«Top of the World» er en internasjonal pianokonkurranse for talenter og profesjonelle mellom 17 og 35 år. Da kunstnerisk leder Tori Stødle startet konkurransen for 10 år siden, mottok hun 361 søknader fra 61 land, noe som er verdensrekord.

– Det var påmelding via post og jeg vil aldri glemme den store mengden papir jeg fikk levert på døra. Jeg hadde håpet på å få 50 søknader og ble veldig gledelig overrasket, sier Stødle.

Konkurrerer mot pianokonkurranse i Moskva

Samtidig som «Top of the World» arrangeres i Tromsø, pågår det en annen internasjonal pianokonkurranse i Moskva. Den kunstneriske lederen er derfor ekstra glad for det høye antallet søkere til årets konkurranse.

– I år sammenfaller datoene for konkurransen vår med «The International Tchaikovsky Competition». Det er derfor ekstra gledelig at vi har hele 214 søkere. Det viser hvor store vi er internasjonalt, sier Stødle.

Styrelederen i «Top of the World», Bernt Johan Ottem, er enig.

– Vi er verdensberømte, bare ikke i Norge, sier Ottem.

To norske søkere

Av 214 søkerne i år er det to nordmenn. Stødle håper antallet vil øke med årene.

– Vi må ale opp pianister i Norge igjen. Konkurransen er en målestokk for det internasjonale nivået, og det er skyhøyt. Vi er derfor veldig glade for at vi har norske søkere, sier Stødle.

– Årets finalekonsert blir spesiell

Det er 24 søkere som blir valgt ut av en jury og får komme til Tromsø for å konkurrere. Etter flere utvelgelser, står det til slutt igjen tre personer som skal holde finalekonsert på Kulturhuset.

– I år har vi heldigvis Arktisk Filharmoni med oss på scenen igjen. Det er noen år siden sist, og det er godt å ha et profesjonelt, nordnorsk orkester i ryggen, sier Ottem.

Ottem påpeker at årets finalekonsert vil bli ekstra spesiell.

– I tillegg til at vi har tiårsjubileum, er det siste året til Tori Stødle som kunstnerisk leder. Det skal vi gjøre ekstra stas på, sier Ottem.