Verdens Beste – Tromsø barnefilmfestival har vært arrangert av TIFF (Tromsø internasjonale filmfestival) og Aurora Fokus Kino i Tromsø i fem år. Nå har de byttet navn til TIFF junior.

– Hvorfor byttet dere navn?

– Vi diskuterte hva som kunne gjøres for å gi festivalen enda mer luft og vind i seilene. Et ledd i dette er å gjøre det enda mer tydelig for folk at dette er TIFF for ungene, og dermed koble den nærmere opp mot «voksenfestivalen» som arrangeres i januar, sier Astrid Aure, som er festivalsjef for TIFF Junior og administrativ leder i TIFF.

Vil ha «godt kinovær»

I tillegg til å endre navn er festivalen også flyttet. I fjor ble den arrangert 7.–11. juni. I år går den av stabelen 5.–9. september.

– Tidligere har festivalen vært i mai og juni, men vi har etter hvert funnet ut at det passet bedre å avvikle den på høsten. Vanligvis besøkes barnefilmfestivaler først og fremst av skoleklasser, men vi ser at det frie besøket er stort hos oss også. Det er mange eldre barn som går alene i helgen og besteforeldre som har med barnebarna.

– Været har kanskje også noe å si?

– Ja, vi håper jo på godt kinovær. I tillegg er det litt færre avslutninger og turneringer på høsten.

Stiller krav til elevene

Hvert år har festivalen samarbeid med en prosjektklasse, som er med på planleggingen og gjennomføringen av festivalen. Nå er de på jakt etter årets klasse, som må gå i 6.- eller 7.- klasse når festivalen arrangeres. Det vil si at de nå går i 5.- eller 6. klasse.

FESTIVALSJEF: Astrid Aure er festivalsjef for TIFF junior og ser fram til festivalen som for første gang arrangeres i september i år.

– Vi er ute etter engasjerte og motiverte elever som har lyst til å være med å lage festival for, med, av og om barn, sier Aure.

Ifølge festivalsjefen tilrettelegges det slik at elevene får være med å jobbe med alle deler av det å skape en festival og gjøre hva de synes er morsomt. Det være seg program, innledninger, anmeldelser og mye mer.

– Hva stilles av krav til dem?

– De må være forberedt på å jobbe litt under festivalen, det er i alle fall minst én dag med arbeid per elev når den pågår. I tillegg vil det være en del opplegg i forkant sammen med lærerne deres. De må altså være innstilt på å legge litt i det for å få noe igjen, sier festivalsjefen.

Påvirker innholdet

I fjor var det 6. klasse ved Borgtun skole som var prosjektklasse under det som da het «Verdens beste».

– Vi pleier å få gode tilbakemeldinger fra både lærere og elever som har samarbeidet med oss.

– Hvor viktig er klassen for festivalen?

– Den er utrolig viktig. Dette er jo vår mest inngående kontakt med de vi lager festivalen for. Samarbeidet bidrar til å øke kompetansen på målgruppen, siden vi får innspill fra de underveis og alltid ærlige svar. Vi er stolt over at vår festival skiller seg ut, ved at barna selv er med og påvirker innholdet. Det er jo tross alt en barnefilmfestival, sier Aure.