Buktafestivalen slipper nemlig i dag Turdus Musicus til sommerens festival. Hardcorebandet fra Tromsø har ikke spilt en konsert på åtte år, men samler troppene for en siste salutt i Telegrafbukta.

– Dette blir en hypereksklusiv konsert, siden vi ikke har planer om noe som helst annet. Vi sa vel egentlig aldri at det var slutt etter vår siste konsert i Tokyo for åtte år siden, men nå skal vi brenne av alt kruttet vi har spart opp gjennom disse årene i løpet av 45 minutter på Bukta, sier bandets frontmann og grunnlegger Carl Christian Lein Størmer.

– Sprekere enn noensinne

– Hvorfor gjør dere en comebackkonsert nå?

– Vi fikk aldri spilt en ordentlig avslutningskonsert, og jeg tror dette kan bli jævlig gøy. Det var Buktafestivalen som tok initiativet for ett års tid siden, så ideen lå til marinering en stund før vi svarte ja. Siden sist har alle i bandet begynt å trene, så det er mulig at vi er sprekere enn noensinne – derfor kan jeg ikke forstå annet enn at dette blir den beste Turdus-konserten noensinne, humrer vokalisten.

– Hvilken besetning av Turdus Musicus er det vi får se til sommeren?

– Den siste besetningen, med Finn, Paulo, Aleksander og meg. Men vi har sendt ut signaler til tidligere medlemmer, helt tilbake til folk som sluttet for 17 år siden, så vi får se om noen flere biter på, sier Størmer.

– Turdus var en «trailblazer»

Buktas festivalsjef Lasse Pettersen var selv en aktiv musiker i Tromsøs rockscene i perioden Turdus Musicus herjet.

– Jeg har vokst opp med Carl Christian, og vi to startet faktisk opp Turdus Musicus’ forløper Ronnys Engler. Jeg spilte på de første Turdus-konsertene, før «CC» ble enig med seg selv om at jeg måtte slutte, humrer Pettersen.

Turdus Musicus kom seg raskt opp og fram, og endte opp med å ha turnert på tre kontinenter før de la opp.

– Turdus var en «trailblazer». Både lokalt og i den nasjonale musikkscenen finner man band som er inspirert av musikken, innstillinga og konsertene deres. Den graden av energi de klarte å bygge opp under konsertene sine, har jeg knapt sett noen andre gjøre i nyere tid.

– Fortsatt krutt i trompeten

Pettersen mener Turdus Musicus passer godt inn i Buktafestivalens profil, der nye navn og gamle helter skal dele på scenetida.

– Det handler om å ta vare på rockhistorien vår. Samtidig er det veldig mange unge folk som aldri har fått sett Turdus – og jeg er sikker på at guttene fortsatt har masse krutt i trompeten.

Tidligere denne uka ble Shame (UK), Franska Trion (S), Årabrot og Metz (CAN) offentliggjort som en del av sommerens Bukta-program.

I KINA: Turdus Musicus’ siste besetning, her avbildet i Shanghai i 2010. Fra venstre: Paulo Velasquez, Aleksander Johannessen, Finn Fodstad og Carl Christian Lein Størmer.