Vakkert album med unge fremadstormende tromsømusikere

Eline Åsbakk imponerer

Tromsøsangeren Eline Hellerud Åsbakk overbeviser med sitt andre album, «Av eller på», som nå er ute.
 

Gjennom gjennomført god sang, egne norskspråklige tekster, prega av hennes nordnorske dialekt, med solide og gode låter, og med et solid band i ryggen, skaper hun sitt eget særprega utrykk.

Det er så definitivt jazz som er «Av eller på» sitt musikalske utgangspunkt, men allerede på åpningssporet gir hun en pekepinn på at elementer av folkemusikk også vil bidra til å prege albumet. Her gjør hun sin personlige tolkning av folketonen «Om kvelden» (når det mørkner), som det eneste av platas 10 spor hvor hun selv ikke har skrevet musikken.

Hennes komposisjoner befinner seg oftest i et litt kjølig nordisk landskap. Gjennom de ofte lavmælte, hverdagslige og ærlige tekstene evner hun å ta tak i lytteren med sin nærhet. Det hun synger om kunne også vært fra våre liv.

ELI­NE HEL­LE­RUD ÅS­BAKK: Kom­po­nis­ten, tekst­for­fat­te­ren og vo­ka­lis­ten Eli­ne Ås­bakk framstår som en mo­den ar­tist på al­bu­met «Av og på».Foto: Hå­kon Elias Pettersen 

ELI­NE HEL­LE­RUD ÅS­BAKK: Kom­po­nis­ten, tekst­for­fat­te­ren og vo­ka­lis­ten Eli­ne Ås­bakk framstår som en mo­den ar­tist på al­bu­met «Av og på».Foto: Hå­kon Elias Pettersen 

 

Hennes musikk og tekster uttrykker ofte en rastløshet, usikkerhet og melankoli, men ikke bare. Hun gir også plass til til varme, glede og optimisme.

Stemningene understrekes av hvordan musikken instrumenteres, ofte neddempa og aldri overlessa.

Låtene gir også gjennomgående godt rom for instrumentale soloer det er lett å la seg imponere av.

Hun har med seg strålende yngre musikere fra tromsømiljøet. Pianisten Eirik Fjelde, gitaristen Odd Steinar Albrigtsen, Christo Stangnes på kontrabass og Jakop Janssønn på slagverk tilhører alle noe av det fremste landsdelen har å by på.

I tillegg hører vi Ole Jørn Myklebust nennsomt fargelegge voggesangen «Drømmeland» med sin trompet og strykere fra Arktisk Filharmoni på tittelsporet.

Måten melodier, tekster, arrangement og hvordan vokal og det unstrumentale jobber sammen, skaper et elegant og forfina utrykk det er lett å bli betatt av.

Eline Åsbakk fikk strålende anmeldelser for sitt debutalbum «Utenfor» som ble utgitt for snart fire år siden. Det er ikke så vanskelig å spå at kritikerne vil la seg begeistre enda mer denne gang av en artist som har modnet og er mer stilsikker enn i debuten.

Albumet er innspilt live i Kysten studio i Tromsø med flott produksjon av Håkon Elias Paulsen og musikerne selv.