– Vi har hele tiden jobbet systematisk og målrettet med tanke på miljø, og har hatt et «mantra» på at Telegrafbukta skal se bedre ut etter festivalen enn før, sier Lasse Lauritz Pettersen, festivalsjef for Buktafestivalen.

Femårsplan

Pettersen forteller at ambisjonen om å bli plastfri er en del av festivalens femårsplan. Under sommerens arrangement vil festivalen kartlegge plastbruken for å redusere den ytterligere.

– Vi har nå en sorteringsgrad på 60 prosent, men vi ønsker selvfølgelig på sikt at 100 prosent kan gjenvinnes.

– Skal man bli så plastfri som mulig, må man gjøre som Lasse. Man må bestemme seg for å presse fram alternativene. De strekker seg langt for å bli verdens første plastfrie festival, skryter ordfører Kristin Røymo inn, og gir festivalsjefen en «high five».

Ølglass av mais

Allerede i fjor byttet festivalen ut plastglassene med ølglass produsert av maisstivelse, som naturligvis er et organisk og nedbrytbart materiale.

Utskiftning av festivalens engangsbestikk og tallerkner er neste steg i arbeidet med å bli helt plastfri.

– I år vil vi benytte tallerkener som er laget av kli, et biprodukt av hvetemel. Materialet er faktisk spiselig, opplyser festivalsjefen.

Om det anbefales å spise engangsserviset er festivalsjefen ikke like tydelig på.

– Det er nesten et valg man må ta selv, sier Pettersen, men legger til at det sikkert ikke er så ille.

– De er sikkert bra for drøvtyggere, legger ordføreren fleipende til.

Utfordrer bransjen

Pettersen forteller at Øyafestivalen var først ute i Norge med miljøvennlig engangsservise, men håper nå å kunne inspirere på et regionalt nivå.

– Vi vil utfordre alle festivalarrangører til å erstatte plastalternativene og ta bedre ansvar for planeten vår. Kan vi kollektivt som bransje sette dette på dagsorden, kan vi også etter hvert stå sterkere sammen på innkjøpssiden, sier han.

– Det gir nok litt høyere utgifter i første omgang, da det er mer ressurskrevende å produsere, men den langsiktige verdien for samfunnet er mye høyere, sier han.

Plastfri by

Bukta-sjefen skryter også av ordførerens initiativ for å skape en plastfri by, og forteller at det er et tankesett Buktafestivalen stiller seg helt og holdent bak.

– Tromsø kommune har alltid vært en god samarbeidspartner for oss, og når hele kommunen stiller seg bak dette tiltaket, føler vi et ansvar som aktør, sier Pettersen.

– Dette er det kuleste målet som er satt i Tromsø, og som virkelig setter byen på kartet.

Røymo ønsker også å trekke fram Hurtigrutens initiativ til å bidra til en plastfri kyst.

– Hurtigruten tok grep og fjernet plastemballasjen på ett eneste produkt. Slik reduserte de plastavfallet med fire tonn, forteller hun.