Den siste uken har nyhetsbildet vært preget av demonstrasjoner verden over knyttet til amerikaneren George Floyds dødsfall og politivold i USA.

Reaksjonene har vært mange fra kjendiser og artister. I et nyhetsbrev som egentlig skulle handle om hennes nye singel «Coulda, Woulda, Shoulda» tar Tromsøartisten Dagny Norvoll Sandvik selv opp tematikken.

– Den siste uken har jeg følt meg redd, sjokkert og sint. Jeg kan ikke forestille meg hva mennesker som selv har opplevd rasisme og overgrep i løpet av livet må føle, skriver artisten.

Har mye å lære

Sandvik starter nyhetsbrevet med å skrive at det nærmest er umulig å skrive uten å kommentere hva som skjer i verden. Hun er ikke sen med å innrømme at hun har vært utrolig heldig i livet siden hun har fått vokse opp i et fritt, fredelig og rikt land.

Hun skriver videre hvor surrealistisk det er å tenke over at hennes hudfarge kan gi fordeler i livet.

– Hudfargen min gjør meg privilegert. Hvor sykt er ikke det? Jeg har aldri måtte tenke over hvilken farge jeg har på huden, men for mange påvirker det livene deres i stor grad. Noen blir til og med drept. Er det en slik verden vi vil leve i?, spør Dagny.

Nå innser artisten at hun enda har mye å lære når det kommer til rasisme. Hun skal nå bruke tid på å lese seg mer opp på problematikken siden hun selv har levd ett liv uten å selv oppleve rasisme på kroppen.

– Jeg har hatt muligheten til å gjøre det jeg gjør og bevege meg fritt. Jeg har blitt hørt når jeg har snakket og fått hjelp når jeg har behøvd det. Jeg har hatt muligheten til å søke på jobber og skoler og bruke hvilke klær jeg vil. Jeg har spilt høy musikk i bilen, til og med kjørt for fort et par ganger. Alt dette uten å bli stilt spørsmål til, noe jeg forstår ikke er gitt for alle, skriver artisten videre.

Dagny har en klar oppfordring til mottakerne av nyhetsbrevet.

– I dag leste jeg følgende: «rasisme er ikke noe vi er født med, men noe vi lærer». Det er noe vi lærer. Jeg tror det betyr at vi, som voksne, må endre mye. Vi må se til at vi ikke lærer – helt ned til de minste rasistiske tendensene. Det er vårt ansvar å endre det som blir lært bort til den kommende generasjonen slik at rasisme er noe som hører fortiden til, og ikke fremtiden.