I forrige uke innførte myndighetene et forbud mot kultur- og sportsarrangement for å begrense smittefaren som oppstår når flere mennesker samles på ett sted.

Med ett ble inntektskilden til flere tusen mennesker fjernet, og mange fryktet for fremtiden.

– Det ble brått veldig usikkert over natta. De fleste av oss som lever av å spille musikk har ikke mye penger på bok. Man har så man klarer seg i noen måneder. Brorparten av inntektene kommer stort sett fra sommerturneer og egne turneer, sier Håkon Rundberg, som er et av medlemmene i bandet Violet Road.

– Det er ofte en variabel inntekt, ikke jevnt fordelt over året, legger han til.

Mandag morgen kunne mange puste lettet ut, da regjeringen vedtok en krisepakke som også omfattet de som ikke er fast ansatt.

– Jeg var ganske sikker på at Stortinget ville komme med noe. Regjeringen trengte bare et spark i ræva fra opposisjonen, sier Rundberg og humrer.

– De fleste vil klare seg

I krisepakken blir det blant annet slått fast at frilansere og selvstendig næringsdrivende vil få kompensert opp mot 80 prosent av deres snittinntekt de siste tre år.

Rundberg ble lettet da han leste den vedtatte krisepakken.

– Tiltakene vil føre til at de fleste klarer seg. Det virker som folk er fornøyde. Man kan overleve og trø vannet til man kommer seg igjen, sier han.

Tirsdag sitter Rundberg, som de fleste andre, hjemme i sin egen stue og venter på at livet skal gå sin vante gang igjen.

– Vi er veldig spent på hvor lenge dette vil vare. Konserter, hvor potensielt tusenvis av mennesker samles, er jo sannsynligvis noe av det siste som vil bli åpnet som normalt igjen. Men alle krysser fingrene, sier Rundberg.

Frykter for sommerfestivalene

Han forteller at Violet Road ble hardt rammet av forbudet.

– Vi er bekymret for sommerfestivalene hvor all booking stopper opp. Ingen sier noe, men man ser hvilken vei det går, sier Rundberg og påpeker at situasjonen ikke bare rammer musikere.

– Vi tenker mye på bedriftene som er rundt oss, som lydfolk, booking-ansvarlige, management osv. Det er et enormt apparat, og i Norge kjenner man alle. Mange har det knalltøft, og flere har blitt permittert over natta. Det er minst like ille for dem. Det er bare ikke like synlig, og som musikere kan man jo for eksempel holde konserter over internett, sier Rundberg.

Forbudet mot folkesamlinger har nemlig ikke hindret musikere fra å holde konserter fullstendig. Flere artister tyr nå til internett, hvor de arrangerer direktesendte konserter. Her kan folk kan betale penger digitalt til artistene.

– Det funker kjempebra, jeg så en slik konsert i går. Det er ikke som å være på en vanlig konsert, men det er en opplevelse. Det er flott at folk gjør slike ting, sier Rundberg.

– Alt ble avlyst

Et av bandene som går for denne digitale tilnærmingen til livemusikk er indierockerne i Resirkulert. Fredag denne uken skal de spille en konsert som skal streames på Facebook.

– Vi skulle egentlig spille flere konserter i tiden fremover, men alt ble naturlig nok avlyst, sier Emil Karlsen (22), som er vokalist i Resirkulert.

RESIRKULERT: Fra venstre: Isak Bakkeli Siikavuopio, Johan Edvard Gamst-Eriksenm, Jonas Stenberg Nilsen og Emil Karlsen. Foto: Jakop Ask Berger

Han forteller at han har arbeidet som frilanser i ett år, med bandet og deres konserter som hovedinntektskilde. Da de ble spurt om å delta på fredagens konsert, grep de muligheten.

– Det ble nokså tomt i bandkassa rett før koronakrisen brøt ut, så vi trenger dette. Vi er veldig glad for at vi får lov til å holde konsert i disse koronatider, sier Karlsen.

Karlsen forteller videre at selv om medlemmene i bandet må møtes for å spille konserten, tar de forholdsregler for å sikre hygiene og smittevern. Blant annet skal alt av utstyr desinfiseres.

Selv om det ikke koster noe å se konserten, oppfordres seerne til å donere penger gjennom Vipps.

– Kulturelt påfyll

Fredagens konsert arrangeres av V10 Onstage, et konsept som nylig ble startet opp nettopp for å tilby kulturopplevelser over internett.

– I første omgang tilbyr vi konserter som kan streames på Facebook. Da kan folk sitte trygt hjemme i sofaen, men likevel få et kulturelt påfyll, sier Marie Sofie Mikkelsen, en av initiativtakerne bak konseptet.

Hun forteller videre at de ønsker å tilby noe for alle.

– Både for 15-åringer som sitter hjemme og kjeder seg, og for foreldrene som går på veggen hjemme, sier Mikkelsen og ler.

Etter fredagens konsert med Resirkulert arrangeres neste konsert allerede tirsdagen etter, men Mikkelsen vil ikke vil røpe hvem artisten denne gangen blir.