Arrangerer støttekonserter for prestegården på Karlsøy

Både i Oslo og Tromsø har krefter mobilisert seg for å samle inn penger til å bygge opp prestegården etter brannen.
BRANT TIL GRUNNE: Prestegården på Karlsøya er kun ruiner i dag. 
 
        
            (Foto: PRIVAT)

BRANT TIL GRUNNE: Prestegården på Karlsøya er kun ruiner i dag.   Foto: PRIVAT

Natt til torsdag i forrige uke brant den velkjente prestegården på Karlsøya utenfor Tromsø ned til grunnen. I den anledning arrangerer nå venner av prestegården, tilknyttet til Karlsøyfestivalen, støttekonserter for prestegården.

Første konsert går av stabelen torsdag 18. oktober på Blitz-huset i Oslo, og arrangeres av ungdoms- og samfunnshuset Blitz og Kulturhuset Hausmania.

– For oss er det helt uvirkelig at prestegården brant ned, og vi ble helt satt ut av å høre om det. Vi er mange her i Oslo som jobber med Karlsøyfestivalen på sommeren og flere av dem som har spilt på festivalen tidligere ønsket å bidra med noe. Derfor arrangerer vi nå konsert her, sammen med de politiske undergrunnsmiljøene i Oslo, ettersom Karlsøyfestivalen er en festival med mening, sier Øyvind Brungot Dahl, som jobber med booking og markedsføring av Karlsøyfestivalen, men er bosatt i Oslo.

Kan tjene opp mot 40.000 kroner

Det er Stein Olsen og Berit Wind som eier prestegården. Den har fungert som kultursentrum på øya og under festivalen har flere av dem som har jobbet og spilt der overnattet på prestegården.

– Stein og Berit har mistet alt de eier, inkludert klær og masse kunst. Alt vi får inn går uavkortet til dem, utenom noen få utgifter til mat. Vi skal hjelpe dem å få bygget opp prestegården på nytt og håper at vi får gitt et godt bidrag med denne konserten, sier Dahl, som håper på å fylle Blitz til randen.

MISTET PRESTEGÅRDEN: Stein Olsen mistet alt han eide under brannen i forrige uke. 

MISTET PRESTEGÅRDEN: Stein Olsen mistet alt han eide under brannen i forrige uke. 

 

– Det ser veldig lovende ut og det er stor oppslutning rundt konserten. Det er plass til om lag 300- 400 mennesker og da kan vi tjene inn 30.000- 40.000 kroner, legger Dahl til.

Fast madrass i prestegården

En av dem som spiller under konserten i Oslo er Jørgen «Joddski» Nordeng. Da han hørte om brannen sendte han melding til Dahl.

– Dersom de skulle gjøre noe så ville jeg helt klart bidra. Tungtvann dro på Karlsøyfestivalen for 15 år siden uten å vite noe om det, siden da har jeg spilt der. Det ville vært merkelig om jeg ikke skulle spilt på den støttekonserten, sier Nordeng.

SPILLER I OSLO: Jørgen Nordeng skal spille under konserten til inntekt for prestegården på Blitz i Oslo. 

SPILLER I OSLO: Jørgen Nordeng skal spille under konserten til inntekt for prestegården på Blitz i Oslo. 

 

Han har mange minner fra stedet.

– Det er helt tragisk, jeg har minner både fra selve gården og festivalen der. Det er vilt å tenke på at jeg skal reise til Karlsøya og at prestegården ikke står der. Siden 2006 har jeg hatt fast madrass der. Det er så fint og annerledes der, sier Nordeng.

Handler ikke om politikk

I Tromsø arrangeres støttekonserten 2. november på Verkstedet på Kulturhuset. Foreløpig er det kun Lars Bremnes som står på plakaten, men det kommer flere, ifølge Kåre Bjørnar Olsen som arrangerer konserten.

– Det er veldig mange som ønsker å bidra og flere artister som har tatt kontakt med oss, så det vil komme en del mer på programmet, forteller Olsen.

Han er opptatt av at dette ikke er en politisk konsert, men at det handler om å støtte noen i en vanskelig situasjon.

– Kulturmiljøet i Troms er opptatt av å vise mellommenneskelig støtte til en stor kulturinstitusjon som ble revet ifra oss. Miljøet på Karlsøya har gjort mye godt for mange mennesker, og dette er en fin måte for oss å vise at vi bryr oss om dem på. Det er mange som er berørt av denne hendelsen, sier Olsen.