas (Gullestad red.anm.) kuttet av tærne, sa jeg til resten at nå er vi med på å gjenskape filmhistorie.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.