Nordlysfestivalen:

Fikk hederspris: – Hun har bidratt til å fornye nordnorsk tradisjonsmusikk

Felespilleren og komponisten Ragnhild Furebotten ble på Nordlysfestivalens åpningskonsert tildelt årets Nordlyspris.
Prisvinneren: Ragnhild Furebotten ble tildelt Nordlysprisen 2018 på fredagens åpningskonsert for Nordlysfestivalen. Foto: Tor Farstad 

Prisvinneren: Ragnhild Furebotten ble tildelt Nordlysprisen 2018 på fredagens åpningskonsert for Nordlysfestivalen. Foto: Tor Farstad 

I sin begrunnelse for tildelinga trekker juryen fram Furebottens bidrag til å fornye og vitalisere nordnorsk tradisjonsmusikk.

Hun har også løfta musikken sin inn på store scener, blant anna i Den Norske Opera hvor hun har opptrådt med den folkekjære gruppa Hekla Stålstrenga som hun etablerte sammen med gitaristen Tore Bruvoll i 2005, og som har oppnådd stor nasjonal anerkjennelse for sine konserter og plateutgivelser.

Allsidig

Årets prisvinner kommer opprinnelig fra Saltdalen. Etter å ha gått musikklinja ved Kongsbakken videregående skole reiste hun sørover for å fortsette sin musikkutdannelse, men reiste tilbake til Nord-Norge hvor hun har fortsatt sitt virke som utøvende musiker med base i Målselv.

«Dette er en utøver som har markert seg sterkt som soloartist, bandmedlem og komponist, og er kjent for å blande egne komposisjoner med tradisjonelt materiale fra Nord-Norge på sine plateutgivelser, hvorav flere har vært nominert til og også mottatt Spellemannpris. Vinneren er også et organisasjonsmenneske, og var bla. sterkt medvirkende til at MFO innførte et stipend for sine medlemmer», skriver juryen i sin begrunnelse for tildelinga.

Tidligere priser

Dette er heller ikke første gang Ragnhild Furebotten mottar høythengende priser.

«Vinneren av Nordlysprisen 2018 har vært ungkunstner ved Festspillene i Nord-Norge (2006), blitt tildelt Arvid Hanssen-prisen for unge kunstnere og har levert bestillingsverk for festivalen Kalottspel. Med bandet Majorstuen mottok hun Spellemannpris og medvirket i 2007 på den prestisjetunge verdensmusikkmessen Womex, som første norske folkemusikkgruppe. I 2011 ble hun tildelt Spellemannpris i sjangeren folkemusikk/tradisjonsmusikk for innspillingen «Never on a Sunday» – et prosjekt der hun er i samspill med seks av landets beste jazzblåsere», fortsetter juryen som har bestått av Lillian Grethe Jensen (faglig leder ved musikkonservatoriet), Per Inge Jensen (representant for MFO) og Jan Gunnar Hoff (representant for Nordlysfestivalen).