Avgjørelsen ble kjent i går formiddag. West overtar festivallederjobben fra Karoline Sofie Tveitnes Trollvik.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse for meg. Det er «verdens viktigste festival», sier West til iTromsø.

Hun sier at festivalen har hatt enorm betydning for spesielt den sjøsamiske kulturens oppblomstring.

– Festivalen har også hatt veldig stor betydning for folket som bor rundt Lyngenfjorden, og spesielt for Kåfjord, påpeker West.

Lang fartstid

Selv har hun vært festivalgjenger siden tidlig i tenårene.

– Jeg begynte å jobbe med Riddu allerede som 14-åring, og jeg har deltatt i barne- og ungdomsfestivalene, forteller West.

Hun sier at Riddu har vært med på å prege henne som menneske.

RIDDU RIDDU: Den sjøsamiske festivalen i Manndalen blir regnet som en av de viktigste etniske kulturfestivalene i hele verden. Her opptrer Mari Boine.

– Jeg ville neppe vært den samme personen jeg er i dag uten Riddu, så festivalen har vært veldig viktig også for meg, sier hun til iTromsø.

West er valgt inn i Sametinget for Norske Samers Riksforbund (NSR). Hun sier det ikke vil påvirke hennes rolle som festivalsjef at Sametinget er en av de største bidragsyterne.

– Jeg skal bruke tiden fram til tiltredelsen til å avklare rollene. Det skal ikke bli en dobbeltrolle, så jeg vil være inhabil i enkelte saker, forsikrer hun.

Overtar formelt 1. september

West kommer til å gå overlapp med nåværende festivalsjef Karoline Trollvik i vår og sommer, forteller Magne Wilhelmsen, daglig leder i festivalen.

– Hun vil formelt overta rollen 1. september, sier Wilhelmsen.

Han sier rolleavklaringen overfor Sametinget vil bli klar før den tid.

– Vi har hele tiden vært klar over dette, og det er også noe vi har behandlet i løpet av søke- og intervjuprosessen, sier han.

Wilhelmsen forklarer at det er flere grunner til at man til slutt valgte West blant åtte kvinnelige og tre mannlige søkere.

– Hun har lang fartstid og erfaring fra Riddu og kjenner festivalen i ryggmargen.

– Dessuten er hun samiskspråklig – og kan dessuten russisk. Hun har også lang erfaring fra blant annet det politiske livet, sier den daglige lederen.

Snakker samisk og russisk

West trekker selv fram sin samiskspråklighet når hun beskriver egne mål for festivalen.

– Jeg vil fokusere på samisk språk, og jobbe for at språket skal få en mer naturlig og en sterkere stilling i festivalen, avslører hun.

At hun dessuten kan russisk er en stor fordel for en festival der en stor del av deltakerne kommer fra russiskspråklige land.

– Du vil ha mulighet til en helt annen kontakt med artister og deltakere om du selv kan snakke russisk, påpeker West.

Gullsmed og duodji-utøver

I tillegg til russiskstudiene har West også faglig bakgrunn fra samisk kunsthåndverk. Hun har gått duodji-skolen i Jokkmokk i Sverige, og for tiden studerer hun til gullsmed.

Nå gleder hun seg til å flytte tilbake til Mandalen for å ta fatt på festivaljobbingen.

– Jeg går på skole i Fredrikstad akkurat nå, men jeg flytter tilbake til hjembygda mi, sier hun.