Falske festivalbilletter omsettes på sosiale medier

Rakettnatt jobber for å unngå billettsvindel

Flere norske musikkfestivaler har opplevd billettsvindel i sommer, men Rakettnatt har ikke registrert noen tilfeller i sine systemer.
FORTSATT IKKE UTSOLGT: Det er fortsatt billetter igjen til Rakettnatt som avvikles fredag og lørdag denne uka, men Hallvar Agersborg ber publikum være oppmerksomme på at det kan være falske billetter i omløp. Foto: Frank Lande 

FORTSATT IKKE UTSOLGT: Det er fortsatt billetter igjen til Rakettnatt som avvikles fredag og lørdag denne uka, men Hallvar Agersborg ber publikum være oppmerksomme på at det kan være falske billetter i omløp. Foto: Frank Lande 

Tidlig i august skrev NRK om at flere musikkfestivaler i Norge hadde opplevd flere hundre svindelforsøk med festivalbilletter. Festivaler som Vinjerock, Øyafestivalen og Trevarefest sier til NRK at de ikke fører statistikk på hvor mange som rammes av billettsvindel, men at de likevel har sett en klar økning de siste tre årene.

– Jeg reagerte på at sommeren begynte med såpass mange, og jeg har sett mye av det i sosiale medier, sier Jonas Prangerød, PR-sjef og koordinator for Øyafestivalen, og legger til at de opplever at mellom 100 og 200 billetter blir forfalsket årlig.

Jobber for å unngå svindel

Til helga avvikles musikkfestivalen Rakettnatt i Tromsø sentrum. Hallvar Agersborg sier at de ikke har registrert salg av falske billetter til festivalen.

– Vi jobber tett med Ticketmaster for å unngå billettsvindel. Alle billettene har et unikt nummer og strekkode, så det skal være vanskelig å forfalske billetter, sier han.

Ifølge Agersborg foregår mye av svindelen på sosiale medier, hvor en falsk selger legger ut en billett for salg, mottar betaling via for eksempel Vipps, for deretter å slette kontoen sin og så forsvinne.

– Vi følger med på kommentarfeltene og det er bare vi som arrangør som kan publisere innlegg i Facebook-eventet. Det er som regel der svindlerne kommer i kontakt med potensielle ofre. I tillegg informerer vi om at det ikke er tillatt at publikum selger billetter på våre flater, nettopp av denne grunn.

Ikke utsolgt ennå

Agersborg anbefaler publikum å kjøpe billetter fra festivalen, og ellers være forsiktig.

– Det er ikke noe problem å bruke billetter som står i andre sitt navn, men vi oppfordrer alle til å unngå å kjøpe fra kilder man ikke stoler 100 prosent på. Skal du kjøpe billetter av andre, så bør du møte selgeren fysisk slik at du får se billetten før du betaler for den, sier han.

– I tillegg er det viktig å huske at det ikke er tillatt å selge en billett for mer enn du selv betalte for den, fordi da er det svartebørshandel, sier Agersborg, og legger til at det begynner å bli fullt på lørdagskvelden, men at det fortsatt er billetter igjen til begge kveldene.

Kilde: Vinjerock, Økokrim, Ticketmaster.