JØRN YNGVE ERIKSEN:

Bassist fra Tomasjord, bassist i Kvaløya-bandet Thee Mono Sapiens, som spiller på Buktafestivalens nachspiel på HT torsdag.

Har også traktert bassen i det sagnomsuste mossebandet The Yum Yums, i det amerikanske garasjerockbandet The Cynics og  - ikke minst - sjølaste Manta Loders.

– Kan du beskrive hvilken musikk du spiller?– Antar at det er rock jeg spiller, skjønt jeg er litt usikker for tiden. Gitaristene mine Sambo og Keiko har nemlig klart å snikintrodusere pedalbrett store som romskip, så jeg slår fast at vi spiller garasjerock med en liten odør av spacerock.

– Du får en pistol mot tinningen, og må synge karaoke foran et fullsatt Alfheim stadion. Hvilken låt velger du å tolke? R–«Rosenborgsangen». Den som Åge lagde på åttitallet. Tilfeldigvis har dette vært en våt drøm lenge, så det er bare å ta frem pistolen.

– Hva er din verste opplevelse på scenen eller turne?– Da det er utenkelig at noen kommer til å lese dette intervjuet så blir det kun mellom oss? Avtale? Iallefall, spilte med The Cynics for et par år tilbake og eneste øving før europaturné var akustisk i en hotellresepsjon på et enstjernes hotell i Amsterdam. Første konsert gikk glimrende men bare to dager etter å ha møtt bandet gikk ikke ting fullt så bra når vi kom til Tyskland.

Spilte prikkfritt, men når man spiller med et band som har gitt ut og lagd en million sanger, og i tillegg ikke alltid følger setlisten, så ble det bråstopp helt på slutten av første konsert i Tyskland. Fikk fullstending hjernteppe på hva jeg skulle spille og det gjorde ikke saken bedre at konserten var direktesendt på tysk TV, og her snakker vi WDR, og ikke noe tysk lokal-tv.

Var klok nok til å gå rett bort til lydmannen, som for å signalisere til hele Tyskland at «Her-er-det-noe-muffens-med-lyden!»-trikset. Tror jeg snakket med han om vær og føreforhold og gikk tilbake igjen. Hentet meg inn og resten av turneen gikk glimrende. Overlegent det verste jeg har opplevd selv om thee Mono Sapiens første Oslokonsert ikke er noe å skrive hjem om.

Forresten, The Cynics ble også filmet på toalettet etter konserten, men aner ikke hvor opptaket har tatt veien. Eneste jeg husker er at jeg hadde to maracas i hendene, og kan ikke skjønne at opptaket mest sannsynlig er borte. Rart det der. Veldig, veldig rart.

–  Du bookes av Den Norske Opera, og får sette opp hva du vil på den såkalte rideren, uten noen økonomiske begrensninger.–  Da ville jeg leid inn verdens største snekkerfirma som hadde demontert operaen og istedet bygd noe mer nyttig, som for eksempel et kattehotell eller verdens største kennel. Da hadde jeg sluppet å spille i operaen og fått en frikveld.

– Nevn et band eller en artist du rådigger, som folk flest neppe ville trodd om deg.– ABBA. Det ryktes at det har sneket seg inn en ABBA-referanse i en av låtene våre og jeg vil herved avkrefte dette på det sterkeste. Håper avkreftelsen er troverdig.

– Hva er det verste stedet du kunne blitt booka til?– Kvaløya.

– Hvis du skulle gjort et sjangerbytte – hvilken musikk skulle du laga da?– Balladesanger. Cornelis Vreeswijk fremkaller frysninger, så det måtte bli noe i balladegata. jeg har for øvrig ikke sangstemme, så det kunne blitt særdeles interessant.

– Hvilken tromsøartist/band tror du kommer til å bli størst?– Evigunge Nikkeby Lufthavn. De har alt. Sexy tekster, knallbra sanger, evig potensial, sensuell utstråling, livsfarlig frekke på scenen og fullstendig uforutsigbare. Det komplette rockeband!

– Når så du sist ditt eget blod?– På t-banen i Oslo. Ga høflig beskjed til en person om å ikke fyre opp jointen sin rett ved siden av en barnevogn. Kunne kanskje latt være å gi beskjed. Hvis noen leser dette nordpå så kan jeg forresten opplyse om at t-bane er sånne vogner som går på skinner. De går fra punkt A til punkt B og plukker opp mennesker og kjører så videre til punkt C. Slik fortsetter det til t-banen kjører baklengs gjennom alfabetet igjen og ender gjerne opp på punkt A til slutt.