Wirkola har funnet hovedpersonen til krigsfilm om Narvik-fronten

Filmregissør Tommy Wirkola har blinket ut Hans Hardersen som hovedpersonen i den planlagte krigsfilmen fra Narvik-fronten.
FILM: Filmregissør Tommy Wirkola (til høyre) har blinket ut Hans Hardersen som hovedpersonen i den planlagte krigsfilmen fra Narvik-fronten. Her avbildet med sin vanlige makker Stig Frode Henriksen under promoteringen av det siste filmkapittel om Kurt Josef Wagle, «Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta». 
        
            (Foto: Kjetil Vik)

FILM: Filmregissør Tommy Wirkola (til høyre) har blinket ut Hans Hardersen som hovedpersonen i den planlagte krigsfilmen fra Narvik-fronten. Her avbildet med sin vanlige makker Stig Frode Henriksen under promoteringen av det siste filmkapittel om Kurt Josef Wagle, «Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta».  Foto: Kjetil Vik

– I mine øyne var pappa en sann helt under krigsdramaet i Narvik, så det er klart man blir stolt, sier Steinar Hardersen, som besitter stor kunnskap om både farens innsats for Hyldmos bataljon og det som skjedde på fronten.

Det skriver redaktør Rolf Edmund Lund i Altaposten, i en artikkel om filmplanene til filmregissør Tommy Wirkola

– Skulle det bli en film, foreslår jeg Gørild Mauseth som morsan. Gregory Peck hadde gjort seg som farsan, smiler Steinar.

Hollywood-regissøren fra Alta har mange år drømt om å lage en film om slaget i Narvik, krigshistorie som mange føler har kommet i bakleksa i forhold til nasjonal historiefortelling. Det samme gjelder for Alta bataljon som var på Narvik-fronten i 1940, der Tommys egen bestefar var med. Mye research er gjort, men det gjenstår enda noen brikker som må på plass.

HISTORIE: Hollywood-regissøren fra Alta har mange år drømt om å lage en film om slaget i Narvik, krigshistorie som mange føler har kommet i bakleksa i forhold til nasjonal historiefortelling. Foto: Forsvarsmuseet 

HISTORIE: Hollywood-regissøren fra Alta har mange år drømt om å lage en film om slaget i Narvik, krigshistorie som mange føler har kommet i bakleksa i forhold til nasjonal historiefortelling. Foto: Forsvarsmuseet 

 

– Vi har ikke fått finansieringen helt på plass og er blant annet avhengig av midler fra Norsk filminstitutt, påpeker Wirkola overfor Altaposten.

I en kronikk i Altaposten denne uke avslører han at Hans Hardersen blir en representativ hovedperson for krigshendelsen i Narvik.

– Hans har ikke bare en spennende og unik historie i seg selv. Han kjempet også under Hyldmos Bataljon, som er blant de første som gikk i kamp mot tyskerne og den eneste norske bataljonen som er med på selve gjenerobringen av Narvik, påpeker Wirkola.

Han er imidlertid også opptatt av flere aspekter.

– Hovedfokuset vårt ligger på Hans og soldatene i Hyldmo Bataljon, men vi vil også vise prøvelsene til andre norske soldater, som Alta Bataljon. En svært viktig del av filmen vår, er dessuten å formidle hvordan sivile kvinner og menn i Narvik opplever sitt livs verste mareritt, da friheten plutselig blir tatt fra dem, beskriver Wirkola.

Som narvikværinger flest bruker Steinar begrepet «farsan» og «morsan» når har omtaler foreldrene som befant seg midt i dramaet. Historien om det unge forlovede paret er da også rene filmmanuset.

– Farsan tok tjuvperm i april 1940 for å få morsan ut til Tjeldsund i sikkerhet. Deretter meldte han seg tilbake til tjeneste på Setermoen. Det hadde han ikke måttet, påpeker Steinar, i artikkelen i Altaposten denne uke.