When the shit hits the fan, it's

Flying Crap fra scenen

Mens andre band tar sitt publikum med storm, tok sørlendingene i Flying Crap dem med makt.
SKANDALEFRITT: Vi er klare over at dette arkivbildet av skandalebandet Flying Crap er skandaløst skandalefritt. Det beklager vi. Vi beklager også at vi ikke vet verken når eller hvor bildet er tatt.  
        
            (Foto: Sal Rosenberg)

SKANDALEFRITT: Vi er klare over at dette arkivbildet av skandalebandet Flying Crap er skandaløst skandalefritt. Det beklager vi. Vi beklager også at vi ikke vet verken når eller hvor bildet er tatt.   Foto: Sal Rosenberg

Det kan i hvert fall synes som om det var det som skjedde da Flying Crap spilte i Tromsø under Polar Music Festival i 1994.

Men så var da bandet nødt til å ta skjeen i egne hender, forlatt midtfjords av arrangøren som satte dem opp etter kveldens headlinere Gartnerlosjen. Da gartnerne var ferdige tok de med seg alt av publikum, bortsett fra «en håndfull entusiaster».

– En kveld med hele fem band, alle med tung støy og maskingeværtrommer som fellesnevnere, er nok til å slite ut selv de mest hardnakkede pogere. Når bandet attpåtil ble plassert etter kveldens store attraksjon, måtte det nærmest gå som det gikk. De var forbanna. Men det var for så vidt i tråd med musikktypen de leverte, skrev «Tromsøs» anmelder Axel Sandberg den 21. oktober 1994.

LES OGSÅ: Blood, Sweat & Tears har aldri vært i Tromsø før. Eller?

Brutal konsert

– Its not over yet, ropte vokalist Rune Tengs fra scenen og kommanderte folk tilbake. Samtidig gikk en scenebombe av.

– Du fikk nesten følelsen av at en gjeng skinheadgroupies kom til å stå ventende utenfor med balltre hvis ikke ordren ble fulgt.

Det gjorde selvfølgelig ikke det, men de som faktisk kom tilbake ble neppe skuffa:

– Aggresjonen i både musikken og vokalistens sceneopptreden var så intens at det rett og slett ble brutalt. Deres evne til å spille hardcore/speedmetal var det i hvert fall ingen som tvilte på. Samspillet var så godt som perfekt, sier «Tromsø» om de scenevante sørlendingene.

LES OGSÅ: Blues Brothers Band i Tromsø - isvann over forventningene

Langt over smertegrensen

Flying Crap har som kjent aldri vært redd for å ha med seg rekvisitter på scenen, ei heller ikke i Tromsø:

– Noen bomber i ny og ne. Vokalisten dro også fram en pistol som han vendte mot publikum og egen tinning. Da en kvinnelig statist dukket opp på scenen, ble hun skutt, og flammer sprutet ut fra mageregionen. Lydnivået var langt over smertegrensen. Men ingen turte klage.

Naturlig nok. Man klager da ikke på et band som skyter med skarpt. Året etterpå (i 1995) ble Tengs lagt i jern etter å ha avfyrt åtte hagleskudd fra scenen på Quartfestivalen.

– Det var verdt det. Vi kom jo i historiebøkene. Men det er ikke verdt å gjøre det på nytt igjen. For nå er det jo gjort, sa Tengs til Dagbladet i 2016.

Og i 2007 ble de bortvist fra Hovefestivalen for godt etter at Tengs satte en tom sprøyte i armen med ordene: This is goodbye to us, don’t do drugs!

– Fremdeles farlige

I det minste var skuddene de avfyrte fra Hove-scenen løskrutt. Det var ikke Tengs bredside mot sine kamerater i Turbonegro.

– Forskjellen mellom oss og Turbo nå er at vi ennå er farlige, det har ikke Turbo vært på lenge. De har blitt slukt av sin egen pengegriskhet og tør ikke engang ha oss som support lenger. Det er fordi vi spiller fletta av dem og er tøffere enn dem, og det vet de. Men det er trist. Jeg håper bare ikke de ender opp i Melodi Grand Prix om fem år, sa Rune Tengs til VG den 30. juni 2007.

Etter det ble det stille rundt hardcore-bandet, men i 2016 gjorde de comeback samtidig som Quartfestivalen under Q25.

LES ALLE Feedbacks musikkminner


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.