Etter år med renovering, fremstår kirken i dag som et glansbilde. En av initiativtakerne og sentral i dugnadsgjengen, Jim Møllnes, sier at arbeidet lot seg gjøre med dronning Sonja som «covergirl».

– Må bevares

vakker: Den nyrenoverte kirken på Helgøy blir denne helgen konsertsted for Jørn Hoel.

– Da hun besøkte Helgøy i 2011, understreket dronningen at vi måtte gjøre alt for å bevare – som hun sa – det vakre kirkebygget. Det svarte jeg ja til, men bare dersom jeg fikk et bilde av henne som skulle legges ved alle søknader. Det stilte dronningen selvsagt opp på, sier Møllnes som selv har jobbet 800–900 dugnadstimer på bygget.

Intimkonsert

Tidligere denne uken ble orgelet fra 1893 bokstavelig talt blåst liv i. Det er snakk om et pumpeorgel som ble produsert i Trondheim i 1893.

– Det har ikke vært i bruk på 15 år – minst. Men nå er det totalrestaurert av Arjen Stolk fra Hardanger – opprinnelig nederlender, sier Møllnes.

Intimkonserten med Tromsdalens nest største sønn går av stabelen lørdag ettermiddag. I den forbindelse opplyser Møllnes at det er satt opp transport fra Dåfjord.

Litt pinlig

renovert: Etter 15 år uten en lyd, er kirkeorgelet renovert. Jobben er utført av Arjen Stolk.

Jørn Hoel, som for tiden har daglige konserter, sier at han umiddelbart responderte på forespørselen.

– Det er litt pinlig å innrømme det, men jeg har faktisk aldri vært på Helgøy. Og det til tross for at den ligger så nært byen.

– Derfor gleder jeg meg dobbelt til konserten som blir et møte mellom meg med gitar og de tilreisende.

Unik mulighet

– Det blir en unik mulighet til å oppleve Jørn Hoel i et av landets vakreste kirkebygg. Den kjente artisten vil servere oss sine mest kjente låter. Og er vi heldige, blir billettene til kirkens 270 plasser revet bort i rekordfart, sier Møllnes.

Helgøy kirke ble bygd i 1741 på Hemnes i Helgeland. I 1872 ble den tatt ned og flyttet til nikkelverket på Hamn i Senja i 1876/77. Ved nedleggelsen av gruvene i 1888, ble materialene fraktet til Helgøy. Året etter – 3. juli 1889 – ble kirken innviet.

Barnedåp

I tillegg til Jørn Hoel-konserten, blir det også gudstjeneste med barnedåp søndag formiddag.

– Da får de tilreisende høre Hege Johansen fremføre en del sanger, sier entusiast Jim Møllnes.