Arktisk Filharmoni stiller opp gratis på studioinnspilling: – Vil gi tilbake til samfunnet

Arktisk Filharmoni stiller opp gratis med strykere til lokale artister og band sine studioinnspillinger.
SAMARBEID: Emil Karlsen i Resirkulert (t.v.) ser for seg å samarbeide med Arktisk Filharmoni også i fremtiden. 
        
            (Foto: Ronald Johansen)

SAMARBEID: Emil Karlsen i Resirkulert (t.v.) ser for seg å samarbeide med Arktisk Filharmoni også i fremtiden.  Foto: Ronald Johansen

Gjennom prosjektet «String Attached» har lokale artister og band kunne søkt om å få Arktisk Filharmoni med på en utvalgt låt.

Prosjektet har vært gjennomført tidligere. Da var det Petter Carslen, Annasuoulo og Jakob Janssøn som ble de utvalgte.

– Vi ønsker å gi litt tilbake til samfunnet. Vi har et samarbeid med Tvibit hvor vi ønsker å tilby de tjenestene som lokale artister og band synes er stas å ha på innspillingene sine, forteller Lasse Jangås, kommunikasjonssjef for Arktisk Filharmoni.

– Det pleier å være veldig populært, både for artistene og bandene som skal spille inn, og for musikerne i Arktisk Filharmoni som får være med på innspillingen. Mange av musikere er involvert i ulike sjangrer og har en ganske vid musikksmak. Det er stas å kunne gjøre andre ting, selv om primæroppgaven er klassisk musikk, også får man muligheten til å stifte bekjentskap til unge og lovende, samt etablerte, band og artister, legger han til.


– Må ha en plan

Hvem som helst kan søke om å få med Arktisk Filharmoni på sin innspilling, men det betyr ikke at alle får muligheten til det. I år var det bare åtte søknader som kom med til vurderingsprosessen.

– Artistene og bandene må først og fremst selv stille med arrangement til strykerne. De må ha en oversikt over hva de skal spille, sier Jangås.

Vurderingsprosessen om hvem som skal få med Arktisk Filharmoni på studioinnspillingen er også Tvibit med på.

– Det er en kombinasjon av hva som er planen med selve utgivelsen, i forhold til marked, promoplan og tiltak for å få sangen ut i verden, og hvordan Arktisk Filharmoni ser potensialet i selve musikken og hvordan det kan gjøres musikalsk sett, forteller Fredrik Forssman i Tvibit.

De som har kommet gjennom nåløyet, og får vært i studio sammen med Arktisk Filharmoni, denne gangen er Resirkulert, Anne Nymo Trulsen, Elias Jung, og Picidae.


Gunnars islandske bestefar tipsa ham om en skrivekonkurranse på Island - nå skal teaterstykket oversettes

Dramaet «Ubåt» vant fram i konkurransen med 150 andre bidrag. Stykket skal settes opp på det islandske nasjonalteateret i løpet av 2021.


– Lite musikkmiljø

Jangås mener det er viktig for Nord-Norge musikalsk sett at Arktisk Filharmoni bidrar på studioinnspilling.

– Det finnes mange eksempler på at klassisk musikk løfter andre sjangrer. I tillegg er vi et veldig lite musikkmiljø nasjonalt sett. Vi er mange færre i denne landsdelen enn andre landsdeler. Å bidra med å hjelpe hverandre i produksjonene er helt klart positivt for artistene og bandene vi gjør innspilling med. Historisk sett ser man at slike samarbeid har gitt spennende synergier, så det er en fin måte å bli kjent med andre i feltet på, og se hva som rører seg i musikkmiljøet, og kanskje i neste omgang kan det utvikles til flere prosjekter, forteller Jangås.– Passer til alt

Emil Karlsen, vokalist i Resirkulert som skal spille inn sammen med Arktisk Filharmoni, fikk et ønske om å ha orkesteret med på innspilling etter et tidligere samarbeid da de spilte sammen på Festspillene i Nord-Norge.

– Jeg synes orkestersounden kledde musikken vår veldig bra. Det løfter musikken vår til et helt nytt nivå. Orkester i seg selv passer egentlig til all slags musikk, sier Karlsen som i denne omgangen bare blir å spille inn én låt med Arktisk Filharmoni.

– Vi tenker å samarbeide mer med dem i fremtiden.

Anne Nymo Trulsen mener det er et flott tiltak at Arktisk Filharmoni stiller opp gratis.

– Det er utrolig viktig, spesielt i denne krisetiden vi er inne i nå, at folk vil jobbe med musikk og at man prøver å finne prosjekter. Nå har mange musikere fått jobbene sine avlyst som følger av pandemien, så det å få en sånn opplevelse og jobbe med Arktisk Filharmoni er både artig og stort å være med på, sier Trulsen.