Feedbacks julespessial

«Nei og nei, nå er det jul igjen!»

Norge er landet i verden hvor julemusikk spilles mest, med Island som eneste reelle utfordrer. Men trenger julemusikken bare være koselig, med snille tekster og et søtt budskap? Neeeeeida. Her er Feedbacks tips til alternative sanger å tralle rundt juletreet med.
Tegning av Odd Klaudiussen 

Tegning av Odd Klaudiussen 

(Publisert første gang 30.11.17)

Egon Holstads 5 julesanger som lager finnbiff av Rudolf

ALEXANDER LINDBÆK «Santa Is Real»
Denne kom på singel for noen år siden og er helt nydelig. Tittelen er et ordspill lå den vidunderlige og akk så svovelkristne koko-klassikeren «Satan Is Real» av The Louvin Brothers. Og her er det ikke mye Sissels jul-stemning.

Far i huset er stukket i hjel av kalkunkniven.

Moren ligger død på kjøkkenet, kvalt i pepperkakedeig.

Hunden bjeffer ikke livlig, men henger død og dingler i julegrana.

Søsteren er død. Alle er døde. Ingen får gaver.

Jeg-personen sliter med tynnslitte nerver og massivt pillemisbruk, og sitter selvsagt i fengsel. Og da konkluderer han så klart logisk: Jeg har vært slem. Ergo må julenissen finnes. Åh, det er vakkert. 


LEE HAZLEWOOD «Dirtnap Stories»
Han har en av de mørkeste og cooleste stemmene i musikkhistorien, og her leverer han attpåtil en tekst som nesten er mørkere enn røsten hans. Her er det heller ingen juleidyll, Chris Rea har kjørt av veien på vei hjem til jul og Rudolf er rød på nesen, av strirennende neseblod. Lee Hazlewood er uansett smørøyet og mandelen i grøten. Lee er den knasende sprø svoren på ribba. Lee er han som alltid får gaver av nissen. Ikke for at han har vært snill. Men for at nissen er pissredd og ikke tør annet. Og han messer ut «Like all God’s promises are broken/ It’s like dying on Christmas day/ Before all gifts are open». Grøss og glede!MARK LANEGAN «O Holy Night»
Han kunne vært den onde stesønnen til Lee, med sin fabelaktige gravkammerstemme. For fem år siden spilte han inn en EP med seks julesanger, som han signerte og solgte på noen desemberkonserter, under navnet «Dark Mark». Helt sjukt at den aldri er gitt ut ordinært. Her viser han dessuten julefingeren til dem som trodde han ikke kunne gå høyt, for her går han høyere enn toppen på Trafalgar Square-treet. Tipper good ol’ Jussi ville krepert av misunnelse om han fikk høre denne. Hele EP-en er for øvrig verdt å trakte etter. Helt ufattelig at ikke USA gjorde Mark Lanegan til president. For noen nisser!THE NORTHERN LIES «Darkness on the Eve of Christmas»

Henry Johnsen, altså. Sukk. Han savnes dypt. Henry fortalte at han alltid hadde hatt en dragning mot triste sanger, og at den eneste sangen moren fikk synge på senga for ham var sangen om den triste, gamle nissen. Og da måtte han selvsagt spille inn to triste julesanger og gi dem ut på singel. «Darkness on the Eve of Christmas» er en helt nydelig, supertrist og antijulete julesang, med en kølmørk og trist tekst. Dessuten synger Henry helt fantastisk her, med si karakteristiske og genuine countryknekk. Dobbelt-sukk.ARNE & CLAES «Far hold deg edru julaften»

Denne, altså. Den er så trist, tragisk og utrøstelig fæl. Opprinnelig gitt ut først av John Denver i 1973, under tittelen «Please Daddy (Don`t Get Drunk This Christmas)», men blir – på en rar måte – mye verre på norsk. Den er vel egentlig ment som et seriøst innlegg i debatten om alkohol og familiejul, men sjangler og snubler i tilløpet, og blir heller en hylende morsom nachspielklassiker gjennom julebordssesongen. 


Helge Skogs 5 julesanger som setter fyr på juletreet

NATHANIEL MAYER «Mr. Santa Claus»
At den unge herr Mayer var en liten grisegutt skinner igjennom, både i hans tidlige og sene produksjon. I denne svært enkle, men rå låten, ønsker vokalisten seg litt mer enn bare «ei hand å holde i» under julefeiringa. Nathaniels desperate lyster kan (i alle fall på denne låten) unnskyldes med at Detroit-sangeren bare var 17 år da dette ble festet til tape.

Og FOR en vokalist pjokken var! Denne julelåten er dansbar som fy, og full av liv, mens Mayer synger i stykker både mikrofon og PA-anlegg.


KAY MARTIN & HER BODY GUARDS «I Know What You Want For Christmas»
I og med at jula er tida for maksimal hedonisme, strekker vi den pikante tema-strikken (unnskyld!) litt lengre med Kay Martin. Til å være en såkalt «novelty-artist» hadde Martin og hennes musikalske livvakter et knippe ganske fete låter på repertoaret.

Her synger Kay om hva hennes utkårede ønsker seg til jul, men at hun finner det svært utfordrende å skulle pakke «den» inn. At vi ikke snakker om en marsipangris, nye tøfler, eller en sixpack med dorullnisser er vel åpenbart for de fleste lyttere – helt frem til siste linje blir sunget. Og jeg elsker den kjølige, nesten nedlatende måten ordene triller av tungen hennes.


THE HIVES & CINDY LAUPER «A Christmas Duel»
En duett spunnet over samme lest som julelåten over alle julelåter – nei, ikke «Back Door Santa» av Bon Jovi – men The Pogues’ «Fairytale of New York». Dette samarbeidet var et åpenbart kred-selvmord fra bandet som gjorde garasjerock hipt tidlig på 2000-tallet, men man hører at jentevors-dronninga fra 80-tallet og de svenske snørrvalpene har det gøy – noe som selvsagt smitter.

Graver man litt, finner man også et budskap om tilgivelse bunnen av tekstens pøl av julesynder. At hor, fyll og generell faenskap kan kostes under teppet – i håp om å kose seg i høytida – er ekte kjærlighet, spør du meg.


THE RONETTES «I Saw Mommy Kissing Santa Claus»
En (forhåpentlig) velkjent og elsket klassiker. Dette er låten som burde være selvskreven på soundtracket til enhver julefilm med håp om å gi sitt publikum den gode, varme julefølelsen. Ronnie Spector synger så julegløggen spruter i denne versjonen, som er å finne på tidenes beste og mest «julete» juleplate: «A Christmas Gift for A Christmas Gift for You from Phil Spector».

Fun fact: Barnestjernen Tommy Boyds originalversjon fra 1952 ble fordømt av den katolske kirke, fordi teksten kombinerte kyssing med den hellige høytiden (!).


 

SHARON JONES & THE DAP KINGS «Ain’t No Chimneys in the Projects»
I denne funky og kontante julekula setter Jones ord på en av nissens fysiske utfordringer når det gjelder barn som bor i blokk – og ikke i fjonge, peisfyrte eneboliger. Her leverer sangerinnen med en pondus større enn nissefar selv, mens bandet sørger for elegant bruk av julekrydder fra det musikalske klisjélageret.

Å spille denne i jula blir min personlige hyllest til Sharon Jones, som døde så altfor tidlig i fjor. Liker du gromme grooves, må du også sjekke ut Jones’ posthume sistealbum «Soul of a Woman».


«Merry X-mas, you Ho Ho Ho»

Så du trodde at rappere ikke lagde julemusikk? Pøh! Julerap er en tradisjon på linje med utroskap på julebord, flatfyll i heimen og kø på gratisklinikken tredje juledag. Her er Jørgen Nordengs gulp fra ghettoen. Spilleliste med feiende flott julerap ligger nederst i saken.

 

1. TREACHEROUS 3 «Santa´s Rap» (1984)
Fra filmen «Beat Street», og rappes tradisjonstro i den nordengske dusj når vi tar vårt årlige julebad. Kool Moe Dee spiller en bedugget, stappmett julenisse, de andre ghettoguttene som ikke fikk det de ønsket. «You big fat whale/ you might as well quit/ ´Cause I can name a hundred presents that I didn´t get», smeller L.A Sunshine., som pareres med «Get Off My Neck/And Wait till You Get Your Welfare Check». Så uskyldig <3

2. YING YANG TWINS «Deck Da Club» (2008)
Juletrefest på strippeklubben? Hvorfor ikke! Alle kan jo trenge å løsne litt på slipset etter å ha proppet seg full av animalske kroppsvæsker! Ying Yang Twins slo igjennom under crunk-bølgen, og er mest kjent for Lil Jons «Get Low». Hvem som er Ying (sic) og hvem Yang? De er et tohodet crunk-troll, gira opp på Redbull og Hennessy, enorme jointer og litt sentralstimulerende. Og de leker ikke jul. Så da er det bare å bestille jägerbomber i baren, og veksle inn hele ukelønna i femtilapper, for som de sier et sted: «Everybody drinking egg nog and we bout to hit the nudie bar!» Eller som på, eh, «Ho Ho Ho», «Merry X-mas, you ho ho ho».

3. EAZY-E «Merry Muthafuckin´ X-mas» (1992) 
God forpult jul, da, motherfolkens! Eazy-E sørger for blunts og bandanas i julestrømpa, og juletreet er av det slaget som nå er lovlig i California, men kan ordne deg gratis kost og losji her til lands. Ingen får drap, ran og utpressing til å høres så gøy og høytidsverdig ut som Eazy-E. Ønskelista: marihuana, kokain, blowjobs... og en AK-47. Men fatter han nissejævelen skissa? Bitch, please. «No indo under my tree/So Santa be a sucka».

4. RUN-D.M.C. «Christmas in Hollis» (1987)
Den mest kjente av alle. Første vers er om at Run finner en konvolutt med penger som julenissen har mista, og siden han ikke har hjerte til å stjele fra nissen, leverer han den tilbake. Og så viser det seg at den var til han! Sånn rap lages bare ikke lengre. Henta fra samleplata «Christmas Rap», som inneholder gull fra folk som Sweet Tee og Dana Dane.

5. JIM JONES, STACK BUNDLES & J.R. WRITER «Ballin´On X-Mas» (2006)
Harlem-gutta i Diplomats gjorde rosa minkkåper populært og selger dusjforheng med bilder av seg selv på. Klart det vulgærfeires! To ting diplomatene kan: stjele gamle raplåter («Christmas in Hollis» her), og å levere dumme, men morsomme punchlines. Eller hva med «I grab a ho ho ho and make it rain, dear» eller «I want to kiss her like I got a mistletoe in my pants»?

6. MASTER P feat. PIZZO, SAN QUINN, JT THE BIGGA FIGGA & SILKK THE SHOCKER «High 4 Xmas» (1994)
Først kom sympatiske «Christmas in the Ghetto», men akkurat når vi tenkte at jul hos Miller-familien ikke var så ille, kom denne og gjorde familiestunden til et rent mareritt: «High 4 X-Mas and the ghetto got me paranoid/make me wanna spray some shit up with my plastic toy».

7.SNOOP DOGG feat. NATE DOGG, DAZ DILLINGER, BAD AZZ and BIG TRAY DEE «Santa Goes Straight to the Ghetto» (1996)
«Christmas on Death Row» kom da Blood-nissen Suge Knight og hans gjeng med glade gangbangere ikke kunne gjøre noe galt, men dette kjapt sammenraska julealbumet var et av de første tegnene på at kurven pekte nedover. Utenom denne perla, da.

8.DEF WISH CAST «Chris Missed the Point of Christmas» (1993)
Ingen lagde politisk korrekt puterap som hvite, breakdansende australiere på 90-tallet. Tema: julens overforbruk og fokus på materialisme. Gjort som kun middelklassekids kan. Man skoggerler av velmenende linjer som «Who´s day it really is –J.C. – to many just a day when you get things for free» eller «Because of wrong upbringing and growing to be selfish, Chris missed the point of Christmas».

9.CELLY CEL «It´s Still Christmas» (2016)
Vallejo, California er for pimp shit det Nordens Paris er for electronica. Cel er gangsta, men her svarer han ja når det spørres om det er noen snille barn her. Han påpeker at selv om tanta di kjøpte deg en stygg genser, og du tvinges til å posere i den, så er det fortsatt jul. Ditto om du ikke får det du ønsker deg, fordi foreldrene dine er fattige. Man taver det man haver, som min bestemor pleide å si.

10.INSANE CLOWN POSSE «Santa´s A Fat Bitch» (1994)
White trash-rapperne i Insane Clown Posse og deres blindt hengivne Juggalo-fans. Hva kan man si? De er kjent for juvelen «Fucking magnets –how do they work?» og her er perler som «All I need for Christmas is my two front teeth/I got mine kicked out my mouth» og «Me? I got a half little chunk Of Dog Shit/I´m a kill that fat bitch». Si hva du vil om julenissen, men at han avspiste trailerpark-klovnene med en halv (!) hundebæsj hver, setter jo den kvapsete kapitalisten i et helt nytt lys. Skjemmes, burde han. Og gå ned i vekt.

Jørgen jøyale julejap-spilleliste