Forventer knyttnever i Tromsø

Øystein Greni forventer juling når han kommer til Tromsø.
STAGEDIVE: Øystein Greni tok sjansen på en stagedive på Driv i fjor. Nå er han tilbake som soloartist i Tromsø. Foto : Daniel Lilleeng 

STAGEDIVE: Øystein Greni tok sjansen på en stagedive på Driv i fjor. Nå er han tilbake som soloartist i Tromsø. Foto : Daniel Lilleeng 

I ikke mindre enn et kvart århundre har Øystein Greni vært artist gjennom Bigbang i Norge.

I vår lanserte han sin første soloplate «Pop Noir», som har fått jevnt over gode kritikker fra landets anmeldere.

LES OGSÅ: Dette er høstens Driv-artister

– Ikke engstelig lenger

– Det er veldig kult. Noen har jeg blitt helt rørt av, men jeg er blitt flinkere til å gi mer faen i anmeldelser. I starten med Bigbang var det avgjørende å få god karakterer om du ville ha jobb i det påfølgende året. Skrev noen noe kjipt, husket jeg det i lang tid. Jeg brydde meg for mye, men nå er jeg blitt mer voksen og er ikke engstelig lenger, sier Greni på telefon fra Hellas.

Der er han på feriens siste dager, før det braker løs med turnévirksomhet og konsert i Tromsø førstkommende torsdag.

Neve i trynet

Historisk sett fra BigBangs opprinnelse i 1992, har det vært fri flyt med utskifting av bandmedlemmer. Greni har alltid vært låtskriver og frontmann, men nå trengte han å samle et nytt band for å gjøre solokarriere.

– Et band blir på mange måter sitt eget dyr. Bigbang handlet om at tre folk skulle passe inn i en liten bil med så mye utstyr vi fikk plass til. Det var også en trio som hadde kjærlighet for rock inspirert av Jimi Hendrix. Jeg kunne aldri gitt ut «Pop Noir» og kalt det Bigbang. Jeg hadde blitt utrolig skuffet om jeg selv skulle dratt på BigBang-konsert og fått masse av «Pop Noir», sier Greni, som imidlertid forsikrer tromsøværingene om at det er rom for noen BigBang-klassikere i ny drakt under konserten i Tromsø.

– Du merker at nordlendinger har vokst opp under tøffe kår. Folk elsker byen, de digger hverandre og de digger at folk kommer dit. Det er en energi jeg ikke merker så mange andre plasser. Det er jo en landsdel hvor hardbarka fiskere dro ut på havet og «dævva». Det er ikke noe sutring i nordlendinger.

– Hvordan tror du ikke-sutrende nordlendinger tar imot soloprosjektet ditt når de er vant med Bigbang?

– Kanskje jeg får en neve i trynet, etterfulgt av «d her vil vi faen ikkje ha! Vi vil ha BigBæng!»

LES OGSÅ: Gjenoppstår som soloartist til høsten

Stagedive i Tromsø

Med seg til Tromsø har han med seg Anne Lise Frøkedal (I Was a King), Petter Unstad (Kråkesølv), Tomas Aslaksen (bandet til Jonas Alaska) og Jørgen Munkeby (Shining).

I tillegg søker han folk som kan kore på en låt når han spiller på Driv torsdag.

– Bare ta kontakt på facebooksiden min. Her trenger vi flinke folk, sier Greni.

Tromsøbesøket dene uka er langt fra første gang Greni er i Ishavsbyen. Så sent som i desember 2016 spilte han med Bigbang på Driv, men en episode de fleste tromsøværinger husker er stagediven som ikke gikk helt som den skulle i 2007 under Buktafestivalen.

– Det stemmer. Gutta i det amerikanske bandet Midlake filmet faktisk episoden. Jeg følte litt press på å hoppe, så hadde jeg beatles-støvletter, dermed ble frasparket litt dårlig. Det endte med at jeg landa med hofta på gjerdet. I all beskjedenhet tror jeg at jeg har en av verdens lengste stagediver. På Quartfestivalen var det høy scene, og det må ha vært nesten tre meter til publikum. Jeg burde egentlig vært død etter den, sier artisten.