Konsertanmeldelse:

Glem girl power. Dette er woman power

Dette var en av de sjeldne konsertopplevelsene som gikk fra å være en beskjeden kulturskolevent til å bli en heit nattklubb på en tropisk øy på kun få minutter.
KRAFTFULLT OG SENSUELT: Ahouéfa «Fafa» Ruffino, Assitan «Mamani» Keita og Mamounata «Kandy» Guira i Les Amazones d’Afrique, gjorde om Storgata Camping til en heit nattklubb i tropiske strøk på kun få minutter.   (Foto: Eline Grønvoll)

KRAFTFULLT OG SENSUELT: Ahouéfa «Fafa» Ruffino, Assitan «Mamani» Keita og Mamounata «Kandy» Guira i Les Amazones d’Afrique, gjorde om Storgata Camping til en heit nattklubb i tropiske strøk på kun få minutter.   Foto: Eline Grønvoll

 
 
1 / 3

Da Les Amazones d’Afrique med sine tre kvinnelige vokalister tok over mikrofonene torsdag kveld, var det til en spent applaus og litt tam plystring.

Halvparten av de noen og hundre oppmøtte sitter rundt bordene, resten står i bakgrunnen med armene i kors. Musikken begynner, det svinger, og allerede ved første låt er det to mennesker som våger seg fremfor scenen for å bevege seg til rytmene.

En av frontfigurene, Fafa Ruffino, roper ut i mikrofonen at alle kvinner er krigere. Styrken og selvtilliten på scenen smitter over, og musikkgleden artistene utstråler slår som en velkommen knyttneve rett i brystet. Og så skjer det noe med lokalet – det blir rett og slett ville tilstander.

LES OGSÅ: Melodiøst og rytmisk stødig av Moksha

Dette kan umulig være Tromsø

På andre låt får bandet samtlige i publikum til å klappe til rytmen i låtene, og klappingen stopper ikke før konserten ender en klokketime etterpå. Alle begynner å danse, med den rytmen de har, skal sies.

FAFA RUFFINO: Fafa Ruffino er en kjent afrikansk artist, opprinnelig fra Benin. Hun sto for det kuleste antrekket, og fremsto som lederen på scenen. 

FAFA RUFFINO: Fafa Ruffino er en kjent afrikansk artist, opprinnelig fra Benin. Hun sto for det kuleste antrekket, og fremsto som lederen på scenen. 

Artistene hopper ned blant publikum og gir de dansetrinnleksjoner, på scenen foregår det dansedueller mellom artistene. De tar rommet, krever oppmerksomhet og får det, med rette. Godt voksne og unge voksne hopper og hopper, hender i været, hofter til siden – det er rett og slett vakkert. Det er nesten som å være på ferie. Dette kan umulig være Tromsø.

LES OGSÅ: Disse var på Rakettnatt Global

Unisont og forfriskende

Les Amazones d’Afrique ble startet i 2015 som en koalisjon av de fremste kvinnelige sangstjernene i det vestafrikanske kontinentet for å kjempe for likestilling og kvinners rettigheter.

MANI KEITA: Mamani Keita er en kjent afrikansk artist fra Mali. Hennes artistnavn «Mamani» betyr bestemor. Det var tydelig at hun var den eldste på scenen, noe hun eide fra begynnelse til slutt. 

MANI KEITA: Mamani Keita er en kjent afrikansk artist fra Mali. Hennes artistnavn «Mamani» betyr bestemor. Det var tydelig at hun var den eldste på scenen, noe hun eide fra begynnelse til slutt. 

De tre artistene som representerte gruppa på Storgata Camping torsdag kveld, var Ahouéfa «Fafa» Ruffino, Assitan «Mamani» Keita og Mamounata «Kandy» Guira. En kunne kanskje tenke seg at musikk som skal kjempe for kvinners rettigheter ville vært noe mer aggressivt enn hva «Amazones» utstråler. Musikken er kraftfull og sensuell, og scenen er full av smil, farger, latter, dans og glede.

Denne positive «motstandsbevegelsen» er forfriskende. Vokalen er sterk og unison gjennom hele konserten (Det er kun notert ned en vokalharmoni i blokka mi). Skal man bli filosofisk rundt det, kan dette i seg selv være et symbol og en oppfordring om å stå sammen.

KANDY GUIRA: Kandy Guira er en kjent afrikansk artist fra Burkina-Faso. Hun danset på scenen fra begynnelse til slutt, og hoppet også ned blant publikum for å lære bort noen dansetrinn. 

KANDY GUIRA: Kandy Guira er en kjent afrikansk artist fra Burkina-Faso. Hun danset på scenen fra begynnelse til slutt, og hoppet også ned blant publikum for å lære bort noen dansetrinn. 

Jeg oppfordrer herved alle, kvinner og menn, som får mulighet til å dra på en konsert med Les Amazones D’Afrique om å ta på seg lette klær og tillate seg selv en ferie en times tid.