Tromsø-band vant samisk musikkpris

Vokalistens joik til bestefaren ble bokstavelig talt satt pris på.
PRISVERDIG: Tromsø-bandet Resirkulert vant lørdag pris som «Årets unge artist» under Sami Music Awards. Her er kvintetten flankert av representanter fra sponsor Ishavskraft og arrangør Sami Music Week. Foto: Privat 

PRISVERDIG: Tromsø-bandet Resirkulert vant lørdag pris som «Årets unge artist» under Sami Music Awards. Her er kvintetten flankert av representanter fra sponsor Ishavskraft og arrangør Sami Music Week. Foto: Privat 

I tillegg til å spille under lørdagens prisutdeling i Alta, vant bandet prisen som «Årets unge artist» under Sámi Music Awards.

Joiken «Áddjá» er grunnen til at Resirkulert ble nominert til, og vant, prisen, ifølge vokalist og låtskriver Emil Karlsen.

– Da vi ga ut joiken hadde vi ingen planer om å gjøre så mye utav den. Men det er veldig gøy at joiken fikk denne anerkjennelsen, sier han.

Stor respons under festival

– Bakgrunnen er at vi spilte på Nordlysfestivalen i fjor, og at festivalen hadde et samisk tema. Bandet tok derfor en joik jeg hadde laget til bestefaren min, og laget et arrangement rundt dem. Responsen under konserten var så god at vi spilte inn låten, forklarer Karlsen.

Resirkulert spiller indiepop med norske tekster, men Karlsen er langt fra ukjent med joik.

– Jeg har den siste tida laget en del musikk til forestillinger, der joik har vært involvert, sier han.

Vil modernisere joiken

Resirkulert, der medlemmene kommer fra Storfjord og Tromsø, definerer i utgangspunktet ikke seg selv som et samisk band. Karlsen mener allikevel det er viktig å ha en egen samisk musikkpris.

– Det finnes utrolig mye god, ny samisk musikk. Når det gjelder joik mener jeg det er viktig at man moderniserer og revitaliserer den. Da vi joiken tåle tidens tann bedre, enn om man kun forsegler tradisjonen, sier han.

Prispenger på 15.000 kroner kommer godt med, og Resirkulert er allerede i studio. Der jobber bandet med oppfølgeren til debutplata «Du snakke for dæ sjøl».

– Vi skal slippe et par singler inn mot sommeren, og satser på plate-release i august. Vi kommer til å spille en del festivaler sommerstid, men planlegger full turné til høsten, avslutter vokalisten.