Gir ut konsertplate fra «verdensrekorden» i Tromsø: – Et radikalt prosjekt

Opptaket fra Årabrots eksklusive og rekordlange stumfilmkonsert i 2016 gis ut i albumformat.
LIVE FRA VERDENSTEATRET: Dagens Årabrot-besetning, med Kjetil Nernes og ektefelle Karin Park i midten. Foto: Thomas Knight 

LIVE FRA VERDENSTEATRET: Dagens Årabrot-besetning, med Kjetil Nernes og ektefelle Karin Park i midten. Foto: Thomas Knight 

– Det var et saftig prosjekt, medgir Årabrots bandsjef Kjetil Nernes lattermildt – idet han mimrer tilbake til maratonkonserten for tre år siden.

5. april slipper det tyske selskapet Pelagic Records en forkortet versjon av bandets liveopptreden til stumfilmen «Die Nibelungen» (1924) – på LP, CD og digitalt.

– Vi gir ut denne plata fordi «Die Nibelungen»-konserten var et fantastisk kult opplegg. Vi satte jo verdensrekord med fem timer live stumfilm-musikk på dette fantastiske Verdensteatret – som attpåtil hadde hundreårsjubileum, minnes Nernes.

LES OGSÅ: Valget er trygt som melk. Det blir kapteinen!

Viser en ny side av bandet

Fjorårets Årabrot-plate «Who Do You Love», som ble belønnet med terningkast seks i Feedback, er nominert til Spellemannpris i kategorien rock 31. mars. I 2012 mottok det allsidige bandet Spellemannprisen i kategorien metal, og stumfilmkonserten viser stor musikalsk spennvidde.

– «Die Nibelungen»-utgivelsen viser den eksperimentelle og atmosfæriske siden av Årabrot, som kanskje ikke kommer så godt fram på rockalbumene våre. Dette er en perfekt utgivelse å ha som Årabrots første liveplate, sier Nernes – som albumdebuterte med sitt band i 2005.

– Et klasselag på scenen

I tillegg til Kjetil Nernes, besto Årabrot under stumfilmkonserten i 2016 av Nernes’ ektefelle Karin Park, Ane Marthe Sørlien, samt de britiske lydkunstnerne Andrew Liles og A.P Macarte. Nernes fikk kun få måneder på å skrive all musikken og finne de rette musikerne til maratonkonserten på Verdensteatret.

Albumcover 
        
            (Foto: bachnak_jan)

Albumcover  Foto: bachnak_jan

 

– Vi fikk satt sammen et interessant og mangfoldig band, da dette prosjektet ikke var noe Karin og jeg kunne ha gjort alene. Musikken var en blanding av ferdigskrevet materiale og improvisasjon, og vi måtte ha personell som kunne takle dette, sier han, og legger til:

– Vi endte heldigvis opp med et klasselag på scenen, og da vi kom opp til Tromsø var det bare å sette i gang maratonen, sier han.

LES OGSÅ: Bukta 2018: Dette synes publikum om Årabrot

Roser TIFF og Stumfilmdagene

Haugalendingen er raus med rosen til Tromsø Filmklubb som arrangerte konserten under Stumfilmdagene i Tromsø.

– Det var fantastisk kult av TIFF og denne stumfilmfestivalen å sette opp en greie som «Die Nibelungen». Det krever sitt å gjennomføre et så radikalt prosjekt. Denne plata er litt som en hyllest til Tromsø, der vi har hatt så mange gode opplevelser.

Nernes gjør gjerne flere stumfilmkonserter i fremtiden.

– Det dukker opp tilbud her og der, og jeg setter pris på muligheten til å utvikle denne musikalske siden av Årabrot.

Bandet er fullbooket ut 2019, og spiller blant annet på Varangerfestivalen i august.

– Først skal vi turnere i Europa i april og mai, sammen med et kult og populært japansk band som heter Mono. Ellers har vi noen spesifikke innspilling- og turnéplaner som jeg foreløpig ikke kan røpe, avslutter Nernes hemmelighetsfullt.

LES OGSÅ: Under disse filmdagene er det damene som dominerer