Filmnerdenes filmtips

Det skal regne til helgen. iTromsø spurte bautaene i den nordnorske filmbransjen om tips til film.
FILMTIPS: Her får du filmnerdens beste filmtips. 
    
      (Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

FILMTIPS: Her får du filmnerdens beste filmtips.  Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

De nordnorske filmpersonlighetene får tre kriterier, 1) Hvilken film anbefaler du? 2) Med hvem og hvor bør du se filmen? 3) Og hvilken mat passer til filmen? Filmregissør Ole Giæver fra Tromsø vet akkurat hvilken film han skal anbefale.

– Hvis det skal regne bør man helst se en film man kan bli litt emosjonell av, en film om de nære ting, som vennskap, familie, den første kjærligheten. «Ordinary People» av Robert Redford er en sånn film for meg, som jeg har sett flere ganger og gjerne tar et gjensyn med på en regnværsdag, skriver Giæver

Han mener at filmen helst bør ses med en i familien man er aller nærmest og mest alliert med.

– For min del er det broren min. Også bør man drikke kakao når man ser den. Og spise nybakt brød. Kakao og brunost er en uslåelig kombo, sier Giæver.

TROMSØGUTT: Ole Giæver fra Tromsø er kjent for blant annet filmen «Fra balkongen». Han er aktuell med spillefilm om altaopprøret. 
    
      (Foto: Privat)

TROMSØGUTT: Ole Giæver fra Tromsø er kjent for blant annet filmen «Fra balkongen». Han er aktuell med spillefilm om altaopprøret.  Foto: Privat

Han anbefaler denne kanskje litt glemte filmen på det sterkeste.

– Det er mange jeg anbefaler filmen til som ikke vet om, eller har sett den. Den har kanskje blitt litt glemt opp gjennom tiden, men den vant faktisk Oscar for beste film samme år som «Raging Bull» var nominert. Fantastiske skuespillerprestasjoner, sier Giæver.

Humørspreder

Den nordnorske dokumentarfilmskaperen Solveig Melkeraaen anbefaler den humoristiske, prisbelønte, tre kvarter korte dokumentarfilmen «Bjarne vil ikke på film» av Weronika Nitsch. Hun har sett den tre ganger og ser den gjerne igjen.

– En fin liten humørspreder som gir et utenfraperspektiv på den norske bygda. En utlending filmer en gammel mann som heter Bjarne, som ikke vil på film. Det er masse humor. En skjult perle som har gått under radaren. Den kan man få mye glede av på en regntung dag.

– Jeg ville sett den sammen med foreldrene eller besteforeldrene sine en sen grå ettermiddag. Tenn litt lys, og sett fram lakrisbåter, dronningsjokolade og et glass rødvin.

DOKUMENTARFILMSKAPER: Dokumentarfilmskaperen Solveig Melkeraaen er aktuell med dokumentarfilmen

DOKUMENTARFILMSKAPER: Dokumentarfilmskaperen Solveig Melkeraaen er aktuell med dokumentarfilmen "Skolen ved havet" som handler om et barns blikk på sentraliseringsdebatten.  Foto: Solveig Melkeraaen

Castingagent og kostymedesigner Nina Erdahl anbefaler og en gammel, feministisk og morsom film som går på kino kalt «Hvordan bli en god kone» av Martin Provost.

– Se den i en tom kinosal med gode venninner og masse baconcrisp, sier Erdahl og ler godt.

GOD LATTER: Castingagent og kostymedesigner Nina Erdahl er aktuell med utallige spillefilmer, kortfilmer og tv-serier som har innspilling i Nord-Norge i sommer. Hun anbefaler en morsom film til sommeren. 
    
      (Foto: Marius Fiskum)

GOD LATTER: Castingagent og kostymedesigner Nina Erdahl er aktuell med utallige spillefilmer, kortfilmer og tv-serier som har innspilling i Nord-Norge i sommer. Hun anbefaler en morsom film til sommeren.  Foto: Marius Fiskum

Regn og sommer

Tidligere filmfestivalsjef Martha Otte ber publikum dra på kino.

– Det er ypperlig å dra på kino når det regner. Å se en film i en kinosal, slik det er laget, på et stort lerret, det er greia for meg. Vi må bruke tilbudet, ellers blir det borte, sier Otte.

Hun anbefaler filmen «Weathering with you» av den japanske regissøren Makato Shinkai som går på Fokus kino.

– Mange tror at animasjonsfilm bare er for barn, men denne glemmer du at er animert. Den er bare vanvittig vakker. Det handler om regn, kjærlighet og vennskap, sier Otte.

Hun ville sett filmen sammen med mannen sin og drukket den japanske teen «matcha latte». Filmfotograf Martin J. Edelsteen anbefaler «Slackers» av Richard Linklater. Hvis man ikke får sett den på kino ville han laget blåskjellpasta, sett den med gode venner og en øl i hånda.

– Det er en skikkelig sommerfilm. Den beste tiden å kjede seg på er om sommeren, sier Edelsteen.