Argentinsk regissør filmer dokumentar i Tromsø – håper på TIFF-premiere

Den argentinske regissøren Alejandra Almiron er for tiden i Tromsø, hvor hun gjør opptak til en dokumentarfilm om elektrisitet. Med seg på laget har hun et lokalt filmcrew fra Tromsø.
HÅPER PÅ TIFF-PREMIERE: Den argentinske regissøren Alejandra Almiron håper dokumentarfilmen kan få TIFF-premiere. Her gjør filmcrewet opptak i Tromsø.  
    
      (Foto: Andrew Farrar)

HÅPER PÅ TIFF-PREMIERE: Den argentinske regissøren Alejandra Almiron håper dokumentarfilmen kan få TIFF-premiere. Her gjør filmcrewet opptak i Tromsø.   Foto: Andrew Farrar

Filmen, som har navnet «Black Out!», skal omhandle hvilken effekt elektrisitet og solvinder har på jordkloden, ifølge Elisabeth Rasmussen. Hun er produsent for opptakene gjort i Norge.

– Regissøren Alejandra Almiron opplevde et måneds langt strømbrudd i Buenos Aires. I denne perioden merket hun at leveforholdene uten strøm ble veldig annerledes, sier Rasmussen.

Opplevelsen fikk regissøren til å interessere seg for fenomenet solvinder, som var årsaken til strømbruddet i Buenos Aires.

– For henne har det blitt en slags filosofisk reise og fortelling angående elektrisitet, sier Rasmussen.


Tiff har fått 540.000 til å vise fram nordnorsk filmbransje i Berlin

Gjennom prosjektet «North» skal nordnorske filmorganisasjoner vise seg fram i Berlin den neste uka.


Nordlysjakt i Ramfjordbotn

Dokumentarfilmen skal blant annet redegjøre for hvordan ulike land har forskjellig beredskap rundt strømbrudd.

– Almiron ble veldig imponert da hun hørte at strømbruddene i Norge på det lengste kun varer i få dager her, sier Rasmussen.

Siden solvinder også er opphavet til nordlyset, valgte regissøren å komme til Tromsø.

– Mye er allerede filmet i Argentina. Her skal vi blant annet filme intervjuer med forskere her i Tromsø, før vi drar til Ramfjordbotn på nordlysjakt, sier Rasmussen.


Kommunen har brukt 276.050 kroner på reklamekampanje for å fronte Tromsø som arktisk hovedstad

Kommunen har brukt en kvart million kroner til reklamefilmer, bannere og annonser for kampanjen #myarcticlife. Prosjektlederen sier kampanjen skal inspirere folk til å dele bilder fra sin «arktiske hverdag».


Internasjonal produksjon

I tillegg til Rasmussen, som produserer filmen, består filmcrewet av folk fra flere deler av verden.

Regissør Alejandra Almiron og produsent Sergio Criscolo er fra Argentina. De to fotografene Andrew Farrar og Eirik Nicolai Heim er fra henholdsvis London og Silsand. I tillegg er Weronica Wilmi og produksjonsleder Hanna Suni fra Tromsø med i filmcrewet.

– Det er veldig spennende med et internasjonalt team. Mitt mål med mitt selskap Wonderline Productions AS er å bygge bru mellom Tromsø og resten av verden, sier Rasmussen.


Debatt

En filmkarakter til fascinasjon og forargelse

NRK er klar over at TV-serien om Per Kitti blir sendt mot hans vilje. Han opplever å ikke bli hørt, og forbeholder seg retten til å slippe å se, skriver Stine Benedicte Sveen i dette debattinnlegget.


Håper på premiere på TIFF

Etter opptakene i Tromsø skal de begynne arbeidet med distribusjon av filmen.

– Vi er i dialog med HBO og Arté. Opptakene fra Nord-Norge vil bli spektakulære, så vi ser fram til å begynne å selge filmen, sier Rasmussen, som håper den endelige filmen vil være klar til januar 2020.

– Vi håper å kunne ha premiere på TIFF, sier Rasmussen.