Nå starter fire dager i jazzens tegn: Drecker topper billettsalget

Så langt er det åpningskonserten med Anneli Drecker, Ketil Bjørnstad og Lars Saabye Christensen som er mest etterspurt på Tromsø Jazzfestival.
ÅPNER: Lars Saabye Christensen, Anneli Drecker og Ketil Bjørnstad åpner Tromsø Jazzfestival med konserten «A Suite of Poems»
8Foto: Gitte Johannessen / NTB 

ÅPNER: Lars Saabye Christensen, Anneli Drecker og Ketil Bjørnstad åpner Tromsø Jazzfestival med konserten «A Suite of Poems» 8Foto: Gitte Johannessen / NTB 

– Vi ser nå et jevnt salg av billetter. Det begynner alltid litt tregt til denne festivalen, og mye skyldes nok tidspunktet. Folk har vært på ferie og har hatt anna å tenke på. Men nå inntas byen igjen og salget løsner, sier festivalsjef Sergej Schroeter.

I mai 2018 ga pianisten Ketil Bjørnstad og vokalisten Anneli Drecker ut plata «A Suite Of Poems», med melodier av Bjørnstad og tekster av forfatteren Lars Saabye Christensen.

Senere har prosjektet blitt fremført live på konserter både i Norge og Tyskland. Nå står Tromsø for tur. Med kjente navn og Anneli Drecker på hjemmebane, ser dette til å bli Tromsø Jazzfestivals publikumsvinner i år.

Balkanfest

– Men også fredagens balkanfest på Storgata Camping er det stor interesse for. Det tyske bandet Al Jawala med åpner ballet. Al Jawala er på sin første turné i Norge og er klar for å levere et dansbart kultursjokk i Tromsø. De kaller musikken sin Big Balkan Beats, og var blant de første til å blande røff og orientalsk brass med club-beats og Hiphop – helt uten elektronikk, forteller Schroeter.

BALKANFEST: Al Jawala fra Tyskland inviterer til balkanfest på Storgata Cam ping fredag kveld og natt.Foto: Felix Groteloh 

BALKANFEST: Al Jawala fra Tyskland inviterer til balkanfest på Storgata Cam ping fredag kveld og natt.Foto: Felix Groteloh 

Etter konserten med Al Jawala fortsetter festen ut i nattetimene. Pivo og Parek, alias Øivind Sjøvoll og Rudi Nikolaisen, og deres «Panică at the Discotecă» sørger for brennhet stemning med herlige mengder balkanske rytmer.

Les også: Kraftig nedgang i antall besøkende for Tromsø Jazzfestival: – Ikke bekymret

Hovedscene

Selv om festivalen åpner på Kulturhusets Hovedscene, så er det Storgata Camping som er hovedscenen for årets festival.

AVSLUTTER: Tromsømusikeren Benjamin Mørk avslutter jazzfestivalen med sin konsert på Storgata Caming søndag kveld. 

AVSLUTTER: Tromsømusikeren Benjamin Mørk avslutter jazzfestivalen med sin konsert på Storgata Caming søndag kveld. 

I tillegg til fredagens balkanparty, så spiller Amgala Temple der etter torsdagens åpningskonsert. Avslutningsdagen er det to lokale artister som inntar campingens scene. Først Marie Vangen med et a-lag av musikere fra landsdelen. Deretter overtar Benjamin Mørk med festivalens avslutningskonsert.
NORSKRUSSISK: Det norskrussiske bandet Treskatresk er plateaktuelle med albumet «Man in the sea». Lørdag under Tromsø Jazzfestival er det lanseringskonsert på Lillescenen.Foto:Bjørn Leirvik 

NORSKRUSSISK: Det norskrussiske bandet Treskatresk er plateaktuelle med albumet «Man in the sea». Lørdag under Tromsø Jazzfestival er det lanseringskonsert på Lillescenen.Foto:Bjørn Leirvik 

I tillegg er det lagt en ettermiddagskonsert med den flotte bassisten Sigurd Hole til Nordnorsk Kunstmuseum fredag, og lørdagskvelden foregår i hovedsak på Lillescenen i Kulturhuset. Der spille først Kjetil Mulelid Trio før plateaktuelle Treskatresk med tromsømusikerne Ola Rokkones (saks) og Jakop Janssøn (slagverk) spiller sammen med russiske Andrei Kondakov (piano) og Vladimir Volkov (kontrabass).

Barnas jazzfestival

Tromsø Jazzfestival har alltid hatt innslag for barn på programmet. I år vil festivalen utvide tilbudet til barn.

LES OGSÅ: Møt den nye festivalsjefen for Tromsø jazzfestival

– Vi har lagt ganske mye arbeid i å få til et godt og spennende tilbud for barn som strekker seg over hele fem timer fra lørdag formiddag. Den offisielle åpninga av Barnas Jazzfestival markeres med en vaskeekte jazzparade i byens egen paradegate, Storgata, med Tromsø Jazzparadeorkester. Det blir avgang klokka elleve utenfor hovedinngangen til Veita, hvor også resten av Barnas Jazzfestival vil foregå på Plan 3, forteller festivalsjefen.

Der blir det forestilling med Tromsø Byteater som spiller en egen barneversjon av «Rett og Urett – byhistoria fritt etter hukommelsen».

LES OGSÅ: Slik blir årets jazzfestival

Deretter fortsetter det med «Barnas Jazzkonsert» hvor det først blir en musikkworkshop med Aleksander Døvle og Christer Jørgensen som gir et spennende lynkurs i rytmenes pulserende univers som etterfølges av ei fremføring av resultatet av workshopen. Med andre ord får barna selv være med og forme sin egen jazzfestival. Både teaterforestillinga og «Barnas Jazzkonsert» blir gjennomført to ganger.