RAKETTNATT 2017

Her er dagens Rakettnatt-artister!

RakettNatt går av stabelen i helga, og byen vi fylles opp av glade festivalgjengere og celebre artister. Men hvem er alle disse artistene, hvilken skiver bør jeg sjekke ut med dem, og hva skal jeg egentlig se opp for, tenker du kanskje?
 
1 / 1

Slapp bare heeeelt av, da den mæææget rause og hjelpsomme helten og hedersmannen Egon Holstad har alle svarene du trenger. Han vil derfor lose deg nennsomt og trygt gjennom programmet begge dager. Raust, må vi si. For en knakende knallbra kar, han derre Egon!

Hovedscenen

17.30: SIGRID

 
Ålesund har ikke bare gitt oss Bjørn Helge Riise, Gange-Rolv og Simon Flem Devold. Nå puster hun dem nemlig i ryggen hele gjengen, klippfiskbyens stolte datter Sigrid. Hun spilte på Øyafestivalen før hun nådde myndighetsalderen, og knappe 21 år har hun allerede rukket å markere seg kraftig som artist, med millioner av nedlastinger og platekontrakt med giganten Island Records, etiketten som også pryder skivene til størrelser som Bob Marley, U2, Amy Winehouse og PJ Harvey. Singelen «Don’t Kill My Vibe» (på nevnte Island) har deretter gjort det bra på listene i så vel Norge som Australia og UK, og i fjor spilte hun på Glastonbury-festivalen, og i år på Reading. Ja, også Rakettnatt, da.
Anbefalt skive: Har bare singler ute (slik har det jo blitt!), så da går vi for nettopp «Don’t Kill My Vibe»
Se opp for: Dialog mellom uerfaren Nordlys-journalist og undertegnede.
Uerfaren Nordlys-journalist: «Er du enig i at dette er det beste fra Ålesund siden Ålesund brant i 1903»?
Egon (cocky stemme, ikledd alpelue): «Ålesund brant i 1904»

19.00: NICO & VINZ

 
De er muligens nasjonens største hitmaskin siden Margrethe Munthe, og har på få år opplevd og prestert mer enn hva som er vanlig for den samlede historien til alle historiske personer i ei nordnorsk bygd.

De har blitt streamet flere hundre millioner ganger, de har spilt på alle de store amerikanske talkshowene (Jimmy Fallon, Letterman etc.) og gjort konserter i over tjue land, foran publikum større enn det TIL drar i løpet av en sesong på Alfheim (og det er som kjent flere TUSEN!). Nå er de tilbake i hjemlandet, attpåtil med en ny singel i ermet.
Anbefalt skive: Andreskiva «Black Star Elephant» (2014), som inneholder «Am I Wrong», låten som er streamet nesten en halv milliard (MILLIARD!) ganger.
Se opp for: Blaserte gamlinger i de bakre rekker, som bare er på Rakettnatt for å late som de følger med på det nye og hippe, men som likevel ikke skjønner en puck. «Nææææh, ho va no myyyyykje beire da ho spælte i Velvet Underground», sier de, før de snur ryggen til og nipper til et dyrt IPA-øl.

20.45: GABRIELLE

 
Med den nasjonale superhiten «Ring meg» (2011) ble hun straks en av de aller største kvinnelige soloartistene i landet, med applauderende kritikere med på laget sammen med fansen, en kombo bedre enn egg & bacon. Vel, nesten iallfall.

Debutskiva med nevnte låt hadde hel fem hits, og hun har siden hatt et solid grep i fansen. I år har hun allerede sluppet flere singler, fra arbeid i fjorårets tilbaketrukne tilværelse med låtskriving og studioflikking, og nå skal støtet settes inn i Tromsø sentrum.
Anbefalt skive: I påvente av den nye, går vi enkelt og greit for «Mildt sagt» (2012).
Se opp for: Gabrielle, du må se opp for lokalpolitikeren Jarle Heitmann! Han har nemlig det med å ta selfies foran deg på konsertene dine, for så å spre bildene av dere i sosiale medier i et infernalsk hashtag-o-rama. Det er mæææget skummelt. Se også opp for endeløse varianter av «Ring meg»-vitser, gjerne supplert av imaginær tommel- og lillefinger-telefon.

22.45: M.I.A.

 
Nærmere presentasjon burde være unødvendig, da rapperen, låtskriveren, designeren, produsenten og den politiske aktivisten M.I.A. er den største artisten og utøvende kunstneren vi vil se i Tromsø i 2017, selvsagt med Simo Valakari som mulig unntak.

M.I.A. har solgt millioner av skiver, og beundres i alskens kretser. Ble i 2009 kåret til en av klodens mest innflytelsesrike personer av TIME Magazine, basert på kombinasjonen av hennes enorme popularitet og hennes utrettelige kamp mot urettferdighet i verden.
Anbefalt skive: «Kala» (2007), ei plate som er mer genierklært enn The Beatles’ «White Album» og hjulets oppfinnelse til sammen.
Se opp for: Han fulle eiendomsmegleren som står og spyr i Torghuken, mens han mumler at nå har faen meg Mia Gundersen tatt disse plastiske operasjonene sine en tanke for langt.

Satellittscenen

18.15: KRISTIAN KRISTENSEN

 
No Name – No Fame kalte Kristian det første bandet sitt, og beviste med dét at hans profetiske evner er svært begrensede. Etter deltagelse i TV-programmene The Voice og X Factor, løsnet det for Harstad-mannen, og da han i 2015 vant finalen i P3s Urørt, ble det platekontrakt for Warner Bros, som foreløpig har materialisert seg i fem singler og en EP.

Blir han det største fra Harstad siden Randi Hansen sang om sola si? Vil hans neste video passere sambygding Sophie Elise i åtgaum? Og blir han festspilldirektør før han har passert 30? Ikke vet vi, men han får uansett æren av å åpne og innvie Satellittscenen ved årets Rakettnatt.
Anbefalt skive: Da tar vi EP-en «Før det blir for seint» (2016), mens vi venter på debutskiva.
Se opp for: Sjokkskadd sosialantropolog, og tidligere popmusiker, Bror Olsen ved UiT. Han forsker på mangelen på etternavn i moderne pop, og påvirkningen det har for fremtidige manntall og demografi. Når han oppdager at Kristian Kristensen er den eneste artisten på hele fredagens program som opptrer med etternavn, rakner det fullstendig for Bror, og han vil derfor stille seg opp foran scenen og i protest synge en a capella-versjon av sin egen låt «Isdans» fra sitt gamle band Vinterhagen.

20.00: NORDTING

 
Det er ikke godt å si hva dette blir, men den blodrøde tråden her er «Make the North great again», der mikropartiet med alle lovlige og ulovlige virkemidler vil sørge for regionspatriotisk massesuggesjon man ikke har sett siden Halvdan Sivertsen i full offentlighet drakk seg dritings på fire kalde pils neri vannet.

Dette er gjengen som vil kutte Norge i to med vinkelsliper og legge seg på Korgfjellet og skyte søringer med kvalharpun den dagen kampen starter.
Anbefalt skive: «Dræp søringan» (uutgitt demo, 2017)
Se opp for: Misunnelige representanter fra andre mikropartier. At Rakettnatt i det hele tatt har turt å gi Nordting plass på ei scene, og ikke Kystpartiet, tyder på slett vurderingsevne. Etter denne konserten, og den uunngåelige bataljen bataljen mellom de to partiene, vil Trollfjordslaget 1890 fremstå som en vennlig kollokviegruppe på årsmøtet for Skvetne Pasifisters Sengevæterforening.

21.45: ARIF

 
Nok en Urørt-vinner spiller på den nye scenen på Rakettnatts første dag. Arif er en rapper fra Oslo, og musikken hans har blitt omtalt som «en herlig godtepose av britisk house, nittitalls-R & B og beinhard sørstatsrap» (VG), en beskrivelse som langt på vei var med å rettferdiggjøre den litt snåle Spellemann-sekkepostbetegnelsen «urban», som han da også vant med bravur.
Anbefalt skive: Vi går for fullengderdebuten «HighEnd/Asfalt» (2015).
Se opp for: Mads Gilbert. Når han hører Arif rappe linja «Kom inn på stedet som ‘her var det liv, mor’. Eller hva, Gina?», vil han begeistret rope «Hæhæhæ! Dødsrått og fett! Hørte dere hva han sa? Hva- Gina? Tar dere den, gutter? Eller hVa-gina?»

23.00: HKEEM

 
Bare på Spotify er låten «Fy Faen» streamet over 26 millioner ganger, hvilket vil si at hele Norges befolkning – i snitt og i alle aldre – har ropt «fy faen!» minst fem ganger hver, bare siden i vår. At det sannsynligvis bare er ramsalte nordlendinger som har gjort det, gjør det bare enda mer fantastisk, og det må da virkelig være en slags rekord i et eller annet.

Uansett, Hkeem blir siste artist ut på den nye satellittscenen, og med så mye fy faen-vind i seilene, ligger det an til en umoralsk massesuggesjon man ikke har opplevd her i byen siden 1500 mennesker – både kvinner og menn – ropte at de hadde ståkuk, på en Turboneger-konsert i 2003. Ny singel, «Urettferdig», kom også nå i august.

Anbefalt skive: Vi går for siste singel, «Urettferdig», så man kan lære seg å rope noe annet enn «Fy faen».
Se opp for: Stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes, som passe småbrisen, og ruset på optimistiske meningsmålinger, vil sjangle rundt på området og brøle av alle lungers kraft «Ja, Hkeeem skal eie havet? Ikkje han Røkke! Nei, fyyyyy faen! Æ sir bare Hkeeeeeem skal eie havet? Jo, det e’ Hfolkeet!!!»