Ettertraktet hiphop- og R&B-produsent tar med unge tromsøartister i studio

Denne uka får et knippe unge kreative mennesker sjansen til å lære av profesjonelle produsenter på nasjonalt og internasjonalt nivå.
UNGE ARTISTSPIRER Bakre rad, fra venstre: Alexander Sobstel (18), Stian Hansen (22) og Vegard Andersen (27). Forreste rad: Magnus Hermansen (20), Hrishav Malla (18), Rune Winther (26), Ida Tolou Kjeldsberg (21) og Marie Meyer Robertsen (20). 
    
      (Foto: Johannes Ytreberg Meløe)

UNGE ARTISTSPIRER Bakre rad, fra venstre: Alexander Sobstel (18), Stian Hansen (22) og Vegard Andersen (27). Forreste rad: Magnus Hermansen (20), Hrishav Malla (18), Rune Winther (26), Ida Tolou Kjeldsberg (21) og Marie Meyer Robertsen (20).  Foto: Johannes Ytreberg Meløe

Sanger, låtskriver og bookingagent Frode Larsen og produsent Poppa Lars utgjør det kreative kollektivet North Of (NO), som denne uken arrangerer Summer Camp og workshop for musikkinteressert ungdom og unge voksne, i samarbeid med Tvibit Musikk og Audiator. Sammen med en av Norges mest ettertraktede produsenter, deler de sin kunnskap om musikkproduksjon og låtskriving med unge i Tromsø som ønsker å drive med musikk – av formen hiphop, soul og R&B.

LES OGSÅ: Her er Hkeem og VG-lista på Sommarøya

Frode Larsen har jobbet mye med ungdom og unge voksne. Han forklarer at ideen til workshopen kom fra et ønske om å inspirere unge kreative på en måte de ikke får gjort i det daglige:

– Det var en tanke som slo meg i vår. Det er mange folk i musikkbransjen som gikk glipp av festivaler. Det har vært mye lediggang. Det er et problem i mange byer at unge voksne ikke har noe å gjøre. Ikke for å stigmatisere noen som helst, men jeg tror vi kommer til å se utover sommeren og høsten at det kan bli mye hærverk.

– Vi prøver å løfte blikket ut fra Nord-Norge i forhold til hvordan proffe folk faktisk jobber internasjonalt. Vi ønsket å gi et tilbud til unge som ikke har så mye å gjøre. Påmeldingen var enorm, så det virker som vi traff noe, fortsetter Larsen.

North Of Summer Camp foregår i syv rom i byen, på Stakkevollan og på Tvibit.

LES OGSÅ: Tromsøs fritidsklubber får 1,9 millioner i støtte: – Du kjeder deg, så du finner på ulovlige ting

– Artister som hjelper artister

– Dette miljøet har aldri blitt bundet sammen i Tromsø før, så det er jeg veldig stolt av, sier Larsen.

– Vi treffer unge mennesker som vil lage beats eller skrive tekst. Det er en velvilje for å få gjennomført slike ting. Vi er artister som hjelper artister, vi er på lik linje sånn sett, legger han til.

Ifølge Larsen er det egenart og gjennomføringsevne som skal til for å slå gjennom som artist i Tromsø.

– Er det mange av deltakerne som har artistpotensial?

– Ja masse, vi brukte to timer bare på å snakke om inspirasjonen folk hadde – alle er utrolig reflekterte og jobber systematisk hver eneste dag – folk mellom 15 og 30 år.

BEATKONKURRANSE PÅ TVIBIT Bakre rekke (fra venstre): Isak Eriksen (15), Iljah Nikishin (23) Kristoffer Lalid (22), Simen Skogli (19) og Larry Osarumwnse (30). Foran: Sondre Knutsen (18) og Marco Nilsen (19). 
    
      (Foto: Johannes Ytreberg Meløe)

BEATKONKURRANSE PÅ TVIBIT Bakre rekke (fra venstre): Isak Eriksen (15), Iljah Nikishin (23) Kristoffer Lalid (22), Simen Skogli (19) og Larry Osarumwnse (30). Foran: Sondre Knutsen (18) og Marco Nilsen (19).  Foto: Johannes Ytreberg Meløe

Noen ferske og noen mer erfarne

I år har duoen med seg Pluto – som egentlig heter Chrisander Rønneseth, på laget. Han var med å jobbe fram den kjente låten «Hallo» med Isah og Dutty Dior, og ble i fjor kåret til «beste produsent» på P3 Gull. Han har gledet seg til å komme til Tromsø for å møte folk:

– Det er gøy å støtte slike kulturtiltak – vi er jo alle glad for å ha Kygo, men vi støttet han ikke til å begynne med, og tar på en måte æren i ettertid. Selv fikk jeg jo ikke noe hjelp med dette. Så vi må støtte opp mer i fremtiden. Du skal ikke måtte trenge en familie som har råd til Mac for å begynne å produsere beats. Ingen av disse ville jo kommet om det ikke var gratis.

Poppa Lars og Pluto sitter førstnevntes studio. Selv et utrent øye kan se at dette studioet har en høy standard. På veggen bak dem henger plateplakater fra artister Lars har jobbet med.

LES OGSÅ: Strømmet til musikkfest i Gryllefjord: – Ekstrem pågang

Alle deltakerne er jo i gang på hvert sitt nivå, og jobber selvstendig. Det handler ikke om resultatet, men om å se potensialet i en låt. Det handler heller ikke så mye om teknikk, det kan alle lære seg, sier Lars.

– Noen har holdt på litt og noen er ganske gode – det er ikke noe i veien for at disse kunne drevet på med musikk om noen år, skyter Rønneseth inn.

Lars skrur på en lysbryter. Et neonskilt med skriften: «in the mixxx» lyser opp. Han forteller om utfordringene de gir deltakere, nå i form av en konkurranse.

– Det er en slags «sample challenge», en beat-spin, hvor alle får en merkelig rytme, for eksempel stammetromming og så skal de lage noe ut av det. Det synes de er gøy, forklarer Rønneseth.

INTERNASJONALT NIVÅ Chrisander Rønneseth - bedre kjent som Pluto, og Poppa Lars (til høyre) i Lars' eget studio i Tromsø. Herfra leverer han mixer til artister som Nico & Vinz, Astrid S og Tungtvann.  
    
      (Foto: Johannes Ytreberg Meløe)

INTERNASJONALT NIVÅ Chrisander Rønneseth - bedre kjent som Pluto, og Poppa Lars (til høyre) i Lars' eget studio i Tromsø. Herfra leverer han mixer til artister som Nico & Vinz, Astrid S og Tungtvann.   Foto: Johannes Ytreberg Meløe

Rønneseth uttrykker glede over å få dele sine kunnskaper. Han sier til iTromsø at å lære bort får ham til å reflektere mye rundt egen prosess.

– Et veldig fint øyeblikk var da en kom bort til meg og sa: «Jeg fikk gåsehud da du viste hvordan du lagde den sangen, fordi jeg tenkte at dette kan jeg også få til», forteller han.

– Bygger Lego, bare med musikk

Inne på Utsikten Fritidsklubb i Stakkevollan er scenen klar, men tom. Kursdeltakerne sitter på hvert sitt rom. Innenfra kan det høres kule hiphop-beats, sang og rap. Sola skinner gjennom vinduet i et lite studio. Der sitter Rune Winther (26) og Hrishav Malla (18). Her og der ligger en og annen snusboks, energidrikk og DJ-utstyr, slik det ofte ser ut blant to unge musikere.

STEMNING I STUDIO Rune Winther (til venstre) og Hrishav Malla trives inne i studio til tross for sol og varme temperaturer ute.  
    
      (Foto: Johannes Ytreberg Meløe)

STEMNING I STUDIO Rune Winther (til venstre) og Hrishav Malla trives inne i studio til tross for sol og varme temperaturer ute.   Foto: Johannes Ytreberg Meløe

– Vi bygger Lego, bare med musikk, sier Winther idet de spiller av en rytme.

– Denne beaten er ganske lystig, så jeg ville balansert den med en trist tekst om dårlige forhold som du ikke skjønner at er trist før du virkelig lytter, kommenterer Hrishav.

Winther forteller at han har spilt på musikkfestivaler som Sommerøya i Oslo.

– Jeg er med for å bli bedre kjent med folk. Generelt handler det om å ha det fett med andre folk – teste nye ting og prøve å lage det til noe vi kan føle på, så skjer det litt av seg selv, sier han.

Hrishav Malla har vært rapper i et år:

– Da jeg startet for et år siden, var det bare på gøy. Nå kan jeg se for meg å gjøre dette for resten av livet. Når du møter folk, og merker at dine ord kan vekke en følelse – det er en magisk opplevelse. Å slå gjennom handler så mye om å kjenne de riktige folkene. Derfor er det fint å komme hit og møte folk fra alle slag. Med den beaten der er det umulig å ha dårlig stemning, selv om vi bare har møttes nylig.

Frode Larsen sender ut en takk til Audiator, Sparebank1 Nord-Norge og Tvibit:

– De har vært superpositive hele veien!