Oppgang for andre år på rad for Tromsø-festival

På tross av likviditetsproblemer økte Insomniafestivalen nok en gang publikumstallet.
KONSERT: iTromsøs kritiker omtalte publikum som «glissent» da Banaan spilte under årets Insomniafestival, men antallet solgte dagsbilletter økte i 2017, ifølge festivalledelsen. Foto: Mats Gangvik 

KONSERT: iTromsøs kritiker omtalte publikum som «glissent» da Banaan spilte under årets Insomniafestival, men antallet solgte dagsbilletter økte i 2017, ifølge festivalledelsen. Foto: Mats Gangvik 

Så sent som i oktober hjalp en økonomisk redningspakke fra kommunen på 300.000 kroner festivalen med deres likviditetsproblemer. En økning i det totale billettsalget under årets festival, som gikk av stabelen i forrige uke, sørger dog for en opptur.

– Vi solgte cirka like mange festivalpass som i fjor, men økte for andre år på rad salget av dagspass, sier daglig leder Gjøa Orheim.

Positive tilbakemeldinger

Orheim fikk mange positive tilbakemeldinger fra publikum i løpet av forrige ukes festival.

– Det var ingen konserter som føltes folketomme. Folk som ikke hadde vært på Insomnia tidligere var overrasket over at programmet var så bredt, da mange tror fortsatt at vi er en ren techno-festival, forklarer hun.

Insomnia booker en rekke artister som ikke er allemannseie, og festivallederen er glad for at flere av disse begeistret Tromsø-publikummet.

– Da Islam Chipsy fra Egypt spilte tok det helt av på Driv, og dansegulvet var stappfullt. Et høydepunkt for meg, var den magiske åpningskonserten til Mari Kvien Brunvoll foran et sittende publikum på Verdensteatret. Der la vi også ut enkeltbilletter for å kunne trekke et litt annet publikum – noe som fungerte godt.

Kommunen reddet festivalen

Orheim uttrykker stor takknemlighet ovenfor Tromsø kommune, som kom med en hjelpende hånd i oktober.

– De har vært fantastiske, og reddet indirekte festivalen, selv om det ikke er slik at Insomnia kunne ha gått konkurs.

Halvparten av støtten festivalen mottar er knyttet opp til internasjonale EU-prosjekter med enn tidsramme fra tre til fire år, som er en utfordring for likviditeten.

– Dette er låste midler som utbetales idet prosjektet er avsluttet, selv om utgiftene våre må betales kontinuerlig, forklarer festivallederen.

Jobber med neste års festival

Festivalledelsen skal ha et evalueringsmøte, der positive og negative ting med årets festival skal drøftes. Arbeidet med neste år arrangement er allerede i gang, ifølge Orheim.

– Nye artister og nye ideer er noe vi jobber kontinuerlig med, lover hun.