Fant klaverkonsert fra 1947 i kjelleren på Åsgård – nå skal den fremføres

I over 70 år har klaverkonserten til Ragnvald Graff (1915 – 1983) vært en godt bevart musikalsk hemmelighet i Tromsø. Nå kan musikken oppleves for første gang.
FANT TILFELDIG: Dirigent Geir Davidsen med partituret til Ragnvald Graffs «Klaverkonsert» han fant helt tilfeldig, mens han lette etter et annet partitur i det gamle notearkivet til Tromsø Orkesterforening. 

FANT TILFELDIG: Dirigent Geir Davidsen med partituret til Ragnvald Graffs «Klaverkonsert» han fant helt tilfeldig, mens han lette etter et annet partitur i det gamle notearkivet til Tromsø Orkesterforening. 

Søndag 15. mars inviterer Tromsø Byorkester til en helt spesiell konsertopplevelse i Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen). Ved en ren tilfeldighet oppdaget orkesterets dirigent en bunke partiturark sammen med arkene han egentlig var på jakt etter.

Tidligere fast dirigent

Bakgrunnen for oppdagelsen var byorkesterets ønske om å lage en mimrekonsert med utgangspunkt i Tromsøs tidligere orkesterliv.

Davidsen jobber til daglig som førsteamanuensis i euphonium på Musikkonservatoriet. Han var fast dirigent for Tromsø Byorkester fra 2006–2010, og nå skal han igjen heve taktstokken for orkesteret etter å ha bedrevet detektivarbeid i det gamle notearkivet til tidligere Tromsø Orkesterforening (TOF).

LES OGSÅ: «Søte små tsjekkerinner» tok Tromsø med storm

Skjønte ikke hva det var

Byorkesteret ville gjerne finne igjen Karl J. Halls (1856 – 1929) komposisjon «Alfheim-polonese» som TOF fremførte i forbindelse med minnekonserten 1. juni 1956 for 100-årsfeiringen av Halls fødsel. Partituret befant seg i notearkivet til TOF, inntil nylig i et siderom til festsalen på Åsgård sykehus. Her øver Janitsjarkorpset, TOFs nåværende virksomhet.

KOMPONIST: Ungdomsbilde av Ragnvald Graff (1915 – 1983) som skrev partituret til «Klaverkonsert». Nå blir det uroppføring av verket med Tromsø Byorkester i Ishavskatedralen. Foto: Privat 

KOMPONIST: Ungdomsbilde av Ragnvald Graff (1915 – 1983) som skrev partituret til «Klaverkonsert». Nå blir det uroppføring av verket med Tromsø Byorkester i Ishavskatedralen. Foto: Privat 

– Vi fant det vi lette etter, men da jeg gikk gjennom mappa med Halls komposisjon (versjonen fra 1956 med partitur skrevet av Sverre Kjellman og stemmemateriale skrevet av Kirsten Sand, red.anm.), fant jeg også masse partitursider som lå hulter til bulter. Jeg skjønte ikke hva det var, og det sto ikke hvem som hadde skrevet det, sier Davidsen.

LES OGSÅ: Tromsø Byorkester setter musikk til Hitchcocks fugle-grøsser

Kontaktet sønnen

Det sto imidlertid «Klaverkonsert» på første side av de i alt 77 arkene med noter han fant i mappa. Nederst på det siste partiturarket står «kl. 00.50 26/11 1947».

– I mappa lå også et omslag i A3 med Ragnvald Graffs navn på. Det navnet hadde jeg aldri hørt om, men jeg kjenner Ola Graff (Ragnvalds sønn, red.anm.) og han kunne bekrefte at det var farens håndskrift. Han hadde aldri hørt at faren hadde skrevet denne klaverkonserten.

Riktig ramme

Davidsen mener Tromsø Byorkesters fremførelse av Graffs «Klaverkonsert» representerer en viktig begivenhet for Tromsø.

– Verket er en del av byhistorien. Jeg er glad for at det er byorkesteret som fremfører det. Det er riktig konsertramme siden Ragnvald Graff var med i Tromsø Orkesterforening.

På 1950-tallet var Graff dirigent for både orkesteret og Janitsjaren.

Mer detektivarbeid

Da navnet til klaverkonsertens komponist var brakt på det rene, startet Davidsen igjen detektivarbeid. Nå ville han finne ut om verket «Klaverkonsert» har vært fremført før.

AKTIV I BYENS MUSIKKLIV: Karl J. Hall (1856 – 1929) var en aktiv og sentral person i Tromsøs musikkliv fra 1890-tallet til 1920-tallet. Startet i 1892 Avholdsforeningens Orkester som han ledet fram til Tromsø Orkesterforening ble stiftet i 1923. Til høyre hans gamle notestativ som er kommet tilbake til Tromsø og er utstilt på konserten. Foto: Privat 

AKTIV I BYENS MUSIKKLIV: Karl J. Hall (1856 – 1929) var en aktiv og sentral person i Tromsøs musikkliv fra 1890-tallet til 1920-tallet. Startet i 1892 Avholdsforeningens Orkester som han ledet fram til Tromsø Orkesterforening ble stiftet i 1923. Til høyre hans gamle notestativ som er kommet tilbake til Tromsø og er utstilt på konserten. Foto: Privat 

– Jeg er ikke historiker, men jeg oppsøkte biblioteket og gikk gjennom samtlige program siden etter krigen som finnes arkivert, men fant ikke at verket har vært fremført før. Heller ikke familiemedlemmer eller andre personer jeg har vært i kontant med kjenner til at det har vært fremført før. Så vi er temmelig sikre på at dette blir en uroppføring.

Kunnskapsrik musiker

Geir Davidsen har gjennomgått klaverkonserten note for note og bearbeidet den slik at den er klar for både klaver, tre- og messingblåsere og strykere. Solist på piano er Friederike Bischoff.

– Det er et godt skrevet musikkverk som er bygd ut avansert harmonisk. Det er skrevet av en kyndig hånd og kunnskapsrik musiker. Musikken er ikke så svermerisk eller søtladent romantisk, men mer dramatisk. Tromsø Byorkester har vist stor entusiasme og synes det er en fin ting å gjøre, sier han.

Tromsø Byorkesters program søndag 15. mars består i tillegg til urfremførelse av Ragnvald Graffs «Klaverkonsert i D-moll» også av Karl J. Halls «Alfheim-polonese» og Rikard Nordraaks «Purpose». At det er 250 år siden Ludwig van Beethoven ble født markeres med fremføring av «Symfoni nr. 1 C-dur».