Utenfor Kulturhuset, på Erling Bangsund Plass, står det i disse dager noe annet enn folk som tenner seg en sigarett eller venter på å komme inn på forestilling.

Vel. De står der fortsatt, men nå står også en stor musikkinstallasjon kalt en «lyddom» der i tillegg. Dom som i Nidarosdomen. Det er et svært riggverk med 25 høyttalere, som ifølge Jon Marius Aareskjold, komponist og førsteamanuensis i musikkteknologi ved UMAK (Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag), gjenskaper nordlysets bevegelser på himmelen.

Installasjonen heter «Sound of Light» og baserer seg på radioteleskopet KAIRAs målinger av nordlysaktiviteten over Kilpisjärvi.

Jon Marius Aareskjold har komponert musikken til installasjonen. Foto: Marius Fiskum / Nordlysfestivalen

Ut av de mange høyttalerne kommer musikk komponert i 3D-format av Aareskjold.

– Inspirasjonen til dette kom fra Tromsø sentrum. Her ser man ikke nordlyset på grunn av lysforurensning. Det er derfor turistene kjører vekk fra sentrum for å få øye på det, sier Aareskjold og fortsetter:

– Mange snakker om annen form for forurensning, men ikke denne. Det handler om hvordan vi mennesker påvirker naturen på mange ulike måter man ikke alltid tenker på. Eksempelvis forandrer dyr måten de prater til hverandre på, for å tilpasse seg å støy fra mennesket.

Direktesendt nordlys

Prosjektet er resultatet av et tverrfaglig samarbeid mellom forskere ved Musikkonservatoriet, Norges arktiske universitetsmuseum og fakultet for naturvitenskap og teknologi ved UiT. I «Sound of Light» kan man i tillegg til å høre musikken, også se videoer av nordlyset som projiseres på snø. Disse bildene kommer både fra opptak og direktesendinger fra tårnet på Andøya.

Her vises videopptak og direktesendt video av nordlyset inne i installasjonen. Foto: Marius Fiskum

Aareskjold har samarbeidet med Derek McKay og Tom Grydeland fra Norce Research, Unni Pia Løvhaug og Björn Gustavsson fra NT-fakultetet og Cathrine Paus, Per Helge Nylund og Marit Anne Hauan, også de fra UMAK.

– Vi er et eget nordlysnettverk som jobber sammen om flere ulike aspekter ved nordlyset, både turisme, forskning og musikk. Dette er et kollektivt produkt vi har laget sammen, sier Aareskjold.

Trives utendørs

Line Fusdahl, leder for Nordlysfestivalen, var glad for at et samarbeid med UiT kunne være en del av åpningen.

– Også er det spesielt stas at vi nå har en utendørs arena som mange kan ta del i. Vi ønsker å være en arena for det som skjer, også innenfor kunst, teknologi og naturvitenskap, sier Fusdahl.

I

I år er siste festival for Line Fusdahl, festivalsjef ved Nordlysfestivalen. Foto: Marianne Lein Moe

Ifølge henne skal installasjonen stå der over helgen.

– Folk som går forbi må gå inn og lytte til musikken og se videoene. I tillegg skal vi ha konsert her med et samtidsensemble fra Kunsthøgskolen i Oslo førstkommende søndag

Siste festival

Dette er Fusdahls siste år som leder for festivalen, som går over 11 dager og brer seg over hele byen – fra Maskinverkstedet på Vervet og Skansen i nord til Hålogaland Teater i sør.

– Jeg gleder meg veldig til alle dagene og det jeg skal få være med på. Et av høydepunktene blir nok Opera Locos på Kulturhuset neste fredag, sier Fusdahl.