Bukta Battle, Buktafestivalens talentkonkurranse for unge, uetablerte band i alderen 13–25 år, utvider. Tidligere har talentkonkurransens kun blitt avholdt i Tromsø, men nå skal delfinaler holdes både lenger nord og sør i landsdelen.

– Tidligere har vi henvendt oss til unge band i Tromsø og omegn, men nå går vi regionalt, sier konstituert festivalsjef Egil Bye Damsgård.

– Dette er en bevisst strategi fra Buktafestivalen, for å hente inn band fra hele Nord-Norge til Bukta Battle. Samtidig vil vi få bedre oversikt over hva som rører seg i hele landsdelen, legger han til.

Finale på Storgata Camping

To vinnere hver fra Tromsø, Harstad og Alta skal møtes til en hovedfinale på Storgata Camping i Tromsø. Der plukkes to vinnere ut fra de seks delfinalevinnerne.

Utvidelsen til tre delfinaler er et produkt av kommunalt samarbeid, ifølge prosjektleder Isak Harbitz.

– Dette er et samarbeid mellom de aktuelle kommunene. Ungdommens Hus i Alta og Harstad stiller med en teknisk produksjon lik den vi har her i Tromsø, forklarer han.

Tidligere vinnere med suksess

Harbitz er selv aktiv musiker i Tromsø-bandet The Modern Times, og har egen erfaring med hva en Bukta Battle-seier kan bety for unge band.

– Vi tok ikke bandet spesielt seriøst før vi (Red Headed Sluts, journ.anm.) vant Bukta Battle i 2012. Seieren gjorde at bandet begynte å «gønne på», sier han.

LÜT, Heave Blood & Die og Jabba er eksempler på meritterte band som er tidligere vinnerne av Bukta Battle. I 2018 ble A Million Pineapples og Gypsy Chicken plukket ut som vinnere.

– Disse bandene ville nok ha gjort det bra uavhengig av deltakelse på Bukta Battle, men vi er glade for å ha vært en del av deres utvikling, sier Damsgård.

Heftige premier

Bandkonkurransen har blitt arrangert årlig siden 2008. Premiene konkurransevinnerne mottar er blant tingene som har utviklet seg mye gjennom disse årene.

– Premiene er ganske heftige! I tillegg til spillejobb på festivalen, mottar vinnerne nå et stipend på 10.000 fra Ishavskraft, pluss gratis studiotid og videoinnspilling, forteller Damsgård.

Å skape gode konsertopplevelser for ungdom er også et av målene bak konkurranseprosjektet. Å gi unge teknikere erfaring, et annet.

– At Audiator (som kurser ungdom i blant annet lyd, lys, studio og produksjon, journ.anm.) er involvert i Bukta Battle, er viktig. Samt at disse unge teknikerne får jobbe på Paradisbukta- og Little Henrik-scenene under selve Buktafestivalen, sier lydteknisk ansvarlig på Tvibit, Jonas Sivertsen.