Forbigått gull fra 2017:

Blod, søle og annen moro

Enkelte typer pubertal underholdning blir man tydeligvis aldri for gammel til å sette pris på. Heldigvis.
De tre gretne, gode gubbene i Unsane leverer sin karrieres beste album.  
        
            (Foto: Dan Joeright)

De tre gretne, gode gubbene i Unsane leverer sin karrieres beste album.   Foto: Dan Joeright

Unsane har alltid fulgt samme formel og oppskrift. Musikken og tekstene er av den plumpe sorten, og all rusten og søla på det musikalske karosseriet blir aldri polert vekk. Den dunkle stemningen brekkes ikke opp av lysglimt eller morsomheter. Å lytte til bandet er allikevel ingen lidelse, men frigjør derimot horder av dopaminer i hjernen.

Siden oppstarten i New York i 1988 har bandet blitt dumpet ned i noise rock-kategorien – den mest brutale, dog vage, forløperen til bandene som endte opp som del av den såkalt alternative rocken på 90-tallet. Unsane har bygd bru mellom hardcore, metal og sludge siden skateboard var forbudt i Norge (ja – bare google it, ungdom!).

Få har levert denne dissonante styggedommen med mer heart (som det heter over dammen) enn Unsane. Færre fra denne opprinnelige undergrunnsscenen har overlevd nye trender, og enda færre har evnet å holde seg relevante.    

Kritikere kan argumentere for at Unsane ikke har utviklet seg nevneverdig i løpet av sin karriere. Det er allikevel irrelevant da New York-trioen med «Sterilize» leverer sitt beste album noensinne – noe som grenser til å være ulogisk, intensiteten i musikken tatt i betraktning.

«Sterilize» er et kick fra det første riffet i «Factory» sparker deg rett i trynet, til den mannevonde fuzzbassen rir inn i kveldsmørket i avslutningen «Avail». Riffene er tøffere, trommene er villere, og Chris Spencer synger enda råere enn tidligere.

Unsane har blitt avskrevet og ignorert av mange kritikere i årtier. Moralen er: Ikke pell en sint og desillusjonert gæmlis på nesen. Da mobiliserer han alle krefter og erfaring i utformingen av en grusom musikalsk hevn.iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.