Godlyd til tromsøværingene:

Kenth var byens CD-konge

Selv om det var en klok forretningsavgjørelse Kenth Wikbjer tok da han i 1985 satset på CD-teknologien, skulle det ikke holde i det lange løp.
TROMSØMUSIKKENS GRAND OLD MAN: I 1971 begynte Kenth Wikbjer i platebutikk i Tromsø. Etter hvert overtok han plateavdelingen til sin tidligere arbeidsgiver, Tromsø Radio- og TV-senter i Vestregate og utviklet den til hans egen forretning: Platebaren. På bildet, som sto på trykk for første gang 4.desember 1985, er han og hans ansatte i ferd med å flytte inn i Grønnegata 118 i desember 1985, men likevel tar han seg tid til å posere med en CD-plate for fotografens skyld. Foto: Rayner Johansen 

TROMSØMUSIKKENS GRAND OLD MAN: I 1971 begynte Kenth Wikbjer i platebutikk i Tromsø. Etter hvert overtok han plateavdelingen til sin tidligere arbeidsgiver, Tromsø Radio- og TV-senter i Vestregate og utviklet den til hans egen forretning: Platebaren. På bildet, som sto på trykk for første gang 4.desember 1985, er han og hans ansatte i ferd med å flytte inn i Grønnegata 118 i desember 1985, men likevel tar han seg tid til å posere med en CD-plate for fotografens skyld. Foto: Rayner Johansen 

KONSERTARRANGØR: Kenth Wikbjer har ikke bare solgt plater, men arrangerte også flere av 9000-byens legendariske konserter. Her er han sammen med Kim Larsen i 1991. De var begge to litt yngre på den tida.  

KONSERTARRANGØR: Kenth Wikbjer har ikke bare solgt plater, men arrangerte også flere av 9000-byens legendariske konserter. Her er han sammen med Kim Larsen i 1991. De var begge to litt yngre på den tida.  

1983: Backstage med Med Willy DeVille. 

1983: Backstage med Med Willy DeVille. 

FERDIG: Etter fem år sammen og over førti år i bransjen til sammen gir Kent Wikbjer (til venstre) og Egon Holstad seg med platebutikk. - Du kan godt si at det ikke er liv laga for en butikk som Platebaren Feedback lenger, sa Egon Holstad i 2004. (Bildeteksten er uforandret fra 2004. En klassiker til glede for nye lesere)  (Foto: Jon Terje Eiterå)

FERDIG: Etter fem år sammen og over førti år i bransjen til sammen gir Kent Wikbjer (til venstre) og Egon Holstad seg med platebutikk. - Du kan godt si at det ikke er liv laga for en butikk som Platebaren Feedback lenger, sa Egon Holstad i 2004. (Bildeteksten er uforandret fra 2004. En klassiker til glede for nye lesere)  Foto: Jon Terje Eiterå

OPPHØRSSALG: En travel Kenth Wikbjer under Platebaren Feedbacks opphørssalg. I bakgrunnen ser vi Feedbacks Helge Skog som også jobbet ved Platebaren Feedback.  (Foto: Lars Åke Andersen)

OPPHØRSSALG: En travel Kenth Wikbjer under Platebaren Feedbacks opphørssalg. I bakgrunnen ser vi Feedbacks Helge Skog som også jobbet ved Platebaren Feedback.  Foto: Lars Åke Andersen

TREER PÅ TERNINGEN: På teksten til dette bildet står: "Tromsøværinger kaster terning for Lene Marlin". I så fall var ikke Wikbjer videre imponert. Kanskje han hadde hørt det før?  (Foto: Lars Åke Andersen)

TREER PÅ TERNINGEN: På teksten til dette bildet står: "Tromsøværinger kaster terning for Lene Marlin". I så fall var ikke Wikbjer videre imponert. Kanskje han hadde hørt det før?  Foto: Lars Åke Andersen

1 / 6

Det er vel tvilsomt at de alle sammen har vært her samtidig, men det skal altså totalt ha vært 29 «platebarer» her i byen. Kenth Wikbjers navn er forbundet med minst fem av dem:

Musikk og Papir, Bjørn «Little Henrik» Henriksens Musicas, Tromsø Radio & Tv-Senter, hans egen Platebaren og Platebaren Feedback som han etablerte sammen med iTromsøs Egon Holstad i 1999.

LES OGSÅ: Urbane vampyrer i bushen (et av Wikbjers mange konsertarrangementer)

Framtida i 1985

– I 1985 var jo CD-platene framtida, så da var det bare å henge seg på. Vi var tidlig ute og det gikk veldig bra for oss, sier Wikbjer til Feedback.

I 1985 solgte Wikbjer 20 LPer (eller vinylplater i dagens sjargong) for hver CD, men signalene fra bransjen var helt klare: CD var framtida.

Da platemarkedet opplevde en nedgang på slutten av 90-tallet, slo Wikbjer seg sammen med Egon Holstad og åpnet Platebaren Feedback i september 1999.

– Da kunne vi tilby et bredere spekter av plater, men i 2004 falt markedet helt ut. Det var som Bob Dylan sa: The Times They Are a-Changin’, forteller Wikbjer.

LES OGSÅ: De kom, de rocket, de forsvant

Musikalsk ørken

I oktober 2004 stengte Platebaren Feedback dørene og lenge var det da bare kjedebutikkene Platekompaniet og Free Record Store som solgte musikk i Tromsø, med mindre du tok turen til Bare Vinyl & Sånn i WC-veien. Med mindre du likte listepop (og det snevre utvalget av øvrig musikk Platekompaniet kunne tilby) var Tromsø lenge en musikalsk ørken.  Inntil 2011 da Robert Dyrnes og Kari Westergaard åpnet Backbeat Kaffe & Vinyl.

The Times They Are a-Changin’, indeed. Tidligere i år viste årsrapporten til International Federation of the Phonografic Industry at markedet for innspilt musikk vokste med 5,9 prosent i 2016. Det er den største veksten siden 1997. Problemet for platebutikkene er imidlertid at det er strømmetjenestene som står for brorparten av veksten.

LES OGSÅ: Blood, Sweat & Tears har aldri vært i Tromsø før. Eller? (Nok en av Wikbjers mange konserter)

Comeback?

Kanskje ikke et marked man ønsker seg inn på? I hvert fall ikke for Wikbjers del som, ulikt resten av platebransjen, ikke ser for seg noe comeback:

– Skulle jeg begynne å selge plater igjen, måtte det bli vinyl, det hadde vært gøy. Men jeg har hatt et langt liv i bransjen – fra jeg var 15–16 år – og det ble vel av og til mer en livsstil enn en jobb. Det er vel egentlig fint at den tida er forbi, jeg er jo en gammel mann nå, sier Wikbjer (68) og humrer.

Takk til Sveinung Eilertsen for hans oversikt over Tromsøs platebarer på Lokalhistoriewiki.no. Alle oppføringene på lista hans var steder hvor du kunne lytte til musikken før du kjøpte den. Med andre ord: en platebar. I Tromsø har vi hatt mange, men har bare én igjen. Den bør alle musikkelskere ta vare på.

LES ALLE Feedbacks musikkminner