Kjærlighetsforholdet til Bel Canto startet i 1995 for Brion Vytlacil. Han leste tilfeldigvis om Bel Canto og gikk til innkjøp av albumet «Magic Box». Det viste seg å bli en livsendrende opplevelse, han aldri kommer til å glemme.

- Bel Canto endret livet mitt. Det var noe som skjedde da jeg hørte på det. Noe helt magisk. For meg er det noe mer enn bare musikk, det setter meg i kontakt med.

- Jeg vil kalle det car crash-musikk, det er så vakkert og så bra at man ikke kan høre på det i bilen, for da krasjer man, sier Vytlacil som da også oppdaget at det fantes enda flere utgivelser fra bandet og kjøpte naturligvis alt.

Store følelser

Derfor tok han med seg kompisene sine, som også er gigantiske Bel Canto-fans, Tor Gomez og Andrew Baird, og dro fra New York til Tromsø for å se sitt absolutte favorittband på hjemmebane. Her møtte de også Bel Canto-entusiasten Shane Henson fra Arizona.

- For meg vekket det noe helt spesielt følelsemessig da jeg fikk høre dem, jeg vokste opp i fjellene i Colorado og det er sjeldent man kommer over band som klarer å levere på så mange plan som de gjør, sier Baird.

Gråten i halsen

Vylacil synes det de har gjort denne helgen bevitner noe om hvor viktig musikk er for mennesker.

- Jeg vil påstå at det er noe helt ekstraordinært med dem. Det er noe magisk med musikk som betyr så mye at man velger å sette seg på et fly og dra helt hit for å oppleve det live. De spiller jo aldri i USA så da må vi komme dit de er. For oss er det ekstremt stort å være her denne helgen, sier Vytlacil, som får gråten i halsen når han snakker om betydningen tromsøbandet har hatt for han.

Forrige gang han så de spille var på Rockefeller i 2000.

- Da fikk jeg også anledning til å intervjue Anneli (Drecker red.anm). Vi satt på et tog sammen til Kongsberg. Det var fantastisk å få muligheten til det, sier Vytlacil, som har jobbet som musikkjournalist og DJ i mange år.

Vil ha mer

Når Vyltacil ska beskrive musikken tar han i bruk mange superlativer.

- Det er noe tidløst og uvirkelig med musikken. Som å et vis setter meg i kontakt med noe fra fortiden. En mytisk eventyrverden.

Under lørdagens konsert skal Bel Canto spille albumet «Shimmering, Warm and Bright» i sin helhet. For denne gjengen sin del kunne de bare spilt gjennom hele albumkatalogen.

- Vi kommer helt klart til å stå helt fremst og rope etter mer, gjerne også de andre albumene deres, men først etter at vi har lyttet oss gjennom «Shimmering», sier Vytlacil og ler.