Alternative korona-løsninger blant musikere i Tromsø:

Tromsøbandet direktesender måking av syv tonn snø og slipper samtidig ny musikkvideo

Koronakrisen og kansellerte konserter fører til alternative løsninger blant byens musikere. Lørdag kan du se bandet Lüt måke syv tonn snø direkte på Facebook.
ROCKEBAND Bandet Lüt består av Marius James Platt, 
Ørjan Nyborg Myrland, Markus Danielsen Danjord, Sveinung Engvik og Mads Erlend Ystmark. Lørdag skal de måke snø og slippe musikkvideo. 
    
      (Foto: Pressebilde)

ROCKEBAND Bandet Lüt består av Marius James Platt, Ørjan Nyborg Myrland, Markus Danielsen Danjord, Sveinung Engvik og Mads Erlend Ystmark. Lørdag skal de måke snø og slippe musikkvideo.  Foto: Pressebilde

Koronakrisen har ført til at kulturlivet ligger brakk. Alle konserter er avlyst eller utsatt, og artister har blitt nødt til å tenke alternativt for å vise fram sin musikk.

Artister over hele landet tyr nå til internett for å kringkaste konserter som folk kan se hjemme fra sin egen stue.

Nå har Tromsøbandet Lüt bestemt seg for å lage sin egen vri. Førstkommende lørdag skal de nemlig ha en direktesending hvor de måker omtrent syv tonn snø.

– Det handler vel egentlig om at vi er litt oppmerksomhetssyk. Og vi har et lite ærend vi må få gjort, så hvorfor ikke slå de to tingene sammen, sier Markus Danielsen Danjord, vokalist i Lüt.

MÅKING Det er denne snøen bandet Lüt skal bli kvitt på lørdag. 
    
      (Foto: Lüt)

MÅKING Det er denne snøen bandet Lüt skal bli kvitt på lørdag.  Foto: Lüt

LES OGSÅ: Kultur-Tromsø ligger brakk: – Situasjonen er katastrofal

Plass til tilhengeren

Danjord forklarer at bandet skal måke fram en plass hvor de kan parkere en tilhenger, de bruker til å oppbevare utstyr når de turnerer.

– Den ene gitaristen i bandet har blitt så voksen at han har kjøpt seg hus, så vi skal grave en liten plass i hagen hans hvor tilhengeren kan stå, sier Danjord.

LÜT-TILHENGER Bandet må måke snø for å gjøre plass til denne tilhengeren. 
    
      (Foto: Lüt)

LÜT-TILHENGER Bandet må måke snø for å gjøre plass til denne tilhengeren.  Foto: Lüt

Danjord forklarer at ideen om å kringkaste snømåkingen dukket opp som følge av at myndighetenes koronatiltak har lagt alle konserter på vent.

– Alle våre konserter fram til sommeren har blitt utsatt, så får vi se hva som skjer etter sommeren, sier Danjord.

LES OGSÅ: Lettet over regjeringens krisepakke til frilansere: – De fleste vil klare seg

Utelukker ikke konsertstreaming

Han forteller at de har vurdert å direktesende konserter over internett, som mange andre band også har gjort.

– Men det er litt upraktisk å streame en rockekonsert. Folk drar på konsert for å kjenne det i brystet, ikke for å se konsert mens man spiser middag og koser seg. Men vi utelukker det ikke, sier Danjord.

Han er selv er en del av musikkselskapet V10, som har blitt opprettet nettopp for å vise konserter med Tromsøband direkte på internett.

– Men i første rekke er det altså snømåking, legger Danjord til.

LES OGSÅ: Takk for at vi får komme inn i stua deres. Det er en god trøst.

Slipper musikkvideo

I tillegg til at det meste av band-aktiviteten er satt på vent som følge av koronakrisen, forteller Danjord at tiltakene også har rammet hans arbeid som lydtekniker.

– Vi merker det veldig godt. Min neste jobb som lydtekniker er ikke før i august. Så streaming blir på en måte noe å gjøre i denne tiden, så kan man samtidig gi folk litt musikk og kultur, sier Danjord.

Markus Danielsen Danjord da Lüt spilte på Buktafestivalen i 2017. 
    
      (Foto: Daniel Lilleeng)

Markus Danielsen Danjord da Lüt spilte på Buktafestivalen i 2017.  Foto: Daniel Lilleeng

LES OGSÅ: Tromsøband hylles av Metallica-legende: – Til og med mamma vet hvem de er

Når snømåkingen er unnagjort skal nemlig bandet også slippe en helt ny musikkvideo.

– Det blir som en liten godbit når vi er ferdige å måke. Da slipper vi nemlig videoen til låten We Will Save Scandirock, sier Danjord.

Lørdag kan man altså se hele seansen direkte på Facebook. Da kan man i tillegg donere penger direkte til bandet gjennom Vipps.

– Vi gjør ikke dette for å tjene penger. Vi blir fornøyde om et par stykker ser på. Men vi er flinke til å måke snø. Det har vi gjort hele livet, sier Danjord.