Gir ut plate til inntekt for Tromsøs stengte scener: – Jeg hadde lyst til å finne på noe for å gi tilbake

16 tromsøband bidrar med hver sin u-utgitte låt på samlevinylen «Payback – Ubrukte strenger for veltrengte penger». Inntektene går uavbrutt til byens stengte scener.
GIR UT PLATE: Sammen med 15 andre tromsøband, gir Nicolay Tufte Østvold ut en dobbelvinyl til inntekt for de stengte scenene i Tromsø. 

GIR UT PLATE: Sammen med 15 andre tromsøband, gir Nicolay Tufte Østvold ut en dobbelvinyl til inntekt for de stengte scenene i Tromsø. 

Siden midten av mars har konsertscenene i Tromsø stått tomme på grunn av koronakrisa. På Bastard, Driv, Prelaten og Blårock, som vanligvis dirrer av livemusikk og annet liv, har det i to måneder kun samlet seg støv på scenene.

Det ville Nicolay Tufte Østvold gjøre noe, iallfall litt, med. Nå gir han, sammen med 15 tromsøband, ut en dobbelvinyl til inntekt for de stengte scenene i Tromsø.

– Det hele starta som en løs idé. Jeg hadde lyst til å finne på noe for å gi tilbake til de fire scenene i Tromsø som ukentlig har hatt konserter og som har støtta mange lokale band. De sliter nå. Jeg ringte til Robert Dyrnes med min idé, og etter det snurra plutselig hjula veldig fort.

Les også: Snart kan de endelig åpne igjen: – Jeg holder på å bli helt sinnssyk av konsertabstinenser

Uutgitte låter

Dyrnes og Østvold pratet litt om hvilke band de skulle kontakte, og satt i gang med prosjektet.

– Vi spurte strengbaserte, gjerne litt rocka band som er aktive nå om dagen. Mange har spilt på de fleste scenene i Tromsø, og de var veldig positive og heiv seg rundt med en gang, sier Østvold som selv bidrar på plata med bandet Kobol.

På LPen med tilhørende syvtommer, finnes det u-utgitte låter sammen med et knippe flunkende nye låter.

– Alle band, teknikere, designer, fotograf, band, artister og alle andre som har stilt opp for prosjektet gjør dette helt og holdent gratis. Inntektene går uavbrutt til de fire konsertscenene i Tromsø. Vi gjør dette for å vise solidaritet og takknemlighet, men vi håper også at det kommer inn så mye penger som mulig.

Les også: Karlsøyfestivalen går digitalt: – Det vi ønsker er å få en rå, organisk opplevelse

Releasekonsert

Samleplata skal kun slippes fysisk på vinyl. Den blir ikke gitt ut digitalt.

– Det er mulig å forhåndsbestille vinylen nå, og så henter man den oppe på Backbeat når den er ankommet Tromsø. Vi håper å ha LPene på plass iallfall innen 5. juni når vi har releasekonsert.

Østvold vet ennå ikke hva og hvordan den skal gjennomføres.

– Det er jo 16 band og logistikk og korona-restriksjoner, så jeg vet ikke hvordan vi løser det. Men vi har en liten måned å planlegge dette på, så det skal nok bli en ordning.

Les også: Ukas artist: Hvilken låt passer bra både med pistol mot tinninga og før en TIL-kamp?

Litt er mer enn ingenting

Ett av bandene som er med på skiva er Iran Mayen.

– Først og fremst var det veldig hyggelig å bli kontakta, og det var ikke tvil om at dette var noe vi måtte være med på. Det var rimelig kort varsel, og vi måtte sende noe samme kvelden. Heldigvis hadde vi noe liggende, faktisk en låt som er noe av det første vi spilte inn. Vi liker låta godt, så det var bra å endelig finne et hjem for den, sier bandmedlem Johan Grønvik.

MÅTTE VÆRE MED: Johan Grønvik i tromsøbandet Iran Mayen var aldri om at de måtte være med på samleplata til inntekt for de stengte scenene i Tromsø. På bildet sammen med bandkollega, og Andreas Høyer. 
    
      (Foto: Helge Skog)

MÅTTE VÆRE MED: Johan Grønvik i tromsøbandet Iran Mayen var aldri om at de måtte være med på samleplata til inntekt for de stengte scenene i Tromsø. På bildet sammen med bandkollega, og Andreas Høyer.  Foto: Helge Skog

Dette blir den andre samleutgivelsen Iran Mayen er med på. De har ennå ikke gitt ut noe selv.

– Vi har spilt inn ei skive, men vi har ikke funnet noe tidspunkt eller blitt enige om utgivelse. Den ligger og venter mens vi er i gang med et annet prosjekt. Det er artig å gi ut musikk, men for oss handler det mest om å spille live.

– Hvorfor var det viktig for dere å bli med på dette?

– Selv om Tromsø er en liten by, har vi mange livescener. De er litt av identiteten til Tromsø og det er viktig at vi beholder de scenene vi har. Hvis vi bidrar til det gjennom å være med på plata, er ingenting bedre enn dét. Det skal kanskje litt mer til enn å selge 400 LPer for å redde stedene, men litt er mer enn ingenting.

Les også: Midt i cellegiftbehandlingen holder Lasse (49) karrieren gående på Facebook: – Vi frilansmusikere har ikke mange rettigheter

Blir rørt

Medeier av Bastard og Blå Rock, Pål Markussen, kjenner til prosjektet som er igangsatt av Østvold og Dyrnes.

– Det er helt vanvittig. Man blir faktisk rørt av slike ting. Det har vært noen lyspunkt i denne ellers kjipe perioden, og dette er virkelig ett av de.

RØRT: Medeier av Blårock og Bastard blir rørt av alle tiltakene rundt omkring i Tromsø for å vise solidaritet og berge utestedene.  
    
      (Foto: Ronald Johansen)

RØRT: Medeier av Blårock og Bastard blir rørt av alle tiltakene rundt omkring i Tromsø for å vise solidaritet og berge utestedene.   Foto: Ronald Johansen

Dette er ikke det eneste tiltaket som har blitt gjort for å samle inn penger til konsertscenene i Tromsø. I mars startet The Modern Times en spleis for å redde Bastard bar. De samlet inn 90.000 kroner.

– En person har også auksjonert bort sine private Liverpool-effekter, så det er mye fint som skjer. Beløpene i seg selv er ikke det viktigste, men viljen og tanken bak. Og så høres det ut som en sinnsykt bra plate også, som jeg gleder meg til å få oppleve, sier Markussen.

Les også: Rockebandet samler inn penger for å berge utestedet gjennom koronakrisen: – Det er Tromsøs viktigste scene

Dette er tracklista til PAYBACK – Ubrukte strenger for veltrengte penger

Side A:

1. The Modern Times – Superstar 2:56

2. The Late Great – Hundreds of Ways 3:37

3. Sunshine Reverberation – Earth 3:20

4. Kryp – Flue i tvangstrøye 2:07

5. Karlsøy Prestegaard – Engel 7:32

6. Kong Boog - Fosfen Apparisjon/Kino På Cella 2:39


Side B:

7. Pistol & Bart + Neograss – Dommedagsritt 3:22

8. Port Almond – Submarine 3:19

9. Line Saus – This is my resignation 3:38

10. Bats of Congress – Steel My Heart 3:38

11. Oter – Bouncy 3:29

12. Iran Mayen – Spildra 3:51


Side C:

13. Jabba – Dead Night 3:24

14. Kobol – E.V.A. 1:16

15. Cult Member – Dark Abyss 1:09


Side D:

16. Bölynder – TOKAMAK 6:24