Til jul blir bandet så stort at det ikke er plass i kirka

Hekla Stålstrenga har gått fra å spille i kirker til kulturhus. Til og med da må det settes opp ekstrakonserter.
SKAL SPILLE MED ARKTISK FILHARMONI: Tore Bruvoll, Ole-Jakob Larsen, Anne Nymo Trulsen, Trond-Viggo Solas og Ragnhild Furebotten i Hekla Stålstrenga.	 Foto: Knut Åserud 

SKAL SPILLE MED ARKTISK FILHARMONI: Tore Bruvoll, Ole-Jakob Larsen, Anne Nymo Trulsen, Trond-Viggo Solas og Ragnhild Furebotten i Hekla Stålstrenga. Foto: Knut Åserud 

Mange av årets julekonserter spilles på Kulturhuset. 12. og 13. desember skal Hekla Stålstrenga spille der med Arktisk Filharmoni (tidligere NOSO) på Kulturhusets hovedscene under navnet Hekla filharmoni. Dette er en del av deres nordnorske turne med konseptet Julefolk. På grunn av stor pågang har de nå satt opp en ekstra konsert 13. desember.

– Vi laget juleplata «Velkommen inn» i 2017 og det var i den forbindelse vi i Hekla dro på turne da. Da reiste vi rundt omkring og spilte først og fremst i kirker, men også blant annet på The Edge. Året etter spilte vi bare i kirker med konseptet og da måtte vi sette opp syv ekstra konserter, sier vokalist Anne Nymo Trulsen i Hekla Stålstrenga og fortsetter:

– I år tenkte vi derfor å gjøre en vri på dette. Siden vi har med oss 20 ekstra personer i form av Arktisk Filharmoni så har vi flyttet alle konsertene ut av kirkerommet og inn på Kulturhuset.

Løftes opp

– Hva er den største forskjellen å spille med et band fire personer til sammenligning med et stort orkester?
– Det blir mye lyd, mer stryk og alt blir mye større. Vi har ikke plass i kirken og nå er vi altså 25 personer i bandet.

Bandet har tidligere spilt med orkesteret, men da i forbindelse med innspillingen av plata «Hjertebank» i 2014.

LES OGSÅ: – Dette er alle julekonserters mor

– Da hadde vi også et veldig, veldig godt samarbeid med dem, men nå skal vi spille helt andre låter. Dette er julemusikk og det vil være arrangementer som skiller seg ut fra våre tidligere julekonserter. Det blir spesielt, både for oss og publikum. Å ha 20 mennesker i ryggen når man synger er sinnssykt artig. Man blir løftet opp av det som skjer.

Takknemlig publikum

Torunn Reigstad, orkestersjef i Arktisk Filharmoni, mener Hekla Stålstrengas musikk passer godt med deres orkester.

– Vi har hatt jevnlig samarbeid med de og musikken deres er veldig lett å legge på et strykeorkester. I tillegg er det veldig god kjemi mellom bandet og musikerne våre, noe som bidrar til at vi har lyst til å samarbeide igjen.

I tillegg til julekonsertene med Hekla Stålstrenga skal Arktisk Filharmoni og spille når Kulturskolen setter opp danseforestillingen «Tornerose».

Her kan du se oversikten alle julekonsertene i november og desember! (+)

– November, desember og januar er vår mest hektiske måneder. Til balletten har vi enda større orkester med en god del flere musikere så det er mye musikk og mye som øves inn. Dette er krevende for konsentrasjonen for våre musikere og naturligvis også fysisk for danserne.

Men på tross av mye arbeid liker orkesteret å spille konserter før jul.

– De som kommer inn på konserter før jul er et takknemlig publikum i ei ellers travel førjulstid.