I november i fjor slapp tromsøartisten, som er bosatt i Bergen, sin debutsingel «Desp». Fredag slippes andresingelen «Khaleesi», også kjent som karakteren Daenerys Targaryen, «dragemoren», sitt tilnavn i TV- og bokserien «Game of Thrones».

– Er du «Game of Thrones»-fan?

– Ja, og Khaleesi er en av de sterke kvinnefigurene i kulturen som klarer seg selv og evner å reise seg opp fra å være et seksuelt objekt til å bli en dronning. Det tror jeg mange jenter og kvinner finner styrke i, sier Vinnes og fortsetter:

– Vi begynner å få flere og flere slike figurer og det er jeg veldig glad for, det at jenter har kvinner å se opp til som er mektige.

«Æ e her for å lage et helvete»

I forrige låt sang hun om hvordan utadvendte kvinner som tar initiativ overfor menn ofte oppfattes som desperate. I «Khaleesi» tar hun et steg videre og diskuterer i teksten sin hvordan det å seksualisere kvinner i kultur er både normalisert og akseptert. Spesielt i hip hop, sjangeren hun selv jobber innenfor.

– Jeg hører naturligvis veldig mye på hip hop, og det har jeg gjort i årevis. Etter hvert som jeg hørte hva som ble sagt i musikken jeg selv er så glad i, ble jeg sint og provosert. Kvinner objektfiseres i tekstene, uten at noen biter seg merke i det. Og da følte jeg litt ansvar.

«Æ vet ka du kalle mæ. Kalle mæ. Æ væt ka du sir om mæ. Æ vet ka du ser i mæ. Æ e her for å lage et helvete», synger Fride i låten.

– Synes du hip hop-kulturen stiller seg annerledes enn i annen populærkultur?

– Ja, å kalle kvinner det mange gjør i hip hop ville aldri vært akseptert i annen kultur, og det er ganske kritikkverdig. I tillegg overføres slike holdninger til andre deler av samfunnet.

Påvirker «det virkelige liv»

Vinnes opplever også at slike holdninger mot kvinner i musikk bidrar til å normalisere det i «det virkelige liv».

– Når man hører folk snakke om kvinner på den måten, uten at folk reagerer, så blir det greit i hverdagen også. Jeg har lest en god del artikler om hvordan kvinner og jenter blir kalt horer, til og med i skolegården. Jeg har selv jobbet en del i skolen, hvor jeg har sett og hørt at det skjer. Det er så normalt at man ikke tenker på det. Det er mange som ser opp til disse personene som ytrer seg slik, og jeg tror de har mer makt og innflytelse enn man aner.

Vil holde konsert

Om kor tid skal den unge feministen tilbake til London og spille inn enda flere låter. I løpet av sommeren håper hun også å få spilt litt konserter.

– Jeg har veldig lyst til å spille mer, naturligvis også i Tromsø, så jeg skal prøve å melde meg på litt av hvert fremover.

– Kommer det album?

– Jeg håper det, men det krever litt mer planlegging, så det blir ikke helt ennå.