Joddski slipper «gangster» -låt før bokbad i Tromsø

Jørgen Nordeng alias Joddski ga i høst ut sin første bok. Nå skal rapperen som satte Nord-Norge på hip hop-kartet for nesten 20 år siden selv bli grillet.
FORFATTER: Lørdag blir Jørgen Nordeng alias Joddski bokbadet av Egon Holstad i Tromsø. Tidligere i høst ble rapperen intervjuet av André «Son of Light» Hadland (til venstre). Foto: Rune Bendiksen 
    
      (Foto: Rune Bendiksen)

FORFATTER: Lørdag blir Jørgen Nordeng alias Joddski bokbadet av Egon Holstad i Tromsø. Tidligere i høst ble rapperen intervjuet av André «Son of Light» Hadland (til venstre). Foto: Rune Bendiksen  Foto: Rune Bendiksen

I boka «Full sirkel: Raphistorier fra ghettoen til bygda – og tilbake» har Jørgen Nordeng intervjuet en lang rekke viktige rappere.

På Verdensteatret lørdag skal han selv bli intervjuet om boka og et liv fylt av musikk, av iTromsø og Feedbacks Egon Holstad.

Rapperen innrømmer at «bokbad»-formatet er ukjent grunn.

– Dette er min første bok, så jeg var veldig lite komfortabel i starten. Men etter fire-fem bokbad i høst, har det gått seg til, og jeg kan jo stoffet mitt, sier Nordeng.

– Pappa lærte meg min første rap

Intervjuere i høstens tidligere bokbad av Nordeng har vært blant andre André «Son of Light» Hadland og Ståle «Stiil» Gerhardsen.

Det meste spesielle var allikevel da Nordengs egen far, mangeårig musikkjournalist Kjell Nordeng, intervjuet sønnen i Bodø.

– Det var spesielt på mange nivå. Det var pappa som fikk meg til å begynne å rappe, og lærte meg min første rap som 6-åring. Han har jo også sterke meninger både om musikk og andre ting. Fordi han kjenner meg så godt, spurte han en del spørsmål andre ikke kunne ha gjort, sier Ørnes-mannen.

Nordeng ønsker ikke at bokbadene skal være underholdende og interessante kun for hip hop-nerder.

– Vi skal ikke diskutere detaljer rundt rapperne jeg intervjuet. Boka handler jo om hvordan rap kom til mitt hjemsted, og vi har snakket mye om norsk hip hop og hvordan den har utviklet seg.

GANGSTER-RAP: Nordeng intervjuet rapgruppa South Central Cartel i sin bok. Fredag slipper han en låt laget i samarbeid med amerikanerne. 
    
      (Foto: Michael Toledo)

GANGSTER-RAP: Nordeng intervjuet rapgruppa South Central Cartel i sin bok. Fredag slipper han en låt laget i samarbeid med amerikanerne.  Foto: Michael Toledo

 

– Kan være slem og sta

– Du har tidligere sagt at Egon Holstad overhodet ikke har peiling på hip hop. Hvorfor i alle dager har du sagt ja til å bli bokbadet av ham?

– Nettopp på grunn av at han ikke liker rap! Han kan være litt slem og sta, og jeg tror at vi kan bekrefte og avkrefte en del myter rundt hip hop. Jeg tenker at dette kan gjøre bokbadet interessant både for publikummere med et nært forhold til hip hop, pluss dem som ikke har det.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått på «Full sirkel»-boka?

– Faktisk bare bra tilbakemeldinger. Jeg fikk til og med en lang tekstmelding fra Poppa Lars, om at han likte boka. Og der i gården ligger lista for skryt høyt, så den meldinga kommer jeg aldri til å slette, haha!

Gir gangsterne respekt

Nærmere 50 intervjuer ble kokt ned til 21 i den ferdige utgaven av boka.

Nordeng benyttet seg også av muligheten til noen musikalske samarbeider på sine reiser til USA.

– Nå på fredag slipper jeg faktisk en ny låt som ble spilt inn i 2015 sammen med South Central Cartel – som jeg skriver om i boka. Intervjuobjektene er gangsterrappere med trøkk på gangster, og disse ble stigmatisert av norske journalister som foretrakk politisk rap på 90-tallet. Derfor har det vært en kampsak for meg å gi disse respekten de fortjener, forklarer Nordeng.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.