Hekla Stålstrenga nærmer seg tre utsolgte julehus i domkirka

Julekonserter i kirkerom er noe helt spesielt, ifølge Tromsø-gruppa.
SPILLER JULA INN: Hekla Stålstrenga er ute på turneen «Julefolk». Trromsø-gruppa gjør hele tre konserter i domkirka neste uke. Foto: Knut Åserud 

SPILLER JULA INN: Hekla Stålstrenga er ute på turneen «Julefolk». Trromsø-gruppa gjør hele tre konserter i domkirka neste uke. Foto: Knut Åserud 

Fjorårets juleturné ga mersmak, både for Hekla Stålstrenga og deres publikum. Denne adventstida blir enda travlere for kvintetten, som «spiller jula inn» i Ishavsbyen neste uke.

– Det har ballet på seg med ekstrakonserter, innrømmer felespiller Ragnhild Furebotten.

– Stolte av produksjonen

Den folkekjære gruppa inviterer til julekonsert i Tromsø førstkommende mandag og tirsdag. Tirsdagen har Hekla Stålstrenga klemt inn en ekstrakonsert senere på kveldstid, før juleturen går videre til Målselv, Harstad og Sortland.

– Tromsø er en av byene vi har satt opp ekstrakonsert, som følge av utsolgt hus. Vi ender opp med å gjøre 25 julekonserter – som er flere enn i vi spilte i fjor – fram til avslutninga 19. desember, sier Furebotten.

Tirsdag formiddag var det fortsatt billetter tilgjengelig til ekstrakonserten i domkirka.

– Vi er veldig glade for at folk vil ringe jula inn sammen med oss, med en lun julekonsert. Vi er veldig stolte av hele produksjonen vår, med lyd og lys. Torbjørn Sandnes har laget et lysdesign som kommer til å bli utrolig vakkert i domkirka, sier vokalist Anne Nymo Trulsen.

– Høytid som bringer fram følelser

Kirker er en litt annerledes konsertarena, ifølge Ragnhild Furebotten.

– Jeg er ikke noen garvet kirkemusikant, og var ikke forberedt på at disse julekonsertene skulle treffe meg slik de gjorde i fjor. Det var utrolig hyggelig, og jeg tror det blir ekstra spesielt av at konsertene er knyttet opp til en høytid som bringer fram mye følelser i folk, sier hun.

Julekonsertenes repertoar består av låter fra fjorårets plate, men også noen andre av gruppas mest folkekjære låter. Furebotten avslører at diskusjonene innad i bandet har vært tøffe, angående hvilke låter som skulle velges ut til konsertene.

– Folk har nok et sterkere forhold til julelåter enn de kanskje tenker på, humrer hun.

Konkurranse i julematfatet

Mandagen i Tromsø domkirke innleder en intens konsertraptus for Hekla Stålstrenga, som avsluttes i Kulturkirken Jakob i hovedstaden. Gruppa har blitt vel tatt imot så langt på juleturneen, sier Furebotten.

– Både oppmøtet og stemninga har vært veldig bra. Men jeg unngår foreløpig å delta i konkurransen gutta i bandet har satt i gang – om å spise flest mulig juletallerkener i løpet av turneen, hehe.