Madrugada klar for tromsøfestival

– Det musikalske kameraderiet og spillegleden overskygger de økonomiske motivene for å si det sånn.
GJENFORENES OGSÅ PÅ RAKETTNATT: Madrugada skal spille på Rakettnatt 2019.Her er tre av de originale bandmedlemmene (fra venstre) Frode Jacobsen, Sivert Høyem og Jon Lauvland Pettersen. 

GJENFORENES OGSÅ PÅ RAKETTNATT: Madrugada skal spille på Rakettnatt 2019.Her er tre av de originale bandmedlemmene (fra venstre) Frode Jacobsen, Sivert Høyem og Jon Lauvland Pettersen. 

Madrugada, og ikke minst Sivert Høyem er svært lett å assosiere med Buktafestivalen, da spesielt Høyem har spilt der en rekke ganger. Derfor vil det kanskje komme som en overraskelse på mange at det i Tromsø er Rakettnatt som får besøk av det svært populære bandet, under festivalen i 2019.

– For oss er dette veldig stort. Det vil ikke være en overdrivelse å si at Madrugada er et av de største og viktigste bandene i norsk musikkhistorie. I tillegg til aspektet at de kommer fra Nord-Norge, og vi prøver å ha nordnorsk på plakaten hvert år, sier Hallvar Agersborg, kommunikasjonssjef i Rakettnatt.

– Mange er kanskje overrasket over at det er hos dere, og ikke Bukta de skal spille. Hvordan har prosessen bak vært for å få de til Rakettnatt?
– Vi snakket om det allerede da ryktene begynte å svirre om at de skulle gjenforenes. Det har vært en lang prosess, og nå har vi endelig fått det bekreftet, noe vi alle er glade for. Det musikalske uttrykket deres kommer til å passe utmerket på Stortorget når mørket i sensommerkvelden har senket seg, sier Agersborg.

Motiverende og artig

Etter at Madrugada lanserte to gjenforeningskonserter i Oslo Spektrum, og deretter en turne i Europa, er det nå klart at en rekke festivaler, deriblant Piknik i Parken, Parken og Bergensfest, får besøk av bandet som hadde sin avslutningsturné for ti år siden.

– Hvordan er det å spille sammen igjen?
– Det er veldig motiverende og artig. Det satt veldig godt fra starten av og det låter bra. Folk er blitt eldre og på et vis så låter det bedre nå, det har kanskje å gjøre med at man har blitt mer voksen og moden. Vi har litt lavere skuldre. Det var jo litt spenning knyttet til hvor godt dette vil låte, da både jeg og Frode (Jacobsen red, anm.) har vært en stund borte, det var jo ikke gitt at det skulle bli perfekt, sier trommis Jon Lauvland Pettersen, som var med å starte bandet, men forlot Madrugada i 2002.

Får æren for gjenforeningen

– Hva var best og verst med å begynne å øve sammen etter så mange år?
– Det beste var at vi klikket sammen relativt umiddelbart på et tidlig stadium. Fram til nå har det ikke vært noen «verste»-øyeblikk. Det er bare mye glede knyttet til hele gjenforeningen.

– Hvem var det som tok initiativ til gjenforeningen?
– Jeg leser i pressen at jeg får æren for det, men dette er noe vi alle står bak. Jeg og Frode hadde noen samtaler oss imellom og for ett år siden hadde jeg og Sivert en lang lunsj med hverandre om dette, noe som satte startskuddet for gjenforeningen.

– Det som startet som to gjenforeningskonserter i Oslo Spektrum har utviklet seg til en stor gjenforeningsturné. Er det noen økonomisk motivasjon som ligger bak?
– Det musikalske kameraderiet og spillegleden overskygger de økonomiske motivene for å si det sånn. Det er det viktigste, og så er det ikke så mye mer si om den saken.

Mange hitlåter

Det er allerede lansert at bandet skal spille debutplaten «Industrial Silence» i sin helhet på turneen, noe som også gjelder konserten i Tromsø. I tillegg kan vi vente oss flere hitlåter fra hele bandets karriere.

– Bandets største «slagere» og hits får en sentral plassering på settlista, det er på en måte det folk forventer. Likevel settes søkelyset hovedsakelig på de to første albumene våre.

Da det ble lansert at bandet skulle gjenforenes, ble det også offentliggjort at Ane Brun skulle være med å spille på konsertene i spektrum. Hun blir i midlertidig ikke med til Tromsø.

– Det er mulig at vi har med oss noen strykere og lignende, men slik det ser ut nå blir hun ikke med til Tromsø.

Erstatter

I markedsføringen av konsertene er det åpenbart at det er de tre medlemmene fra «starten av» som er Madrugada. Under gjenforeningen skal også Cato «Salsa» Thomassen og Christer Knudsen, fungere som faste gitarister etter at den tidligere gitaristen Robert Burås gikk bort i 2007.

– Hva er årsaken til at det kun er dere tre som er Madrugada når dere har med dere to andre?
– Det er vi som er originalmedlemmene, og det falt seg naturlig at det blir slik.

Mindre kaos

Bandet møtes, ifølge Pettersen, en uke i måneden i Oslo for å øve sammen.

– Høres det annerledes ut nå enn tidligere?
– Det var tidvis masse kaos i dette bandet og mange mørke stunder, i tillegg var det et stort forventningspress fra mange hold som preget bandet. Selv om det er mye spenning knyttet til det vi skal ut på nå er det en avslappet tone med mye fliring i øvingslokalet, noe som nok også smitter over på samspillet og hvordan dette låter, sier Pettersen.

– Mange har jo et svært nært forhold til Madrugada og musikken deres. Har dere noen form for prestasjonsangst knyttet til det å ta opp igjen og reise ut med musikken som står så mange nær?
– Jeg har ikke prestasjonsangst, men det blir spennende å møte publikum igjen, Jeg gleder meg skikkelig.

Støtte fra familien

Siden Pettersen forlot bandet har han blant annet jobbet som Kulturhusleder i Vesterålen og som produsent og arrangementsansvarlig på Kulturhuset i Hammerfest.

– Hvordan blir det å vende tilbake til «gamlelivet» på veien?
– Jeg har fått familie og slikt siden sist, så heldigvis får jeg masse støtte hjemmefra til å gjøre dette. Det blir jo spennende for alle, inkludert familien min, men det er veldig bra å ha så mye support hjemmefra. Det gjør det hele mye enklere.

– Har det gitt mersmak? Kommer det noe nytt materiale ut av dette?
– Det er litt tidlig å si noe om det nå. Vi skynder oss langsomt og er først og fremst opptatt av å spille det vi har på en bra og kvalitetssikret måte. For denne turneen er det «Industrial Silence» som står på agendaen, så får man se hva som skjer.

I tillegg til Madrugada er det også klart at Ina Wroldsen skal spille på Rakettnatt 2019.