Torsdag headliner han Insomniafestivalen – men først vil Jon Hopkins isbade i Tromsø

– Jeg er fascinert av kulden, sier Insomniafestivalens største stjerne.
FØRSTE GANG I NORD-NORGE: Jon Hopkins har gledet seg så mye til å besøke Tromsø og Insomniafestivalen at han ferierer her i nesten en uke. Foto: Helge Skog 

FØRSTE GANG I NORD-NORGE: Jon Hopkins har gledet seg så mye til å besøke Tromsø og Insomniafestivalen at han ferierer her i nesten en uke. Foto: Helge Skog 

– DJ-settet mitt på torsdag skal representere hvor vi er, og respondere på publikum. Jeg spiller over hele verden, men jeg tenker at akkurat her bør musikken være en kombinasjon av det meditative og mer «heavy» dansemusikk, sier Jon Hopkins.

Den engelske elektronikaartisten snakker med stor entusiasme i stemmen, mens han skuer ut på det sure høstværet gjennom vinduene i hotellbaren på The Edge. Onsdag starter den 18. utgaven av Insomniafestivalen, og torsdag står Hopkins på scenen.

– Jeg og makkeren min, som står for den visuelle biten, improviserer hele veien. Vi følger stemningen som dukker opp, og vet egentlig ikke hva som vil skje under konserten torsdag, humrer Hopkins.

Krasjet med engelsk festival

OFTE PÅ SCENEN: Jon Hopkins har turnert mye siden slippet av sitt siste album «Singularity». Her er engelskmannen avbildet under en konsert på Rockefeller i Oslo i fjor.
Foto: Stian Schløsser Møller 
        
            (Foto: Stian Schløsser Møller)

OFTE PÅ SCENEN: Jon Hopkins har turnert mye siden slippet av sitt siste album «Singularity». Her er engelskmannen avbildet under en konsert på Rockefeller i Oslo i fjor. Foto: Stian Schløsser Møller  Foto: Stian Schløsser Møller

Engelskmannens siste album «Singularity» mottok en Grammy-nominasjon, og Hopkins er vant til å spille på langt større festivaler og scener enn Insomnia og Driv.

At han kommer til Tromsø for å spille, er allikevel ingen tilfeldighet.

– Jeg møtte Tommy Ose i Insomniafestivalen på Elevate-festivalen i Graz for noen år siden, så jeg har faktisk prøvd å komme meg hit i to-tre år. Det har bare alltid krasjet med min deltakelse på The Warehouse Project-klubbkveldene i Manchester, sier Holpkins, og legger til:

– Jeg fikk i tillegg anbefalt festivalen fra andre, og da jeg så hvor Tromsø lå på kartet, tenkte jeg øyeblikkelig. «Dit må jeg da, det ser helt amazing ut!».

Inspirert av naturen

Hopkins forteller at han er dypt fascinert av kulden, og at hans interesse for isbading er en av grunnene til at han tok turen til Ishavsbyen.

– Jeg håper å kunne svømme i havet mens jeg er her i Tromsø. Siden vi fikk ordnet det slik at vi er på besøk i byen i nesten en hel uke, vil vi få maksimalt ut av oppholdet her, sier han.

Artisten er overbevist om at natur og landskap inspirerer all musikken han lager.

– Mitt forrige album ble definitivt påvirket av ørkenen i California, siden jeg bodde der i ett år mens jeg lagde den musikken. Underbevisstheten spiller inn, og jeg tror musikken man lager til enhver tid speiler erfaringene man har gjort. Jeg ønsker å leve et interessant liv, slik at musikken min kan fortelle interessante historier, forklarer Hopkins.

Lager meditativ musikk

40-åringen fra London har så vidt begynt å pusle med ny musikk, selv om han i stor grad har turnert siden mai i fjor.

– Jeg har, mest for min egen underholdning, jobbet med litt ny musikk i ambient-gata. Dette er mest meditativ musikk, men den vil nok bli gitt ut etter hvert. Et nytt album er et mye større prosjekt, der jeg har lyst til å overraske med noe annet enn en slags oppfølger av «Singularity», sier Hopkins.

Han har tidligere samarbeidet med store navn som Brian Eno og Coldplay.

– I løpet av de neste ukene kommer det noen låter der jeg har samarbeidet med en del artister og produsenter som ikke er mainstream, men mer indie. En del av remiksene andre har gjort av låtene på mitt forrige album har vært veldig inspirerende for meg, forklarer han.