Verken Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), Filmfestivalen i Haugesund, Kosmorama i Trondheim, Film fra Sør, Oslo Pix eller Arabiske filmdager i Oslo har en tilsvarende ordning som TIFF.

Da BIFF ble etablert i år 2000 var det riktignok et lignende krav, men denne var basert på et reglement fra Filmtilsynet om at publikum måtte være medlem i festivalen for å kunne delta. Da dette kravet falt bort, slutta BIFF å ta betalt for annet enn billetter fra og med 2001.

– Vi fulgte reglementet det første året, men deretter kunne vi gjøre som vi ville og slutta derfor å kreve inngangspenger fra publikum, sier BIFF-sjef, Tor Fosse.

TAR KUN BETALT FOR BILLETTEN: Tor Fosse, sjef for Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), sier at de ikke har festivalarmbånd i Bergen fordi de mener det er en ekstra barriere for folk som vil se film under festivalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Hvorfor det?

– Vi vil at flest mulig skal se film på BIFF og da blir en slik ordning en unødvendig barriere, sier Fosse.

– Ikke gratis å lage filmfestival

Administrativ leder i TIFF, Kari Helene Skog, forteller at det er tre grunner til at filmfestivalen krever at publikum kjøper festivalarmbånd.

– For det første bruker vi armbåndene til å telle unike brukere på TIFF. For det andre har vi 15-års aldersgrense på festivalen, og regulerer dette gjennom armbåndene. Den tredje grunnen er den flotte synliggjøringen av hvem som deltar på festivalen når publikum går rundt med disse vakre armbåndene i byen, sier Skog.

FORTSETTER MED FESTIVALARMBÅND: Administrativ leder i TIFF, Kari Helene Skog, sier at det er flere grunner til at TIFF krever at publikum kjøper festivalarmbånd for 150 kroner og at de ikke har noen planer om å endre denne praksisen. Foto: LarsAndersen.no

– Dere kunne også delt ut festivalarmbånd gratis og oppnådd alle disse tre målene?

– Ja, men armbåndene har også en produksjonskostnad. I tillegg koster det penger å lage filmfestival så det er selvsagt også en økonomisk side ved salget. Vi får uansett sjelden negative tilbakemeldinger på dette, og jeg tror folk synes det er hyggelig å få på seg armbåndet, sier hun.

– Publikum forstår

Hvis du kun skal se én film under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) så slipper du unna med å kjøpe en enkeltbillett til 95 kroner. Skal du bare se én film under TIFF (med mindre du ser filmen på søndag da det ikke kreves festivalarmbånd) så må du først kjøpe et armbånd til 150 kroner og deretter en enkeltbillett til 110 kroner. Den første TIFF-filmen koster altså 260 kroner, 165 kroner mer enn i Bergen.

I tillegg har begge festivaler rabattordninger: Kjøper du verdikort på minst 10 billetter under BIFF så får du rabatt, og det samme får du under TIFF hvis du kjøper 11 eller 22 billetter. Kjøper du 22 billetter så faller prisen til 93 kroner per billett på TIFF.

– TIFF-billettene er dyrene enn på BIFF og i tillegg må publikum i Tromsø kjøpe festivalarmbånd. Er TIFF en dyr filmfestival?

– Vi følger markedet og selger like mange billetter i år som i fjor. Publikum forstår at det koster penger å lage festival og det er ingen i vårt publikum som forventer å få noe gratis. Publikum er så glad i festivalen vår at de gjerne betaler for å delta, avslutter Skog.