Festival med utfordringer

I dag braker det løs med Tromsø Jazzfestival. I fire dager skal byen fylles med musikk. Men festivalen, som er omtrent den eneste litt større festivalen som gjennomføres i Norge i år, har sine utfordringer.
JAZZFESTIVALSJEFEN: Torsdag kveld kan festivalsjef Sergej Hansen Schroeter ønske velkommen til Tromsø Jazzfestivals åpningskonsert i Tromsø domkirke. Der vil Jakop Janssønn presentere musikken fra sitt kommende debutalbum sammen med blant andre strykere fra Arktisk Filharmoni. 
        
            (Foto: Helge Matland)

JAZZFESTIVALSJEFEN: Torsdag kveld kan festivalsjef Sergej Hansen Schroeter ønske velkommen til Tromsø Jazzfestivals åpningskonsert i Tromsø domkirke. Der vil Jakop Janssønn presentere musikken fra sitt kommende debutalbum sammen med blant andre strykere fra Arktisk Filharmoni.  Foto: Helge Matland

På festivalkontoret sitter festivalsjef Sergej Hansen Schroeter og er spent på utviklinga når det gjelder Covid 19-situasjonen. Det som skjedd rundt smitteutbruddet på hurtigruteskipet «Roald Amundsen», har ikke gjort situasjonen enklere.

– Vi merker det på responsen fra vårt potensielle publikum at det er blitt en større skepsis til å kjøpe billetter for å gå på festival. Det nye og uventa utbruddet av smitte har nok skapt en bekymring blant folk, sier Sergej Hansen Schroeter.

– Men jeg kan berolige folk med at vi har svært god kontroll med arrangementene våre. Festivalen har jobba knallhardt med å få best mulig smitteverntiltak, fortsetter han.

Lavere publikumstall

Ifølge myndighetenes regler for denne type arrangement, er det satt et tak på 200 publikummere. Jazzfestivalen har imidlertid for sine konserter senka taket til 150.

– I alle sammenhenger setter vi sikkerheten først. Så får vi heller ta det tapet i billettinntekter som et lavere publikumstall vil gi. Vi regner ikke med at årets festival vil gå med overskudd, sier Schroeter.

– Vi benytter oss av kun to konsertlokaler. Både Storgata Camping og Tromsø domkirke er store lokaler. Med bare 150 publikummere til stede, er det ikke vanskelig å organisere plassering og behandling av publikum på en måte som gjør at det ikke på noen måte skal bli noen trengsel. Begge konsertstedene har også tidligere under koronaepidemien gjennomført arrangement av tilsvarende størrelse som våre, og har innarbeidd gode rutiner for behandling av publikum og for gjennomføring av eventuell servering under konsertene, sier jazzfestivalsjefen.

Det vil heller ikke bli dørsalg av billetter eller salg av merch fra band eller artister. Festivalen har også personalia på alle billettinnehavere slik at det skal være lett tilgjengelige dersom det mot formodning skulle bli aktuelt med smittesporing.

Det er også satt av god tid mellom konsertene så de ulike publikummerne vil ikke møtes på vei ut og inn. Tidsrommet mellom konsertene skal også gi god tid til å nedsprite lokalet før neste konsert.

Lokal festivalåpning

– Og jeg håper at folk ikke lar seg skremme bort av den litt tilspissa koronasituasjonen som Hurtigruten har skapt, for vi har et godt og variert helnorsk program å tilby. Dagens åpningskonsert blir med tromsømusikeren Jakop Janssønn i domkirka. Slagverkeren har med seg strykere fra Arktisk Filharmoni samt tubaist Daniel Herskedal og felespiller Håkon Aase. Sammen vil de presentere musikken fra hans kommende debutalbum «Bricoleur». NRK finner denne konserten så interessant at de vil være til stede og gjøre et opptak som skal sendes litt senere i august, sier Schroeter.

Ellers trekker han fram bandet Gammalgrass med trekkspilleren Stian Carstensen, jazzfiolinisten Ola Kvernberg og bassisten Ole Morten Vågan som sin kanskje største favoritt på programmet, og ser fram til deres kraftpakke av en konsert på Storgata Camping lørdag.

Bryter sjangergrenser

Festivalen går i år også utenfor sjangergrensene for jazz, om de defineres strengt. Tromsøbandet Hollow Hearts opptrer på Storgata Camping fredag.

Det musikalske kollektivet Fieh er i ferd med å sette sitt preg på musikkbransjen langt utenfor Norges grenser.

Moddi har i prosjektet «Det nye nord» satt sammen et band med tromsøbaserte musikere med hovedforankring i jazzens verden. I tillegg til Pål Moddi Knutsen får publikum høre Benjamin Mørk (piano), Kristian Olstad (gitar), Ida Karoline Nordgård (bass) og Jakop Janssønn (slagverk).

Bergensbandet Building Instruments finner nye veier i området mellom pop og jazz. Spellemannominerte Harpreet Bansal Band har tydelige indiske elementer i sin musikk. I avslutningskonserten med Silya og Tromsø Storband kan man også forvente en del musikk med utgangspunkt i pop, men innpakka i storbandarrangement.

Av mer tradisjonelle jazzinnslag på programmet finner vi ikke minst Helge Lien Trio med saksofonisten Tore Brunborg. Swing’it Dixieband tar utgangspunkt i jazzen slik den hørtes ut for 100 år siden.