Tromsømusikerne Jakop Janssønn (slagverk) og Ola Asdahl Rokkones (saksofon) utgjør halvparten av det norsk-russiske bandet Treskatresk. Denne helga spiller kvartetten, som inkluderer pianisten Andrei Kondakov og bassisten Vladimir Volkiov til sammen tre konserter i Moskva og St. Petersburg.

Turnéavslutningen går av stabelen i Mariinsky Concert Hall, som er tilknyttet det legendariske Mariinskij-teatret.

– Det er helt utrolig, men nesten alle de tusen billettene er solgt, sier en forventningsfull Rokkones på telefon fra Moskva.

Komponerer musikk der de spiller

Trestatresk spilte senest på Smeltedigelen i Mo i Rana, og under Nordlysfestivalen i Tromsø. At bandet i det hele tatt eksisterer er faktisk Tromsø Internasjonale Filmfestivals fortjeneste.

– Under TIFF i 2018 ble vi fire satt sammen i et band, der vi laget musikk til en gammel sovjetisk stumfilm – som vi senere tok på turné i Norge og Russland, forklarer Rokkones.

De fire musikerne fant, bokstavelig talt, tonen svært godt under samarbeidet.

– Vi «klikket» rett og slett musikalsk, og fikk lyst til å komponere musikk uavhengig av stumfilmen. Livekonseptet er av vi komponerer musikk der vi spiller, som vi så fremfører på neste spillejobb. Under disse konsertene i Russland spiller vi derfor musikk komponert i Tromsø og Mo i Rana.

Bygger Bru mellom landene

Bandnavnet er et russisk ordspill som betyr «torskens knitring», og med navnet trekker gruppa paralleller til den historiske pomorhandelen som forente Norge og Russland i tidligere tider. Rokkones er opptatt av at russere og nordmenn er knyttet sammen, både musikalsk og geografisk.

– Det gir mening å kunne bygge bruer mellom Norge og Russland. Det var ikke noen isfront da vi startet dette bandet for et par år siden, men nå er forholdet på frysepunktet. Dét gjør vårt prosjekt enda viktigere, sier saksofonisten.

Tilbake til Nord-Norge til høsten

Prosjektet er støttet av Barentssekretariatet og Norsk kulturråd, og konsertene i Norge og Russland inkluderer workshops med de fire jazzmusikerne. De tre konsertene i Russland markerer allikevel ikke slutten for Treskatresk, selv om alle fire medlemmer har mange andre jern i ilden.

– Dette prosjektet vil fortsette, og vi planlegger å gjøre flere konserter i Nord-Norge. Vi får se til høsten, avslutter Rokkones.